22/1/12

Μέτρα για την περιστολή της φαρμακευτικής δαπάνης


Η μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης του υπουργού Υγείας Ανδρέα Λοβέρδου με την τρόικα.
Σύμφωνα με τον υπουργό, «κλειδιά» για την περιστολή της φαρμακευτικής δαπάνης, η οποία το 2012 πρέπει να είναι μειωμένη κατά 900 εκατομμύρια ευρώ, είναι τα γενόσημα φάρμακα και οι αυστηροί έλεγχοι στη συνταγογράφηση. «Ούτε ένα ευρώ πάνω από τα 3,2 δισ. ευρώ δεν πρόκειται να δοθεί για φάρμακα», υπογράμμισε ο κ. Λοβέδρος, κάτι το οποίο θα επαναλάβει και την Τρίτη στη συνάντηση με τους εκπροσώπους των φαρμακευτικών εταιρειών. Στόχος, πρόσθεσε, είναι από το σύνολο των φαρμάκων που θα δίνονται σε ασθενείς, το 50% να είναι αντίγραφα και υποστήριξε πως τα γενόσημα είναι ο μόνος τρόπος να υπάρχει ανάπτυξη αλλά και να μειωθεί η δαπάνη.
Όπως είπε ο κ. Λοβέρδος, το 2011 οι γιατροί συνταγογράφησαν 4,1 δισ. ευρώ και για να υλοποιηθεί ο στόχος περιστολής της φαρμακευτικής δαπάνης θα ληφθούν μέτρα:
- Θα αποβάλλεται για ένα χρόνο από τον ΕΟΠΥΥ όποιος γιατρός υπερβαίνει τη συνταγογράφηση,
- Θα είναι υποχρεωτική η συνταγογράφηση γενόσημων φαρμάκων
- Ολα τα φαρμακεία της χώρας θα καταγράφουν το όνομα του γιατρού και τι συνταγογράφησε.
Η παραπάνω φαρμακευτική δαπάνη αφορά τα ασφαλιστικά Ταμεία, διότι, όπως επεσήμανε ο υπουργός, η φαρμακευτική δαπάνη των νοσοκομείων "πήγε άριστα", αφού υπήρξε μείωση 23% σε σχέση με το 2010.
«Μιλάμε για το τέλος του μνημονίου και την αρχή νέας συμφωνίας», δήλωσε μετά το τέλος της διάρκειας 70 λεπτών συνάντησης με τους εκπροσώπους της τρόικας, τονίζοντας πως οι προτεραιότητες αφορούν κατά 80% τη φαρμακευτική δαπάνη και κατά 20% η θεσμική λειτουργία των δομών της Υγείας.
Ο κ. Λοβέρδος πρότεινε στην τρόικα να υπάρχει ένα υπουργείο για όλες τις υπηρεσίες Υγείας (κλάδοι Υγείας υπό τον ΕΟΠΥΥ και λοιπές δομές), λέγοντας ότι αυτό αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για τη μελλοντική λειτουργία του Οργανισμού, ο οποίος, όπως είπε, στο τέλος Φεβρουαρίου θα βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία για τον πολίτη.
Ενημέρωσε επίσης, για τις δαπάνες των νοσοκομείων, οι οποίες εμφανίζουν σημαντική μείωση, καθώς, το 2009, ήταν 1,251 δισ. ευρώ, το 2010 , 1,087 δισ. ευρώ, και πέρυσι έφτασαν στα 830 εκατομμύρια. «Φέτος η χρονιά θα είναι έκπληξη», τόνισε ο υπουργός, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η μείωση θα είναι μεγάλη.
Ικανοποιημένος εμφανίστηκε ο κ. Λοβέρδος και για τα έσοδα των νοσοκομείων, καθώς έφτασαν τα 267 εκατ. ευρώ από 108-110 που ήταν ο στόχος. Επίσης τα επιδόματα της Πρόνοιας ανήλθαν στα 125 εκατομμύρια ευρώ, από 150 που είχε προϋπολογιστεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: