22/6/11

Κινέζοι μπαίνουν στις ελληνικές ναυτιλιακές τράπεζες


Μετά την Cosco και τις διαπραγματεύσεις της Huawei για την εξαγορά της Intracom Telecom, ένας ακόμη κινεζικός όμιλος βρήκε τον επόμενο επενδυτικό του στόχο στην Ελλάδα. Και μάλιστα σε έναν τομέα που συνδυάζει τράπεζες και εφοπλιστές.

Οι συζητήσεις της κολοσσιαίας China Development Bank, που έχει ενεργητικό 500 δισ. ευρώ, με την ελληνική Aegean Baltic Bank, η οποία δραστηριοποιείται στο shipping finance, βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες του Capital.gr, και αφορούν την απόκτηση από την κινεζική πλευρά ποσοστό 48% που σήμερα κατέχει η General Electric Capital, το private equity του αμερικανικού βιομηχανικού γίγαντα.

Παράγοντες της αγοράς που γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα ανέφεραν ότι αυτό το επενδυτικό σχήμα ουσιαστικά ενεργεί για λογαριασμό των δύο «αφανών» μετόχων της τράπεζας, που δεν είναι άλλοι από τους κορυφαίους Έλληνες εφοπλιστές, Νίκο Τσάκο και Δρ. Γιάννη Κούστα, ενώ οι σχέσεις GE και China Development Bank είναι παλιές και ιδιαίτερα ισχυρές.

Οι ίδιες πηγές μάλιστα, τόνιζαν ότι τελική συμφωνία ακόμη δεν υπάρχει, και γνωρίζοντας καλά τα δεδομένα της κινεζικής γραφειοκρατίας, έλεγαν «πως ακόμη υπάρχει μακρύς δρόμος μέχρι τις τελικές υπογραφές».

Σύμφωνα με τους Lloyd’s List αυτή η σύμπραξη θα μπορούσε να είναι ένα ακόμη βήμα για να «ξεκλειδώσουν» οι κινεζικές τράπεζες την προσυμφωνημένη μεταξύ Αθήνας – Πεκίνου χρηματοδότηση των 5+5 δισ. δολαρίων για την ελληνική ναυτιλία, καταδεικνύοντας το μεγάλο ενδιαφέρον του κινεζικού επιχειρηματικού και οικονομικού κόσμου για την ελληνική ναυτιλία και τις ιδιωτικές επενδύσεις.

Το 52% της τράπεζας ανήκει στο ελληνικό management υπό τον επικεφαλής της κ. Θεόδωρο Αφθονίδη, έναν έμπειρο τραπεζίτη στο κομμάτι της χρηματοδότησης της ποντοπόρου. Η AB Bank ασχολείται, κυρίως, με τη χρηματοδότηση της ελληνικής Ναυτιλίας ως διοργανωτής, δανειστής και διαχειριστής κοινοπρακτικών δανείων, αλλά και ως ατομικός δανειστής επιλεγμένων ναυτιλιακών δανείων, έχοντας μέχρι τα τέλη του 2010 εκταμιεύσει χρηματοδοτήσεις 291 εκατ. δολαρίων και προεγκρίνει ακόμη 36 εκατ., ενώ διαχειρίζεται assets ύψους 3,8 δισ. δολαρίων.

Η Aegean Baltic Bank ιδρύθηκε τον Δεκέμβριο του 2002 σαν κοινοπραξία 51% - 49% της HSH Nordbank AG και του ελληνικού management. Το 2007, η HSH μείωσε τη συμμετοχή της στο 9% και η GE Capital κατέστη ο νέος μεγάλος μέτοχος, ενώ προ διετίας περίπου, η HSH αποχώρησε πλήρως από το μετοχικό κεφάλαιό της.

Η τράπεζα έχει χορηγήσει πάνω από 180 δάνεια, εκ των οποίων τα 106 από κοινού με διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα όπως οι HSH Nordbank AG, Credit Suisse, Citibank, Dresdner Bank, Fortis, ING, Natixis, ABN AMRO, Τράπεζα Πειραιώς και Marfin Egnatia Bank, σε 70 ναυτιλιακές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: