O αρμόδιος για τη φύλαξη της χλωρίδας υπουργός μιας κυβέρνησης που είχε ως σημαία της μάλιστα το 2009 την περίφημη «πράσινη ανάπτυξη», με τροπολογία-ντροπή αποποιείται τα δικαιώματα κυριότητας της Πολιτείας σε δασικές και χορτολιβαδικές εκτάσεις ανά την Ελλάδα, μεταξύ των οποίων και έκταση του νησιού των Σπετσών επ’ ωφελεία γνωστού εφοπλιστή, ο οποίος μέσω offshore εταιρειών αγόρασε την περιοχή.
Πρόκειται για μια τροπολογία η οποία εντάχθηκε στον άσχετο νόμο 4030 που ως αντικείμενο είχε τον «νέο τρόπο έκδοσης αδειών δόμησης κι ελέγχου κατασκευών», έναν νόμο που ήταν ο πρώτος της νέας μικτής κυβέρνησης Παπαδήμου, καθώς ψηφίστηκε 14 ημέρες μετά την ορκωμοσία της, στις 25 Νοεμβρίου 2011, και τον οποίο συνυπέγραψε το μισό Υπουργικό Συμβούλιο. Κοινώς, μια απόφαση του ΥΠΕΚΑ κ. Παπακωνσταντίνου που, εκτός από την παραίτηση ουσιαστικά του κράτους από κυρίαρχα δικαιώματά του υπέρ τρίτων, εκθέτει πολιτικά τον ανώτατο πολιτειακό άρχοντα της χώρας, τους ανυποψίαστους συναδέλφους του υπουργούς, αλλά και τον πρωθυπουργό που θα πρέπει να πάρει πλέον θέση για όσα έγιναν σε μια περίοδο που δεν είχε καν προλάβει να ενημερωθεί.
Στις 11/3/2011, με την απόφαση 45 ο δασάρχης Πόρου επέβαλε στις φερόμενες ως ιδιοκτήτριες της έκτασης offshore εταιρείες Dictamus Residential Ltd, Marcellus Holdings Ltd και Petunia Residential Ltd «να απέχουν από οποιαδήποτε πράξη και ενέργεια επί της έκτασης 20,350 στρεμμάτων περιοχής με τίτλο Λιανός Κάβος στο νησί των Σπετσών, η οποία χαρακτηρίστηκε ως χορτολιβαδική με την υπ’ αριθμόν 79/2003 απόφαση της Πρωτοβάθμιας Επιτροπής Επίλυσης Δασικών Αμφισβητήσεων Πειραιά».
Ο δασάρχης Πόρου κ. Αναστάσιος Καλπαξίδης αιτιολογούσε την απόφασή του αυτή με το σκεπτικό πως «η έκταση τελούσε υπό τη διοίκηση άρα και διαχείριση της δασικής υπηρεσίας σύμφωνα με τον νόμο 3208/2003». Ο κ. Καλπαξίδης προέβη στην κίνηση αυτή καθώς είχε πληροφορηθεί πως συντελούνταν εργασίες εντός της δασικής-χορτολιβαδικής έκτασης. Θα πρέπει να πούμε ότι η συνολική έκταση αφορούσε περίπου 40 στρέμματα, εκ των οποίων τα 19.631,7 ανήκουν πραγματικά στις τρεις offshore εταιρείες και τα υπόλοιπα 20.350, για τα οποία υπήρξε η προαναφερθείσα απόφαση μπλοκαρίσματος, σε ανύποπτο χρόνο και με ερευνώμενη από τη Δικαιοσύνη διαδικασία φέρονται να περιήλθαν στην κυριότητα των ιδίων και υπήρχε -προ της επίμαχης τροπολογίας Παπακωνσταντίνου- απαίτηση επ’ αυτών από τη μεριά του Δημοσίου.
Σημαντικό στοιχείο της υπόθεσης είναι ότι νομικά όπλα διεκδίκησης της έκτασης από το Δημόσιο στους νέους ιδιοκτήτες παρείχε με αποφάσεις που πήρε «επάνω του» ο τέως δασάρχης Πόρου κ. Δημήτρης Κόκκας, ένας κρατικός υπάλληλος στου οποίου τους 22 διαφορετικούς λογαριασμούς είχαν βρεθεί το 2009 βάσει πορίσματος των Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης ποσά 4 εκατ. ευρώ! Αυτά λοιπόν τα στρέμματα είναι που ο νυν δασάρχης Πόρου κ. Καλπαξίδης δεν θέλησε να παραχωρηθούν στις τρεις offshore και για τα οποία γνώριζε τον τρόπο με τον οποίο επιχειρήθηκε να αποδοθούν σε ιδιώτες. Κοινώς, ο κ. Καλπαξίδης (μαζί και με τον τέως περιφερειάρχη Αττικής κ. Μιχάλη Κυριακίδη, που ήγειρε με τη σειρά του αντιρρήσεις το 2001 κατά της απόφασης Κόκκα), έχοντας γνώση των περιπετειών με τη Δικαιοσύνη του τέως δασάρχη, αμφισβήτησε τον ιδιωτικό χαρακτήρα της έκτασης, έχοντας παράλληλα στα χέρια του και τα αρχικά συμβόλαια αγοραπωλησίας που δεν περιελάμβαναν την περιοχή των 20.350 στρεμμάτων. Αφού λοιπόν ο τελευταίος κατανόησε το σκανδαλώδες της υπόθεσης, όχι μόνο μπλοκάρισε υπέρ του Δημοσίου την επίμαχη έκταση, αλλά ταυτόχρονα στις 2 Νοεμβρίου 2011 απέστειλε και κλήση για προκαταρκτική εξέταση στον νόμιμο εκπρόσωπο των τριών offshore εταιρειών κ. Ιωάννη Παπαθανασίου εγκαλώντας τον για παράβαση του άρθρου 280 του Ν.Δ. 86/69, και συγκεκριμένα «για σύνταξη συμβολαίου σε έκταση που τελεί υπό τη διοίκηση και διαχείριση της δασικής υπηρεσίας στη θέση Λιανός Κάβος περιοχής Σπετσών».
Ο δασάρχης όμως φαίνεται πως δεν είχε υπολογίσει τη... νομοθετική παρέμβαση. Και αυτό διότι μόλις άρχισαν τα πράγματα να σκουραίνουν για τον φερόμενο ως ιδιοκτήτη της επίμαχης περιοχής, συμπτωματικά ο ΥΠΕΚΑ κ. Παπακωνσταντίνου με τροπολογία γενικού περιεχομένου έδωσε την ανέλπιστη λύση. Θα πρέπει να σημειωθεί πως η συγκεκριμένη παρέμβαση καταλήγει στην εν λόγω περίπτωση να μοιάζει «χειρουργική», καθώς φωτογραφίζει επακριβώς το πρόβλημα, αναφέροντας πως «το Δημόσιο δεν προβάλλει δικαιώματα κυριότητας σε δάση, εν γένει δασικές εκτάσεις (μιλώντας ευθέως για τον χορτολιβαδικό χαρακτήρα της περιοχής) και στις εκτάσεις των παραγράφων 6β και 6γ του άρθρου του ν. 998/1979». Δηλαδή αναφέρεται ακριβώς σε παρόμοιες περιπτώσεις όπως αυτή για την οποία το Δασαρχείο Πόρου εγκαλούσε τον ιδιοκτήτη!
Ταυτόχρονα, εκτός της αποποίησης μιας κρατικής δασικής περιοχής, υπάρχει και έμμεσα και αποχαρακτηρισμός, αφού οι φερόμενοι ως ιδιοκτήτες έχουν ήδη κάνει εργασίες. Το μεγάλο πρόβλημα που γεννά η τροπολογία και οι σύμφωνα με αυτήν παραχωρήσεις του Δημοσίου προς ιδιώτες είναι πως αυτή η τροπολογία εγείρει και διεκδικήσεις από εκατοντάδες άλλους ιδιοκτήτες διαφιλονικούμενων εκτάσεων ανά τη χώρα με τελικό θύμα το κράτος. Παράλληλα, η τροπολογία ξεπλένει νομικά τον ιδιοκτήτη της εν λόγω έκτασης στις Σπέτσες, αφού αναγκάζει τον δασάρχη να πάψει τη διαδικασία της προκαταρκτικής εξέτασης και φυσικά της όποιας ενδεχόμενης δίωξης θα ασκούσε για παράνομες και κακουργηματικού χαρακτήρα πράξεις κατά δασικής έκτασης του κράτους.
Η υπόθεση όμως δεν τελειώνει τόσο απλά, κι αυτό διότι βλέπουμε πως δικηγόρος των τριών offshore εταιρειών δεν είναι άλλη από τη γνωστή σε όλους τέως νομική σύμβουλο του πρωθυπουργού κ. Γιώργου Παπανδρέου και στενή φίλη από τα χρόνια της αντιπολίτευσης του κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου, κυρία Γλυκερία Σιούτη. Οπως αποκαλύπτει σήμερα το «ΘΕΜΑ», η κυρία Σιούτη είναι αυτή που ως πληρεξούσια δικηγόρος στις 11 Μαΐου 2011 είχε καταθέσει στο ΣτΕ αίτηση ακύρωσης της απόφασης του δασάρχη Πόρου κ. Καλπαξίδη να μπλοκάρει την περιοχή υπέρ του κράτους καθώς ήταν δασική. Ετσι εννοεί ο υπουργός το εθνικό συμφέρον; Με το να υπογράφει τροπολογίες σε άσχετα νομοθετήματα που συμπτωματικά διευκολύνουν τους χειρισμούς υπόθεσης που έχει αναλάβει δικηγόρος φίλη του, κι ας χάνει το Δημόσιο την ίδια του την περιουσία;
Η επίμαχη έκταση θεωρείται από τα «φιλέτα» των Σπετσών. Στα 19.631,7 νόμιμα στρέμματα που ανήκουν στις τρεις offshore εταιρείες έχουν ήδη κατασκευαστεί τρεις πολυτελείς εξοχικές κατοικίες, υπάρχει πισίνα, ενώ θα πρέπει να τονίσουμε πως η θέα των κτισμάτων προς το νησί της Σπετσοπούλας είναι μοναδική και ίσως η καλύτερη σε όλο το νησί. Η έκταση στον Λιανό Κάβο είναι γεμάτη ελαιόδεντρα και πεύκα, ένα μεγάλο πέτρινο τείχος την περικυκλώνει και την προστατεύει από τα αδιάκριτα βλέμματα, ενώ γειτνιάζει με τις οικίες των οικογενειών Νιάρχου και Λαιμού. Ακριβώς δίπλα βρίσκεται το ελικοδρόμιο του νησιού, αλλά και ο μόλος απ’ όπου ξεκινούν τα σκάφη για τη Σπετσοπούλα. Θα πρέπει να σημειώσουμε πως η συγκεκριμένη περιοχή, σύμφωνα με την αυτοψία που πραγματοποιήσαμε, όντως έχει δασικά χαρακτηριστικά, ενώ η έκταση περιλαμβάνει και έξοδο σε μία από τις καλύτερες παραλίες του νησιού. Κοινώς, οι κατοικίες που ήδη υπάρχουν έχουν και το προνόμιο της ιδιωτικής παραλίας, γεγονός που από μόνο του μαρτυρά την υψηλή αξία (άρα και το νομικό ενδιαφέρον) για την αξιοποίηση της έκτασης.
"Το δημοσίευμα είναι απολύτως ψευδές και παραπλανητικό ως προς ρύθμιση που έγινε για τις χορτολιβαδικές και βραχώδεις εκτάσεις με το άρθρο 55 του Ν 4030/11", αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος.
"Η έκταση στην οποία αναφέρεται το δημοσίευμα έχει χαρακτηριστεί από το δασαρχείο ως χορτολιβαδική και κατά τεκμήριο δημόσια. Η έκταση αυτή σε καμία περίπτωση σύμφωνα με τα στοιχεία της αρμόδιας δασικής υπηρεσίας δεν εμπίπτει στη ρύθμιση που έγινε με το άρθρο 55 του Νόμου 4030/2011", προσθέτει ο κ. Παπακωνσταντίνου.
Σύμφωνα με όσα υποστηρίζει ο υπουργός Περιβάλλοντος "με το άρθρο 55 του Νόμου 4030/11 αίρεται η αμφισβήτηση που είχε δημιουργηθεί με το άρθρο 10 Νόμου 3208/2003, στις περιπτώσεις που έχουν αναγνωριστεί δάση ως ιδιωτικά σύμφωνα με τις προϋποθέσεις που θέτει ο νόμος (αμετάκλητη δικαστική απόφαση, παραχώρηση κατά κυριότητα από το Δημόσιο σε τρίτους κλ.π.) ως προς το τι ισχύει για τις εντός αυτών χορτολιβαδικές και βραχώδεις εκτάσεις. Παράλληλα με την άρση αυτής της αμφισβήτησης, με το άρθρο 55 του Νόμου 4030/11 τέθηκε το τεκμήριο υπέρ του Δημοσίου και για τις βραχώδεις εκτάσεις.
Κατά συνέπεια με την διάταξη αυτή όχι μόνο δεν απεμπολείται το τεκμήριο του Δημοσίου από τις χορτολιβαδικές εκτάσεις, αλλά για πρώτη φορά επεκτείνεται το τεκμήριο αυτό και για τις βραχώδεις εκτάσεις διασφαλίζοντας ακόμη περισσότερο τη δημόσια περιουσία. Τα κριτήρια αναγνώρισης ως ιδιωτικών των δασών, δασικών, χορτολιβαδικών και βραχωδών εκτάσεων είναι πλέον τα ίδια.
Η έκταση στην οποία αναφέρεται το δημοσίευμα σύμφωνα με τα στοιχεία της αρμόδιας δασικής υπηρεσίας είναι δημόσια χορτολιβαδική και δεν έχει αναγνωριστεί ως ιδιωτική με ένα εκ των νομίμων τρόπων. Μάλιστα έχει υποβληθεί και πρωτόκολλο μηνύσεως από το δασαρχείο Πόρου κατά φερόμενων ιδιοκτητών για παράνομη σύνταξη συμβολαίων επί δημόσιας χορτολιβαδικής έκτασης".
Για μια ακόμη φορά ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου διαστρεβλώνει την αλήθεια και επιχειρεί με δικολαβίστικου τύπου απαντήσεις να αμβλύνει τις εντυπώσεις από μια εις βάρος του αποκάλυψη (έπειτα απ' αυτήν της Express Service) που τον αφήνει εκτεθειμένο και δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά για την απόφαση αποποίησης δημόσιας δασικής έκτασης, με αποτέλεσμα να ανοίγει ο δρόμος σε επιχειρηματικά συμφέροντα για ιδιοποίηση κρατικών γαιών. Δίχως να πει λέξη για το νομικό χειρισμό εκ μέρους της τέως συμβούλου του Γιώργου Παπανδρέου στο Μέγαρο Μαξίμου και προσωπικής φίλης του κυρίας Γλυκερίας Σιούτη στην επίμαχη υπόθεση αποποίησης του Δημοσίου χορτολιβαδικής έκτασης στις Σπέτσες, αλλά και την σαφή τροπολογία όπου με την υπογραφή του το Κράτος αποποιείται τα δικαιώματα του στη σχετική περιοχή (σχετικό έγγραφο μπορείτε να δείτε στο δημοσίευμα της εφημερίδας) ο κ. Παπακωνσταντίνου μιλά για "εφεύρημα της εφημερίδας, που αφορά στην υποτιθέμενη παραχώρηση δασικής έκτασης σε εφοπλιστή".
Βέβαια ο ΥΠΕΚΑ μιλά για νόμο που ρυθμίζει θέματα χορτολιβαδικών εκτάσεων στο Ν 4030/11. Δεν λέει πως αυτή ήταν μια τροπολογία από τις ...γνωστές, που "όλως τυχαίως" τοποθετούνται σε άσχετο νόμο και που διευκολύνουν συγκεκριμένες ρυθμίσεις υπέρ τρίτων. Γιατί άραγε ο κ. Παπακωνσταντίνου δεν μας εξηγεί πως σε έναν νόμο για τη δόμηση, θέτει θέμα χορτολιβαδικών εκτάσεων; Τί σχέση έχει με το νόμο 4030 η εν λόγω τροπολογία; Μπορεί άραγε αυτή η τροπολογία ή όχι να δημιουργήσει την κερκόπορτα διεκδίκησης χιλιάδων κρατικών δασικών εκτάσεων ανά τη χώρα από ιδιώτες και ισχυρά συμφέροντα; Κι αν όλα τα έχει πράξει ορθά ο ΥΠΕΚΑ τότε γιατί σήμερα η κοινωνία των Σπετσών είναι ανάστατη; Αφού όλα τα έχει πράξει σωστά ο κ. Παπακωνσταντίνου γιατί υπάρχει τέτοια αντίθεση στις παρεμβάσεις του Δασάρχη Πόρου κ. Καλπαξίδη και στις παρεμβάσεις του υπουργού; Είναι δυνατό ο Δασάρχης να ζητά προκαταρκτική έρευνα στις 2/11/2011 και 23 ημέρες μετά το ΥΠΕΚΑ τυχαίως (;;;) να δίνει λύση υπέρ όσων το Δασαρχείο καταδιώκει; Είναι δυνατό να μιλάνε όλοι στο νησί του Αργοσαρωνικού για μια γνωστή σκανδαλώδη υπόθεση και το υπουργείο με τροπολογία να δικαιώνει έμμεσα τους παραβάτες; Τυχαίο και το γεγονός πως δικηγόρος των τριών off shore εταιρειών ήταν η τέως σύμβουλος στο Μαξίμου κυρία Σιούτη;
Πάντως αίσθηση προκαλεί το γεγονός πως ενώ ο κ. Παπακωνσταντίνου έχει υπογράψει κάτι εντελώς διαφορετικό, στην απάντηση του ανατρέπει τον ίδιο του τον εαυτό. Τί λέει δηλαδή; Πως ενώ η τροπολογία που δημοσιεύσαμε -κι όλος ο κόσμος διάβασε - μιλά για αποποίηση της κυριότητας του δημοσίου από μια δασική έκταση και για αποχαρακτηρισμό της κατά τον κ. Παπακωνσταντίνου "η έκταση στην οποία αναφέρεται το δημοσίευμα έχει χαρακτηριστεί από το δασαρχείο ως χορτολιβαδική και κατά τεκμήριο δημόσια. Η έκταση αυτή σε καμία περίπτωση σύμφωνα με τα στοιχεία της αρμόδιας δασικής υπηρεσίας δεν εμπίπτει στη ρύθμιση που έγινε με το άρθρο 55 του Νόμου 4030/2011" λέει ο ΥΠΕΚΑ. Αν είναι έτσι τα πράγματα, τότε σε τί αναφέρεται η ρύθμιση του ΥΠΕΚΑ; Αν είναι όλα έτσι, γιατί το Δασαρχείο Πόρου αμέσως μετά την τροπολογία δέχθηκε ενοχλήσεις από εκπροσώπους του εφοπλιστή οι οποίοι ανά χείρας πήγαν με την τροπολογία και ζητούν "εφαρμογή του νόμου";
Σε κάθε περίπτωση, το γεγονός πως ο κ. Παπακωνσταντίνου αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του νέου πρωθυπουργού κ. Λουκά Παπαδήμου έσπευσε να περάσει μια αμφισβητούμενη τροπολογία, είναι ενδεικτικό του ήθους και των επιδιώξεων του. Σύμφωνα με πληροφορίες μας πάντως ήδη ο πρωθυπουργός έχει δεχθεί τηλεφωνήματα από τους κυβερνητικούς εταίρους (ΝΔ, ΛΑΟΣ) βάσει των οποίων καλείται να ζητήσει την παραίτηση του κ. Παπακωνσταντίνου, πριν η χιονοστοιβάδα των αποκαλύψεων παρασύρει κι άλλο μια συμμαχική κυβέρνηση που δεν ευθύνεται για τις πράξεις, παραλείψεις και τοποθετήσεις ενός υπουργού της.
Πρόκειται για μια τροπολογία η οποία εντάχθηκε στον άσχετο νόμο 4030 που ως αντικείμενο είχε τον «νέο τρόπο έκδοσης αδειών δόμησης κι ελέγχου κατασκευών», έναν νόμο που ήταν ο πρώτος της νέας μικτής κυβέρνησης Παπαδήμου, καθώς ψηφίστηκε 14 ημέρες μετά την ορκωμοσία της, στις 25 Νοεμβρίου 2011, και τον οποίο συνυπέγραψε το μισό Υπουργικό Συμβούλιο. Κοινώς, μια απόφαση του ΥΠΕΚΑ κ. Παπακωνσταντίνου που, εκτός από την παραίτηση ουσιαστικά του κράτους από κυρίαρχα δικαιώματά του υπέρ τρίτων, εκθέτει πολιτικά τον ανώτατο πολιτειακό άρχοντα της χώρας, τους ανυποψίαστους συναδέλφους του υπουργούς, αλλά και τον πρωθυπουργό που θα πρέπει να πάρει πλέον θέση για όσα έγιναν σε μια περίοδο που δεν είχε καν προλάβει να ενημερωθεί.
Το χρονικό
Στις 11/3/2011, με την απόφαση 45 ο δασάρχης Πόρου επέβαλε στις φερόμενες ως ιδιοκτήτριες της έκτασης offshore εταιρείες Dictamus Residential Ltd, Marcellus Holdings Ltd και Petunia Residential Ltd «να απέχουν από οποιαδήποτε πράξη και ενέργεια επί της έκτασης 20,350 στρεμμάτων περιοχής με τίτλο Λιανός Κάβος στο νησί των Σπετσών, η οποία χαρακτηρίστηκε ως χορτολιβαδική με την υπ’ αριθμόν 79/2003 απόφαση της Πρωτοβάθμιας Επιτροπής Επίλυσης Δασικών Αμφισβητήσεων Πειραιά».
Ο δασάρχης Πόρου κ. Αναστάσιος Καλπαξίδης αιτιολογούσε την απόφασή του αυτή με το σκεπτικό πως «η έκταση τελούσε υπό τη διοίκηση άρα και διαχείριση της δασικής υπηρεσίας σύμφωνα με τον νόμο 3208/2003». Ο κ. Καλπαξίδης προέβη στην κίνηση αυτή καθώς είχε πληροφορηθεί πως συντελούνταν εργασίες εντός της δασικής-χορτολιβαδικής έκτασης. Θα πρέπει να πούμε ότι η συνολική έκταση αφορούσε περίπου 40 στρέμματα, εκ των οποίων τα 19.631,7 ανήκουν πραγματικά στις τρεις offshore εταιρείες και τα υπόλοιπα 20.350, για τα οποία υπήρξε η προαναφερθείσα απόφαση μπλοκαρίσματος, σε ανύποπτο χρόνο και με ερευνώμενη από τη Δικαιοσύνη διαδικασία φέρονται να περιήλθαν στην κυριότητα των ιδίων και υπήρχε -προ της επίμαχης τροπολογίας Παπακωνσταντίνου- απαίτηση επ’ αυτών από τη μεριά του Δημοσίου.
Σημαντικό στοιχείο της υπόθεσης είναι ότι νομικά όπλα διεκδίκησης της έκτασης από το Δημόσιο στους νέους ιδιοκτήτες παρείχε με αποφάσεις που πήρε «επάνω του» ο τέως δασάρχης Πόρου κ. Δημήτρης Κόκκας, ένας κρατικός υπάλληλος στου οποίου τους 22 διαφορετικούς λογαριασμούς είχαν βρεθεί το 2009 βάσει πορίσματος των Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης ποσά 4 εκατ. ευρώ! Αυτά λοιπόν τα στρέμματα είναι που ο νυν δασάρχης Πόρου κ. Καλπαξίδης δεν θέλησε να παραχωρηθούν στις τρεις offshore και για τα οποία γνώριζε τον τρόπο με τον οποίο επιχειρήθηκε να αποδοθούν σε ιδιώτες. Κοινώς, ο κ. Καλπαξίδης (μαζί και με τον τέως περιφερειάρχη Αττικής κ. Μιχάλη Κυριακίδη, που ήγειρε με τη σειρά του αντιρρήσεις το 2001 κατά της απόφασης Κόκκα), έχοντας γνώση των περιπετειών με τη Δικαιοσύνη του τέως δασάρχη, αμφισβήτησε τον ιδιωτικό χαρακτήρα της έκτασης, έχοντας παράλληλα στα χέρια του και τα αρχικά συμβόλαια αγοραπωλησίας που δεν περιελάμβαναν την περιοχή των 20.350 στρεμμάτων. Αφού λοιπόν ο τελευταίος κατανόησε το σκανδαλώδες της υπόθεσης, όχι μόνο μπλοκάρισε υπέρ του Δημοσίου την επίμαχη έκταση, αλλά ταυτόχρονα στις 2 Νοεμβρίου 2011 απέστειλε και κλήση για προκαταρκτική εξέταση στον νόμιμο εκπρόσωπο των τριών offshore εταιρειών κ. Ιωάννη Παπαθανασίου εγκαλώντας τον για παράβαση του άρθρου 280 του Ν.Δ. 86/69, και συγκεκριμένα «για σύνταξη συμβολαίου σε έκταση που τελεί υπό τη διοίκηση και διαχείριση της δασικής υπηρεσίας στη θέση Λιανός Κάβος περιοχής Σπετσών».
Παρέμβαση
Ο δασάρχης όμως φαίνεται πως δεν είχε υπολογίσει τη... νομοθετική παρέμβαση. Και αυτό διότι μόλις άρχισαν τα πράγματα να σκουραίνουν για τον φερόμενο ως ιδιοκτήτη της επίμαχης περιοχής, συμπτωματικά ο ΥΠΕΚΑ κ. Παπακωνσταντίνου με τροπολογία γενικού περιεχομένου έδωσε την ανέλπιστη λύση. Θα πρέπει να σημειωθεί πως η συγκεκριμένη παρέμβαση καταλήγει στην εν λόγω περίπτωση να μοιάζει «χειρουργική», καθώς φωτογραφίζει επακριβώς το πρόβλημα, αναφέροντας πως «το Δημόσιο δεν προβάλλει δικαιώματα κυριότητας σε δάση, εν γένει δασικές εκτάσεις (μιλώντας ευθέως για τον χορτολιβαδικό χαρακτήρα της περιοχής) και στις εκτάσεις των παραγράφων 6β και 6γ του άρθρου του ν. 998/1979». Δηλαδή αναφέρεται ακριβώς σε παρόμοιες περιπτώσεις όπως αυτή για την οποία το Δασαρχείο Πόρου εγκαλούσε τον ιδιοκτήτη!
Ταυτόχρονα, εκτός της αποποίησης μιας κρατικής δασικής περιοχής, υπάρχει και έμμεσα και αποχαρακτηρισμός, αφού οι φερόμενοι ως ιδιοκτήτες έχουν ήδη κάνει εργασίες. Το μεγάλο πρόβλημα που γεννά η τροπολογία και οι σύμφωνα με αυτήν παραχωρήσεις του Δημοσίου προς ιδιώτες είναι πως αυτή η τροπολογία εγείρει και διεκδικήσεις από εκατοντάδες άλλους ιδιοκτήτες διαφιλονικούμενων εκτάσεων ανά τη χώρα με τελικό θύμα το κράτος. Παράλληλα, η τροπολογία ξεπλένει νομικά τον ιδιοκτήτη της εν λόγω έκτασης στις Σπέτσες, αφού αναγκάζει τον δασάρχη να πάψει τη διαδικασία της προκαταρκτικής εξέτασης και φυσικά της όποιας ενδεχόμενης δίωξης θα ασκούσε για παράνομες και κακουργηματικού χαρακτήρα πράξεις κατά δασικής έκτασης του κράτους.
Και η κυρία Σιούτη συνήγορος των ιδιοκτητών
Η υπόθεση όμως δεν τελειώνει τόσο απλά, κι αυτό διότι βλέπουμε πως δικηγόρος των τριών offshore εταιρειών δεν είναι άλλη από τη γνωστή σε όλους τέως νομική σύμβουλο του πρωθυπουργού κ. Γιώργου Παπανδρέου και στενή φίλη από τα χρόνια της αντιπολίτευσης του κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου, κυρία Γλυκερία Σιούτη. Οπως αποκαλύπτει σήμερα το «ΘΕΜΑ», η κυρία Σιούτη είναι αυτή που ως πληρεξούσια δικηγόρος στις 11 Μαΐου 2011 είχε καταθέσει στο ΣτΕ αίτηση ακύρωσης της απόφασης του δασάρχη Πόρου κ. Καλπαξίδη να μπλοκάρει την περιοχή υπέρ του κράτους καθώς ήταν δασική. Ετσι εννοεί ο υπουργός το εθνικό συμφέρον; Με το να υπογράφει τροπολογίες σε άσχετα νομοθετήματα που συμπτωματικά διευκολύνουν τους χειρισμούς υπόθεσης που έχει αναλάβει δικηγόρος φίλη του, κι ας χάνει το Δημόσιο την ίδια του την περιουσία;
Τρεις βίλες και πισίνα με την καλύτερη θέα
Η επίμαχη έκταση θεωρείται από τα «φιλέτα» των Σπετσών. Στα 19.631,7 νόμιμα στρέμματα που ανήκουν στις τρεις offshore εταιρείες έχουν ήδη κατασκευαστεί τρεις πολυτελείς εξοχικές κατοικίες, υπάρχει πισίνα, ενώ θα πρέπει να τονίσουμε πως η θέα των κτισμάτων προς το νησί της Σπετσοπούλας είναι μοναδική και ίσως η καλύτερη σε όλο το νησί. Η έκταση στον Λιανό Κάβο είναι γεμάτη ελαιόδεντρα και πεύκα, ένα μεγάλο πέτρινο τείχος την περικυκλώνει και την προστατεύει από τα αδιάκριτα βλέμματα, ενώ γειτνιάζει με τις οικίες των οικογενειών Νιάρχου και Λαιμού. Ακριβώς δίπλα βρίσκεται το ελικοδρόμιο του νησιού, αλλά και ο μόλος απ’ όπου ξεκινούν τα σκάφη για τη Σπετσοπούλα. Θα πρέπει να σημειώσουμε πως η συγκεκριμένη περιοχή, σύμφωνα με την αυτοψία που πραγματοποιήσαμε, όντως έχει δασικά χαρακτηριστικά, ενώ η έκταση περιλαμβάνει και έξοδο σε μία από τις καλύτερες παραλίες του νησιού. Κοινώς, οι κατοικίες που ήδη υπάρχουν έχουν και το προνόμιο της ιδιωτικής παραλίας, γεγονός που από μόνο του μαρτυρά την υψηλή αξία (άρα και το νομικό ενδιαφέρον) για την αξιοποίηση της έκτασης.
Ανακοίνωση του Γιώργου Παπακωνσταντίνου
"Το δημοσίευμα είναι απολύτως ψευδές και παραπλανητικό ως προς ρύθμιση που έγινε για τις χορτολιβαδικές και βραχώδεις εκτάσεις με το άρθρο 55 του Ν 4030/11", αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος.
"Η έκταση στην οποία αναφέρεται το δημοσίευμα έχει χαρακτηριστεί από το δασαρχείο ως χορτολιβαδική και κατά τεκμήριο δημόσια. Η έκταση αυτή σε καμία περίπτωση σύμφωνα με τα στοιχεία της αρμόδιας δασικής υπηρεσίας δεν εμπίπτει στη ρύθμιση που έγινε με το άρθρο 55 του Νόμου 4030/2011", προσθέτει ο κ. Παπακωνσταντίνου.
Σύμφωνα με όσα υποστηρίζει ο υπουργός Περιβάλλοντος "με το άρθρο 55 του Νόμου 4030/11 αίρεται η αμφισβήτηση που είχε δημιουργηθεί με το άρθρο 10 Νόμου 3208/2003, στις περιπτώσεις που έχουν αναγνωριστεί δάση ως ιδιωτικά σύμφωνα με τις προϋποθέσεις που θέτει ο νόμος (αμετάκλητη δικαστική απόφαση, παραχώρηση κατά κυριότητα από το Δημόσιο σε τρίτους κλ.π.) ως προς το τι ισχύει για τις εντός αυτών χορτολιβαδικές και βραχώδεις εκτάσεις. Παράλληλα με την άρση αυτής της αμφισβήτησης, με το άρθρο 55 του Νόμου 4030/11 τέθηκε το τεκμήριο υπέρ του Δημοσίου και για τις βραχώδεις εκτάσεις.
Κατά συνέπεια με την διάταξη αυτή όχι μόνο δεν απεμπολείται το τεκμήριο του Δημοσίου από τις χορτολιβαδικές εκτάσεις, αλλά για πρώτη φορά επεκτείνεται το τεκμήριο αυτό και για τις βραχώδεις εκτάσεις διασφαλίζοντας ακόμη περισσότερο τη δημόσια περιουσία. Τα κριτήρια αναγνώρισης ως ιδιωτικών των δασών, δασικών, χορτολιβαδικών και βραχωδών εκτάσεων είναι πλέον τα ίδια.
Η έκταση στην οποία αναφέρεται το δημοσίευμα σύμφωνα με τα στοιχεία της αρμόδιας δασικής υπηρεσίας είναι δημόσια χορτολιβαδική και δεν έχει αναγνωριστεί ως ιδιωτική με ένα εκ των νομίμων τρόπων. Μάλιστα έχει υποβληθεί και πρωτόκολλο μηνύσεως από το δασαρχείο Πόρου κατά φερόμενων ιδιοκτητών για παράνομη σύνταξη συμβολαίων επί δημόσιας χορτολιβαδικής έκτασης".
Τι απαντά το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ
Για μια ακόμη φορά ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου διαστρεβλώνει την αλήθεια και επιχειρεί με δικολαβίστικου τύπου απαντήσεις να αμβλύνει τις εντυπώσεις από μια εις βάρος του αποκάλυψη (έπειτα απ' αυτήν της Express Service) που τον αφήνει εκτεθειμένο και δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά για την απόφαση αποποίησης δημόσιας δασικής έκτασης, με αποτέλεσμα να ανοίγει ο δρόμος σε επιχειρηματικά συμφέροντα για ιδιοποίηση κρατικών γαιών. Δίχως να πει λέξη για το νομικό χειρισμό εκ μέρους της τέως συμβούλου του Γιώργου Παπανδρέου στο Μέγαρο Μαξίμου και προσωπικής φίλης του κυρίας Γλυκερίας Σιούτη στην επίμαχη υπόθεση αποποίησης του Δημοσίου χορτολιβαδικής έκτασης στις Σπέτσες, αλλά και την σαφή τροπολογία όπου με την υπογραφή του το Κράτος αποποιείται τα δικαιώματα του στη σχετική περιοχή (σχετικό έγγραφο μπορείτε να δείτε στο δημοσίευμα της εφημερίδας) ο κ. Παπακωνσταντίνου μιλά για "εφεύρημα της εφημερίδας, που αφορά στην υποτιθέμενη παραχώρηση δασικής έκτασης σε εφοπλιστή".
Βέβαια ο ΥΠΕΚΑ μιλά για νόμο που ρυθμίζει θέματα χορτολιβαδικών εκτάσεων στο Ν 4030/11. Δεν λέει πως αυτή ήταν μια τροπολογία από τις ...γνωστές, που "όλως τυχαίως" τοποθετούνται σε άσχετο νόμο και που διευκολύνουν συγκεκριμένες ρυθμίσεις υπέρ τρίτων. Γιατί άραγε ο κ. Παπακωνσταντίνου δεν μας εξηγεί πως σε έναν νόμο για τη δόμηση, θέτει θέμα χορτολιβαδικών εκτάσεων; Τί σχέση έχει με το νόμο 4030 η εν λόγω τροπολογία; Μπορεί άραγε αυτή η τροπολογία ή όχι να δημιουργήσει την κερκόπορτα διεκδίκησης χιλιάδων κρατικών δασικών εκτάσεων ανά τη χώρα από ιδιώτες και ισχυρά συμφέροντα; Κι αν όλα τα έχει πράξει ορθά ο ΥΠΕΚΑ τότε γιατί σήμερα η κοινωνία των Σπετσών είναι ανάστατη; Αφού όλα τα έχει πράξει σωστά ο κ. Παπακωνσταντίνου γιατί υπάρχει τέτοια αντίθεση στις παρεμβάσεις του Δασάρχη Πόρου κ. Καλπαξίδη και στις παρεμβάσεις του υπουργού; Είναι δυνατό ο Δασάρχης να ζητά προκαταρκτική έρευνα στις 2/11/2011 και 23 ημέρες μετά το ΥΠΕΚΑ τυχαίως (;;;) να δίνει λύση υπέρ όσων το Δασαρχείο καταδιώκει; Είναι δυνατό να μιλάνε όλοι στο νησί του Αργοσαρωνικού για μια γνωστή σκανδαλώδη υπόθεση και το υπουργείο με τροπολογία να δικαιώνει έμμεσα τους παραβάτες; Τυχαίο και το γεγονός πως δικηγόρος των τριών off shore εταιρειών ήταν η τέως σύμβουλος στο Μαξίμου κυρία Σιούτη;
Πάντως αίσθηση προκαλεί το γεγονός πως ενώ ο κ. Παπακωνσταντίνου έχει υπογράψει κάτι εντελώς διαφορετικό, στην απάντηση του ανατρέπει τον ίδιο του τον εαυτό. Τί λέει δηλαδή; Πως ενώ η τροπολογία που δημοσιεύσαμε -κι όλος ο κόσμος διάβασε - μιλά για αποποίηση της κυριότητας του δημοσίου από μια δασική έκταση και για αποχαρακτηρισμό της κατά τον κ. Παπακωνσταντίνου "η έκταση στην οποία αναφέρεται το δημοσίευμα έχει χαρακτηριστεί από το δασαρχείο ως χορτολιβαδική και κατά τεκμήριο δημόσια. Η έκταση αυτή σε καμία περίπτωση σύμφωνα με τα στοιχεία της αρμόδιας δασικής υπηρεσίας δεν εμπίπτει στη ρύθμιση που έγινε με το άρθρο 55 του Νόμου 4030/2011" λέει ο ΥΠΕΚΑ. Αν είναι έτσι τα πράγματα, τότε σε τί αναφέρεται η ρύθμιση του ΥΠΕΚΑ; Αν είναι όλα έτσι, γιατί το Δασαρχείο Πόρου αμέσως μετά την τροπολογία δέχθηκε ενοχλήσεις από εκπροσώπους του εφοπλιστή οι οποίοι ανά χείρας πήγαν με την τροπολογία και ζητούν "εφαρμογή του νόμου";
Σε κάθε περίπτωση, το γεγονός πως ο κ. Παπακωνσταντίνου αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του νέου πρωθυπουργού κ. Λουκά Παπαδήμου έσπευσε να περάσει μια αμφισβητούμενη τροπολογία, είναι ενδεικτικό του ήθους και των επιδιώξεων του. Σύμφωνα με πληροφορίες μας πάντως ήδη ο πρωθυπουργός έχει δεχθεί τηλεφωνήματα από τους κυβερνητικούς εταίρους (ΝΔ, ΛΑΟΣ) βάσει των οποίων καλείται να ζητήσει την παραίτηση του κ. Παπακωνσταντίνου, πριν η χιονοστοιβάδα των αποκαλύψεων παρασύρει κι άλλο μια συμμαχική κυβέρνηση που δεν ευθύνεται για τις πράξεις, παραλείψεις και τοποθετήσεις ενός υπουργού της.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου