24/6/11

Προς ένταξη η Κροατία στην Ε.Ε.


Οι Ευρωπαίοι ηγέτες έδωσαν σήμερα το πράσινο φως για την ένταξη της Κροατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κηρύσσοντας την ολοκλήρωση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων που διεξάγονται από το 2005 με το Ζάγκρεμπ.

Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των "27" ενέκριναν κείμενο στον οποίο ζητείται να ληφθούν "όλες οι αναγκαίες αποφάσεις ώστε να ολοκληρωθούν οι αναγκαίες για την ένταξη της Κροατίας διαπραγματεύσεις μέχρι το τέλος του Ιουνίου".

Η διατύπωση αυτή σημαίνει ντε φάκτο την έγκριση της ένταξης της Κροατίας στην Ένωση.

Η υπογραφή της συνθήκης ένταξης θα γίνει πριν από το τέλος του έτους, αναφέρεται στο κείμενο, στο οποίο τονίζεται ότι η Κροατία, η δεύτερη μετά τη Σλοβενία χώρα που προήλθε από τη διάλυση της πρώην Γιουγκοσλαβίας που θα ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πρέπει να συνεχίσει τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες, κυρίως στον δικαστικό τομέα και τον τομέα των θεμελιωδών δικαιωμάτων.

Για τον σκοπό αυτό, οι χώρες της Ευρώπης προβλέπουν τη σύσταση με ευθύνη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενός μηχανισμού επιτήρησης για να διασφαλισθεί ότι το Ζάγκρεμπ θα τηρήσει τις δεσμεύσεις μέχρι την επικύρωση της συνθήκης ένταξης.

Μετά την υπογραφή της συνθήκης, περί τα μέσα Δεκεμβρίου, θα οργανωθεί δημοψήφισμα στην Κροατία πριν οι 27 χώρες να εκφρασθούν επί της ένταξης μέσω των κοινοβουλίων τους ή μέσω δημοψηφίσματος.

Εάν η διαδικασία εξελιχθεί κανονικά, η Κροατία θα γίνει το 28ο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης την 1η Ιουλίου 2013.

Δεν υπάρχουν σχόλια: