24/1/12

Αίτηση για το άρθρο 99; Ράλι 175% στο Χ.Α!

Χρειάστηκαν μόλις εννέα ημέρες ανόδου στο Χ.Α για να «ξυπνήσουν» από τον χρηματιστηριακό τους λήθαργο κάθε λογής επενδυτικά σχήματα και να επαναληφθούν φαινόμενα ακραίων διακυμάνσεων σε μετοχές που όχι μόνον βρίσκονται στο περιθώριο της αγοράς, αλλά κυριολεκτικά κανείς δεν γνωρίζει εάν θα βρίσκονται σε διαπραγμάτευση σε λίγους μήνες από σήμερα. 

Τα φαινόμενα... νεκροφάνειας στην Λεωφ. Αθηνών θα ήταν δικαιολογημένα εάν επρόκειτο για κάποιες από τις δεκάδες υποτιμημένες, ελέω κρίσης, χρηματιστηριακά μετοχές. Ωστόσο στις πρώτες θέσεις των τίτλων με τη μεγαλύτερη άνοδο τις τελευταίες εννές συνεδριάσεις -διάστημα που ο Γ.Δ. μετρά αντίστοιχα θετικά κλεισίματα και έχει ήδη καταγράψει άνοδο 19%- συγκαταλέγονται περιπτώσεις εταιρειών που έχουν αιτηθεί την υπαγωγή τους στο άρθρο 99 του Πτωχευτικού Κώδικά, άλλες που έχουν ήδη ενταχθεί στις συγκεκριμένες διατάξεις, εταιρείες με σημαντικού ύψους ληξιπρόθεσμες οφειλές (οι επικεφαλής των οποίων έχουν συλληφθεί για χρέη προς το δημόσιο), έτερες που βρίσκονται σε καθεστώς επιτήρησης για λόγους προστασίας του επενδυτικού κοινού και άλλες στις οποίες έχει ανασταλεί η εμπορική τους δραστηριότητα. 

Σε ορισμένες, δε, περιπτώσεις η άνοδος της μετοχής είναι τόσο παράταιρη με την πραγματική κατάσταση των εταιρειών, ώστε είναι απορίας άξιον για ποιο λόγο δεν έχουν ακόμη επέμβει οι αρμόδιες αρχές, οι οποίες βέβαια ανακοινώνουν πρόστιμα για inside trading που έγιναν εν έτει... 2004, έπειτα από καταγγελίες που κατατέθηκαν το 2010. 

Η μετοχή της PC Systems που δύο ημέρες πριν την έλευση του 2012 ανακοίνωσε πως ξεκινά διαδικασίες για την υπαγωγή της στο άρθρο 99 είναι η πιο χαρακτηριστική περίπτωση. Η μετοχή έχει γράψει έξι στις έξι ανοδικές συνεδριάσεις, καταγράφοντας άνοδο της τάξης του 175% το τελευταίο 15ήμερο (χθες έκλεισε στο +12,37%). Ασχέτως εάν τόσο οι όγκοι όσοι και η αξία των συναλλαγών είναι μικροί, προκαλεί εντύπωση η κατγραφή αγοράστικού ενδιαφέροντος για μια εταιρεία που έχει αιτηθεί την υπαγωγή της στο άρθρο 99 και εμφανίζει αρνητικό EBITDA και ζημιές 2,6 εκατ. ευρώ. 

Αφού προηγουμένως η μετοχή είχε... τερματίσει στο 0,01 ευρώ, αίφνης τις τελευταίες ημέρες γίνονται πράξεις στη μετοχή της Αττικάτ που διαμορφώνουν την απόδοση στο +75%. Δεν έχει περάσει μεγάλο διάστημα από την σύλληψη του επικεφαλής της εταιρείας για οφειλές προς το Δημόσιο. Η εταιρεία που έχει υπαχθεί στο άρθρο 99 είχε ληξιπρόθεσμες οφειλές 45 εκατ. ευρώ στο τέλος του περασμένου Οκτωβρίου. 

Ακόμη μια κατασκευαστική, η ‘Εδραση-Ψαλλίδας, που επίσης έχει ενταχθεί στο άρθρο 99, βλέπει τη μετοχή της να καταγράφει αλλεπάλληλα θετικά κλεισίματα στο ταμπλό με άνοδο 42% το τελευταίο 7ήμερο. Αλλά και η ΒΙΟΤΕΡ, που ουσιαστικά βρίσκεται χωρίς κατασκευαστικά αντικείμενο, καταγράφει ακραίες συμπεριφορές στο ταμπλό που απέφεραν κέρδη της τάξης του 90% από την αρχή του χρόνου.

Εξίσου ενδιαφέρουσα είναι και η περίπτωση της Unibios (πρώην Βιοσώλ) με άνοδο 33% το τελευταίο 7ήμερο, της Μοτοδυναμική με κέρδη 65% στο ίδιο διάστημα, της Ίλυδα με κέρδη 55% και της Κούμπας που «γράφει» ήδη κέρδη 97%.

Δεν υπάρχουν σχόλια: