26/1/12

Ψηφίστηκε το ν/σ για τα δεσποζόμενα και τα αδέσποτα ζώα

Παρά τις αντιδράσεις ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία επί της αρχής και κατ’ άρθρο το νομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης «για τα δεσποζόμενα και τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς και την προστασία των ζώων από την εκμετάλλευση ή τη χρησιμοποίηση με κερδοσκοπικό σκοπό.» 

Την επιφύλαξή τους για το σχέδιο νόμου εκφράζουν τα φιλοζωικά σωματεία που αναμένουν να δουν το τελικό κείμενο με τις τροποποιήσεις, όπως θα ψηφιστεί στο σύνολό του την ερχόμενη Τρίτη. Κι αυτό γιατί μέχρι σήμερα βασικά σημεία του νέου νομοσχεδίου είχαν αλλάξει τουλάχιστον 5 φορές με πολλές διατάξεις να εμφανίζονται, να εξαφανίζονται ή να αλλάζουν διατύπωση, δημιουργώντας σύγχυση στους βουλευτές και όλους τους ενδιαφερόμενους. 

Στα θετικά σημεία του νέου νομοσχεδίου είναι η αυστηροποίηση των ποινών για όσους κακοποιούν και βασανίζουν ζώα. Στο εξής οι παραβάτες θα τιμωρούνται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον 1 έτους και χρηματική ποινή από 5.000 έως 15.000 ευρώ. Αυτό άλλωστε ήταν και το μοναδικό άρθρο που ψηφίστηκε ομόφωνα. 

Με το νέο νομοσχέδιο απαγορεύεται επίσης η συμμετοχή ζώων σε τσίρκο ή άλλα θεάματα και θεσμοθετείται η υποχρεωτική ηλεκτρονική σήμανση όχι μόνο για τους σκύλους όπως ούτως ή άλλως ίσχυε μέχρι τώρα, αλλά και για τις γάτες. Από την υποχρέωση εξαιρούνται οι ποιμενικοί σκύλοι, γεγονός που εξόργισε την εισηγήτρια της ΝΔ, Φωτεινή Πιπιλή, η οποία επανειλημμένως έχει καταδείξει τη βαρύτατη κακοποίηση που υφίσταται η πλειονότητα των τσοπανόσκυλων σε όλη την Ελλάδα, ζώντας δεμένα σε βαρέλια χωρίς τροφή και προστασία από τις κλιματολογικές συνθήκες. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: