16/1/12

Έλλειμμα 740 εκατ. ευρώ στα έσοδα του ΙΚΑ

Ένα σημαντικό μέρος της κρατικής χρηματοδότησης για το σύνολο του 2012, από τον πρώτο κιόλας μήνα του χρόνου θα αναγκαστεί να λάβει το ΙΚΑ, από τον κρατικό προϋπολογισμό, καθώς τα μειωμένα έσοδά του έχουν οδηγήσει σε «τρύπα» της τάξης των 745 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, κατά τον Ιανουάριο, τα έσοδα του ταμείου θα ανέλθουν σε 1,218 δισ. ευρώ έναντι εξόδων 1,963 δισ. ευρώ. Προκειμένου λοιπόν να μην μπει σε κίνδυνο η έγκαιρη καταβολή των συντάξεων από το μεγαλύτερο ασφαλιστικό ταμείο της χώρας, έχει ήδη αποφασιστεί, το ποσό να εκταμιευθεί από το μερίδιο του ΙΚΑ από τον κρατικό προϋπολογισμό. 

Ήδη, το διοικητικό του συμβούλιο του Ιδρύματος ενέκρινε τη σύναψη εσωτερικού δανείου ύψους 200 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 150 εκατ. ευρώ θα δοθούν από το ΕΤΕΑΜ (που αν και σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας καταρρέει και μέσα στους επόμενους μήνες δεν θα μπορεί να καταβάλλει τις επικουρικές συντάξεις σε χιλιάδες συνταξιούχους, δανείζει το ΙΚΑ) και τα υπόλοιπα 50 από το ταμείο της ΔΕΗ. 

Πρέπει επίσης να επισημανθεί ότι, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του ΙΚΑ, εντός του 2012 το ταμείο θα λάβει ποσό της τάξης του 1,2 δισ. ευρώ από την τιτλοποίηση των καθυστερούμενων εισφορών και ειδική χρηματοδότηση με παροχή εγγυήσεων κινητών αξιών. Πρόκειται για σχέδιο της διοίκησης το οποίο δεν έχει οριστικοποιηθεί. 

Σε αυτό το κλίμα, αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον το σεμινάριο που πραγματοποίησε τις προηγούμενες ημέρες του υπουργείο Εργασίας σε συνεργασία με την task force του κ. Ράιχενμπαχ, αναζητώντας εναλλακτικούς τρόπους χρηματοδότησης των ταμείων. 

Σύμφωνα με τον κ. Κουτρουμάνη, που υποστήριξε ότι δεν θα υπάρξει περαιτέρω περικοπή στις κύριες συντάξεις (υπολόγισε μάλιστα τις προηγούμενες περικοπές στο 10%), το πρόβλημα δεν βρίσκεται στην κρατική χρηματοδότηση. 

Αναλυτικά, ο υπουργός επισήμανε πως, ενώ το κράτος καταβάλλει περισσότερο από το 1/3 της δαπάνης για συντάξεις, υπάρχει ανισοκατανομή στο εσωτερικό του συστήματος, με το ΙΚΑ να έχει αναλογικά τη μικρότερη χρηματοδότηση. 

Με το νέο σύστημα και την καθιέρωση ενιαίας βασικής σύνταξης εξασφαλίζεται η ισοκατανομή των πόρων σε όλα τα ταμεία έχοντας για κάθε ασφαλισμένο το ίδιο ποσό συμμετοχής του Κράτους το οποίο θα συνεχίσει να συμμετέχει με το 1/3 της δαπάνης λίγο κάτω από το 5% του ΑΕΠ, σε σύνολο δαπανών που δεν θα ξεπεράσουν το 12% του ΑΕΠ πάντοτε για κύριες συντάξεις. 

Το πρόβλημα όμως, όπως παραδέχθηκε ο υπουργός, δεν είναι το δημόσιο και η συμμετοχή του, αλλά και οι υπόλοιποι υπόχρεοι που είναι οι επιχειρήσεις και στην περίπτωση των αυτοαπασχολούμενων οι ίδιοι οι ασφαλισμένοι. Σύμφωνα με τον κ. Κουτρουμάνη, οι εισφορές είναι μεγάλες και συνολικά αντιστοιχούν από το 45% μέχρι και το 50% του μισθού. Οι εισφορές ουσιαστικά επιβάλλονται μόνο στην εργασία. Το σύστημα ελέγχου για τις επιχειρήσεις είναι αναποτελεσματικό. 

Ο υπουργός Εργασίας, δέχθηκε ότι, οι συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια με την ύφεση να έχει ξεπεράσει αθροιστικά τα τελευταία χρόνια το 12%, με την ανεργία στο 18% και τη σημαντική φορολογική επιβάρυνση, έχουν οδηγήσει σε σημαντικές απώλειες πόρων στα ασφαλιστικά ταμεία. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, αναζητούνται εναλλακτικές πηγές και τρόποι χρηματοδότησης των ταμείων. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η πρόταση για μείωση των ασφαλιστικών εισφορών μέχρι 10%, με τρεις προϋποθέσεις 

α. Να ενταχθούν στο σύστημα ηλεκτρονικής κάρτας εργασίας οι εργοδότες που θα αποδεχθούν τη μείωση. 

β. Να πληρώνουν ταυτόχρονα μέσα από το τραπεζικό σύστημα αποδοχές, εισφορές και φόρο μισθωτών υπηρεσιών.

γ. Να καταβάλλουν ανελλιπώς τις εισφορές τους. 

Παράλληλα, αναζητείται μέθοδος σύνδεσης φόρων και εισφορών με στόχο την παραπέρα μείωση των εισφορών ανά εργαζόμενο ή αυτοαπασχολούμενο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: