Σημαντικές εκκρεμότητες φαίνεται πως παραμένουν στις συνομιλίες μεταξύ Ελλάδας και ιδιωτών ομολογιούχων, προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία επί του προγράμματος ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων (PSI).
Mετά τις σημερινές επαφές των δύο πλευρών, κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών έκαναν γνωστό πως οι συνομιλίες θα επαναληφθούν σε λίγες μέρες κατά πάσα πιθανότητα την ερχόμενη Τετάρτη, ενώ το ενδιάμεσο χρονικό διάστημα θα αξιοποιηθεί για επαφές, καθώς και για την ανάλυση επιμέρους παραμέτρων του χρηματοοικονομικού σχήματος. Οι ίδιοι κύκλοι τόνιζαν πως η Ελλάδα και το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF) συνομιλούν σε κλίμα εμπιστοσύνης και συναντίληψης, προσθέτοντας πως «η Ελλάδα ενεργεί βεβαίως στο πλαίσιο της Ευρωζώνης και σε απόλυτη συνεννόηση με τους θεσμικούς της εταίρους».
IIF: Διακοπή συνομιλιών για επανεξέταση της εθελονικής προσέγγισης
Λίγο νωρίτερα το IIF ανακοίνωσε τη διακοπή των συζητήσεων με την Ελλάδα προκειμένου να εξεταστεί το αν η επιδιωκόμενη συμφωνία πρέπει να παραμείνει εθελοντική.
«Υπό τις συνθήκες, οι συζητήσεις με την Ελλάδα και τον επίσημο τομέα διεκόπησαν ώστε να εξεταστούν τα οφέλη μιας εθελοντικής προσέγγισης» σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση των τραπεζιτών.
«Δυστυχώς, παρά τις προσπάθειες της ελληνικής ηγεσίας, η πρόταση που τέθηκε ... δεν είχε ως αποτέλεσμα την εποικοδομητική ανταπόκριση όλων των πλευρών, ώστε να διατηρηθεί ο εθελοντικός χαρακτήρας στην ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων, με βάση τη συμφωνία της 26-27ης Οκτωβρίου (ΕΕ)» προστίθεται στην ανακοίνωση, όπως επίσης οι δανειστές σημειώνουν: «Ευελπιστούμε πως η Ελλάδα, με την υποστήριξη της Ευρωζώνης, θα είναι σε θέση να επαναπροσεγγίσει εποικοδομητικά τον ιδιωτικό τομέα με στόχο να ολοκληρωθεί μία αμοιβαίως αποδεκτή συμφωνία για την εθελοντική ανταλλαγή του χρέους που θα συνάδει με τη συμφωνία της 26ης και 27ης Οκτωβρίου, προς το καλύτερο συμφέρον της Ελλάδος και της ευρωζώνης».
Ανώνυμη πηγή προσκείμενη στις συνομιλίες, την οποία επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο, μετέφερε ένα κλίμα «ακραίας έντασης» στις διαπραγματεύσεις, επισημαίνοντας πως οι εμπλεκόμενες πλευρές «οφείλουν να αντιληφθούν την πολύ σοβαρή κατάσταση» προκειμένου «να αποφευχθούν τα χειρότερα».
Προσηλωμένοι στη συμφωνία του Οκτωβρίου η Κομισιόν
Το μεσημέρι η Κομισιόν τόνισε πως η απόφαση που θα ληφθεί για την ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων θα πρέπει να είναι εναρμονισμένη με τις αποφάσεις που ελήφθησαν στη Σύνοδο Κορυφής της 26ης Οκτωβρίου.
Το πρόγραμμα ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων, όπως συμφωνήθηκε στη Σύνοδο Κορυφής, στοχεύει στην περικοπή του συνολικού χρέους της χώρας κατά περίπου 100 δισ. ευρώ και την αποκλιμάκωσή του στο 120% του ΑΕΠ έως το 2020 από 160% περίπου σήμερα, ώστε αυτό να καταστεί βιώσιμο.
Οι τράπεζες έχουν συμφωνήσει σε εθελοντική περικοπή της ονομαστικής αξίας των ομολόγων που διακρατούν κατά 50%, ωστόσο, οι συνομιλίες έχουν περιπλακεί, καθώς οι δανειστές ζητούν αυξημένα κίνητρα, εξέλιξη που έχει καταστήσει λιγότερο ελκυστική την εθελοντική συμμετοχή για κάποιους επενδυτές. Ωστόσο, η λύση της ενεργοποίησης της ρήτρας συλλογικής δράσης των πιστωτών, δηλαδή αν συμμετάσχει η πλειονότητα των πιστωτών οι όροι να επεκταθούν και στους υπόλοιπους, αντιμετωπίζεται με σκεπτικισμό, δεδομένου ότι μπορεί να εκληφθεί ως «πιστωτικό γεγονός».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παντελής Καψής ξεκαθάρισε νωρίτερα ότι η Ελλάδα δεν έχει αποφασίσει ακόμα αν θα καταθέσει νομοθετική διάταξη, με την οποία θα υποχρεώνει τους δανειστές της χώρας να συμμετάσχουν στο PSI. Πρόσθεσε πάντως ότι, αν ληφθεί μία τέτοια απόφαση, δεν θα γίνει μέσα στις επόμενες ημέρες. «Δεν υπάρχει απόφαση για το αν και πότε θα κατατεθεί νομοθετική διάταξη που θα υποχρεώνει τους πιστωτές να συμμετάσχουν στην ανταλλαγή των ομολόγων», δήλωσε ο κ. Καψής στο Reuters.
«Η συζήτηση για άμεση νομοθετική διάταξη αναφορικά με τις συλλογικές ρήτρες (CAC) είναι εντελώς αβάσιμη», είχε δηλώσει νωρίτερα στο πρακτορείο Έλληνας αξιωματούχους.
Δημοσίευμα εφημερίδας ανέφερε σήμερα ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να καταθέσει στη Βουλή σχετική διάταξη έως την Δευτέρα.
Αν δεν προχωρήσει η ρήτρα συλλογικής ευθύνης πάντως, η επόμενη λύση που εξετάζεται είναι η αύξηση της χρηματοδότησης από τους εταίρους της Ελλάδας. Το παραδέχτηκε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης, δηλώνοντας χθες πως «αν το ποσοστό συμμετοχής δεν είναι για παράδειγμα 100%, ενδεχομένως να χρειαστεί να γίνει μια περαιτέρω στήριξη από την πλευρά των εταίρων, ώστε να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό», είπε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου