28/1/12

Σε δραστική απομείωση οδηγείται η αξία των οικοπέδων στις εκτός σχεδίου περιοχές. Τι προβλέπει η ρύθμιση-σοκ του ΥΠΕΚΑ


Σε μια επαχθή παρέμβαση στην αγορά ακινήτων προχωράει το υπουργείο Περιβάλλοντος, μέσω άρθρου σε Προεδρικό Διάταγμα για τις κατηγορίες και το περιεχόμενο χρήσεων γης, που βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση μέχρι 31 Ιανουαρίου.

Συγκεκριμένα, το άρθρο 14 του ΠΔ, με τίτλο «Περιοχές Ελέγχου και Περιορισμού Δόμησης και Χρήσεων», απαγορεύει πλήρως την ανέγερση κατοικιών σε εκτάσεις που βρίσκονται εκτός σχεδίου, επιτρέποντας μόνο χρήσεις που αφορούν γεωργικές ή άλλες επαγγελματικές δραστηριότητες. Ουσιαστικά δηλαδή, κάποιος που έχει στην κατοχή του μια έκταση στις συγκεκριμένες περιοχές είναι αδύνατον να χτίσει σπίτι και θα αναγκαστεί να το ξεπουλήσει σε εξευτελιστική τιμή, λόγω της κατακόρυφης πτώσης της αξίας του.

Η παραπάνω ρύθμιση αφορά πολλές χιλιάδες οικόπεδα που βρίσκονται σε περιοχές εκτός σχεδίου και τα οποία, ενώ μέχρι σήμερα ήταν άρτια και οικοδομήσιμα, χάνουν το μεγαλύτερο μέρος της αξίας τους, προκαλώντας σημαντικό οικονομικό πρόβλημα σε όσους τα τελευταία χρόνια είχαν επιλέξει να επενδύσουν στα ακίνητα.

Μάλιστα, η διάταξη του Προεδρικού Διατάγματος δεν περιλαμβάνει καμία μεταβατική περίοδο και ουδεμία ευνοϊκή μεταχείριση, με βάση εισοδηματικά ή κοινωνικά κριτήρια, με τους ιδιοκτήτες να καλούνται “εν μία νυκτί” να ξεπουλήσουν την περιουσία τους, εφόσον την προόριζαν για δόμηση κατοικίας.

Η εν λόγω παρέμβαση του ΥΠΕΚΑ έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων, τόσο σε επαγγελματίες στην αγορά της κατοικίας, όσο και σε βουλευτές.

«Ο νόμος που φέρνει το υπουργείο θα οδηγήσει σε μεγάλη απομείωση της αξίας των εν λόγω εκτάσεων και θα προκαλέσει τεράστιο πρόβλημα σε όσους έχουν δώσει λεφτά για να αγοράσουν κάποια έκταση», δηλώνει στη Voria.gr ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος/Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας,Τάσος Κονακλίδης.

Ο ίδιος επισημαίνει πως δεν λαμβάνονται υπόψη οι πραγματικές συνθήκες που επικρατούν στη χώρα και τονίζει πως πρέπει να υπάρξει μέριμνα για τις χιλιάδες αγοραπωλησίες εκτάσεων που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια. «Ως ΤΕΕ ήμασταν πάντοτε υπέρ της  κατάργησης της εκτός σχεδίου δόμησης. Ωστόσο κάτι τέτοιο πρέπει να γίνει με σοβαρότητα και προσοχή», αναφέρει, ενώ προτείνει να υπάρξει μια δυνατότητα επέκτασης των οικιστικών ζωνών. « Είναι σύνθετο το θέμα. Δεν είναι μια απόφαση που μπορεί να ληφθεί σε μία νύχτα. Σίγουρα έτσι όπως έχει τεθεί οδηγεί τις περιουσίες σε απόσυρση», υπογραμμίζει.

Από την πλευρά του ο Νίκος Μανομενίδης, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Συλλόγου Μεσιτών Θεσσαλονίκης, δηλώνει ότι ο περιορισμός δόμησης στις εκτός σχεδίου περιοχές θα βοηθήσει να πωληθούν οι αδιάθετες εκτάσεις που βρίσκονται εντός σχεδίου και θα σταθεροποιηθούν οι τιμές στα ακίνητα. Ωστόσο, όπως αναφέρει, θα υπάρξει εξαιρετικά αρνητικός αντίκτυπος σε όσους έχουν αγοράσει τα τελευταία χρόνια εκτάσεις, υπολογίζοντας την αξιοποίησή τους ως κατοικίες.

Παράλληλα, υπογραμμίζει πως θα δημιουργηθεί μεγάλο πρόβλημα εάν την ώρα που η εκτός σχεδίου δόμηση θα περιορίζεται μόνο σε  γεωργικές και επαγγελματικές χρήσεις, οι αντικειμενικές αξίες στις συγκεκριμένες περιοχές παραμείνουν στα επίπεδα που ήταν όταν υπήρχε η δυνατότητα ανέγερσης κατοικιών.
Για μια βιαστική και εσφαλμένη κίνηση του υπουργείου Περιβάλλοντος κάνει λόγο ο πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων Θεσσαλονίκης, Κώστας Χαϊδούτης, επισημαίνοντας πως θα επιφέρει τον εκμηδενισμό της αξίας της ακίνητης περιουσίας. «Η οικιστική ανάπτυξη στις εκτός σχεδίου περιοχές θα μπορούσε να λειτουργήσει ως μοχλός για την ανάπτυξη συνολικά της αγοράς ακινήτου. Η βεβιασμένη επιλογή του ΥΠΕΚΑ να φέρει τον περιορισμό της δόμησης μέσω ΠΔ, με τόσο λίγη διάρκεια διαβούλευσης είναι λάθος. Θα έπρεπε πρώτα να υπάρξει σχεδιασμός, με μια επέκταση των σχεδίων πόλεων, και μετά να προχωρήσει το υπουργείο σε μια τέτοια ρύθμιση», αναφέρει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: