15/1/12

Ο εκπρόσωπος των Ελλήνων Πειρατών, του κόμματος χωρίς αρχηγό, αναλύει τις θέσεις του υπό σύσταση πολιτικού φορέα και τους στόχους για τις επόμενες εκλογές


«Καθετί δημόσιο πλήρως διαφανές και καθετί προσωπικό απολύτως προστατευμένο». Αυτό είναι το βασικό μήνυμα και η γενική αρχή, πάνω στην οποία έχει στηριχθεί το Κόμμα Πειρατών Ελλάδος, το οποίο αναμένεται να αναγνωριστεί και επισήμως μέσα στις επόμενες 15-20 ημέρες.
Ο υπεύθυνος επικοινωνίας του νεοσύστατου κόμματος, Ανέστης Σαμουρκασίδης, από τη Θεσσαλονίκη, μίλησε στη Voria.gr και παρουσίασε τις θέσεις του κόμματος για την οικονομία, την αμεσότερη δημοκρατία, το διαχωρισμό των εξουσιών, τη διαφάνεια του κράτους και την προστασία της προσωπικής ελευθερίας.
Η πρώτη σπίθα
Μια ομάδα 15-20 ανθρώπων από την Αθήνα, έχοντας ως «ευαγγέλιο» τις αξίες που πρεσβεύει το Σουηδικό Πειρατικό Κόμμα και επηρεασμένη από τη γενικότερη τάση που επικρατεί στην Ευρώπη (56 κόμματα πειρατών, από τα οποία τα 21 έχουν ήδη αναγνωριστεί επίσημα από τις χώρες τους, δύο εκλεγμένοι ευρωβουλευτές από τη Σουηδία, 15 βουλευτές από τη Γερμανία και 194 δημοτικοί σύμβουλοι σε αρκετές χώρες), ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2009 μια προσπάθεια να φέρει τις πειρατικές ιδέες στην Ελλάδα.
Οι πρόωρες εκλογές του 2009 παγώνουν τις διαδικασίες για περίπου 2 χρόνια, μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2011. «Με  σπινθήρα τη νίκη των Πειρατών στο Βερολίνο, όπου εκλέχθηκαν 15 τοπικοί βουλευτές και με αφορμή τη δυναμική που αναπτύχθηκε σε όλη την Ευρώπη, αρχίσαμε όλοι να το βλέπουμε πιο ζεστά και να αρχίσουμε να συσπειρωνόμαστε γύρω από το pirateparty.gr», αναφέρει ο κ. Σαμουρκασίδης.
Η ομάδα μεγάλωσε, πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις στην Αθήνα, ενώ έγιναν επαφές και με τους Ευρωπαίους Πειρατές, στο πλαίσιο του συνεδρίου των Γερμανών Πειρατών.
Σήμερα το κίνημα, που απαριθμεί περί τα 200 μέλη πανελλαδικά, γνωρίζει αρκετή ανταπόκριση από τους πολίτες. Πάνω από 35.000 επισκέψεις στο site του κόμματος, 851 εγγραμμένοι χρήστες στο φόρουμ και πάνω από 1.000 followers στο twitter είναι μερικά μόνο από τα νούμερα που δείχνουν την αυξανόμενη απήχηση του πειρατικού κινήματος.

Συμμετοχή στις ευρωεκλογές του 2014 – Ανοιχτό το ενδεχόμενο για συμμετοχή στις εθνικές
Όπως αναφέρει ο κ. Σαμουρκασίδης, το Κόμμα Πειρατών Ελλάδος θα συμμετάσχει στις  ευρωεκλογές του 2014, καθώς στόχος του πειρατικού κινήματος στην Ευρώπης είναι να βγάλει  25 ευρωβουλευτές σε 7 διαφορετικά κράτη της ΕΕ, ούτως ώστε να δικαιούται τη σύσταση δικής του ομάδας στο Ευρωκοινοβούλιο.
Παράλληλα, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για συμμετοχή στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές, τονίζοντας πως αυτό θα εξαρτηθεί από τον χρόνο διεξαγωγής τους.
Οι βασικές θέσεις των Πειρατών
Τη μεγαλύτερη συμμετοχή των πολιτών και την απόλυτη διαφάνεια στη λήψη αποφάσεων προκρίνουν οι Πειρατές ως την ιδανικότερη λύση προκειμένου να επανέλθει η οικονομική ευμάρεια στη χώρα. Μάλιστα, ο κ. Σαμουρκασίδης επικαλείται το παράδειγμα των ελβετικών καντονίων, αναφέροντας πως οι δαπάνες των καντονιών όπου τα συνεχή δημοψηφίσματα παίζουν καθοριστικό ρόλο στις πολιτικές αποφάσεις είναι 12% χαμηλότερες από τις δαπάνες των υπολοίπων.
«Η άμεση δημοκρατία έχει άμεσο αντίκτυπο στην οικονομία και δείχνει ότι σε ένα ευνομούμενο κράτος μπορείς να έχεις σημαντικότερο κέρδος, εφαρμόζοντας ακόμη αμεσότερη δημοκρατία και δίνοντας τη δυνατότητα στα πρόσωπα αποφασίζουν», επισημαίνει.
Παράλληλα, προτείνει αλλαγές στο σύστημα των πατεντών, κυρίως στον κλάδο των φαρμακών, προκειμένου να μειωθούν σημαντικά οι τιμές τους. «Σε μια Ευρώπη όπου θα φροντίσουμε να ρυθμιστούν οι πατέντες στα φάρμακα, θα έχουμε και καλύτερη Δημόσια Υγεία και περισσότερα χρήματα για να δοθούν πραγματικά στην ιατρική έρευνα, αντί να χρηματοδοτούμε το μάρκετινγκ των φαρμακευτικών εταιρειών από τους κρατικούς προϋπολογισμούς», τονίζεται χαρακτηριστικά στην Ιδρυτική Διακήρυξη του Κόμματος.
Οι πειρατές τάσσονται ακόμη υπέρ του πλήρους διαχωρισμού των εξουσιών, σημειώνοντας πως με αυτόν τον τρόπο μπορούν να προστατευθούν τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα. «Θέλουμε μια Βουλή που να νομοθετεί, όπως είναι ρόλος της, και άλλους ανθρώπους στην κυβέρνηση να εκτελούν τους νόμους που ψηφίζονται στο Κοινοβούλιο», υπογραμμίζει ο κ. Σαμουρκασίδης.
Ακόμη, υποστηρίζουν τη δημοσιοποίηση εσωτερικών δημόσιων ή εταιρικών πληροφοριών, όταν αυτές αποδεικνύουν παράνομες ή ανήθικες δραστηριότητες και την πλήρη προστασία δημοσιογράφων και bloggers, με την τήρηση της ανωνυμίας. 
Τέλος, στηρίζουν την παραδοσιακή ψηφοφορία με κάλπες όταν αυτή αφορά την εκλογή κάποιου προσώπου ή όταν θίγονται τα συμφέροντα κάποιου ισχυρού οικονομικού παράγοντα. Στον αντίποδα προάγουν την ηλεκτρονική επώνυμη ψήφο για ζητήματα που αφορούν για παράδειγμα μια τοπική κοινωνία, ενώ επιλέγουν την «ηλεκτρονική και άμεση δημοκρατία» για να λάβουν όλες τις αποφάσεις μέσα στο κόμμα.
Μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά τις θέσεις των Πειρατών στην Ιδρυτική Διακήρυξη του κινήματος.

Το Κόμμα Ελλήνων Πειρατών δεν έχει αρχηγό. Όλη η εξουσία του βρίσκεται στα δύο μεγάλα ποσοτικά του όργανα, που είναι το σώμα των μελών που συνεδριάζει συνεχώς ηλεκτρονικά και το συνέδριο που συνεδριάζει μια φορά το χρόνο.
Παράλληλα υπάρχει μια επταμελής διοικούσα επιτροπή που είναι εκτελεστικό όργανο. Δουλειά της να υλοποιεί τις αρχές της παράταξης και τις αποφάσεις του Συνεδρίου και του σώματος των μελών.  Για τυπικούς λόγους η εν λόγω επιτροπή προεδρεύεται σε κύκλο από άλλον άνθρωπο, ο οποίος δεν έχει ουσιαστικές εξουσίες και μπορεί να συγκαλέσει σε συνεδρίαση την επιτροπή. 
«Δεν έχουμε τον φωτισμένο ηγέτη, ούτε καμία φίρμα στο κόμμα. Από μόνο του το κίνημα των Πειρατών μια εναλλακτική πρόταση. Είναι ένα κόμμα που έχει την εξουσία του χαμηλά και όχι ψηλά. Αυτό που ζητάει και προτείνει, δηλαδή τη διαφάνεια και την άμεση δημοκρατία, το εφαρμόζει στο εσωτερικό του», υπογραμμίζει ο κ. Σαμουργκασίδης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: