23/6/11

Bloomberg, η τρύπα του ελληνικού προϋπολογισμού απειλεί να καταπιεί την Ευρώπη


Μια αναδρομή στα γεγονότα που οδήγησαν στη σημερινή κρίση επιχειρεί με άρθρο του το Bloomberg, ξεκινώντας από τη στιγμή που ανέλαβε εξουσία η κυβέρνηση Παπανδρέου.

Ο κ. Παπανδρέου, ξεκινά το άρθρο, βρέθηκε αντιμέτωπος με ένα έλλειμμα 20δισ. ευρώ. Είναι σύνηθες για τους πρωτοδιοριζόμενους ηγέτες να ανακαλύπτουν ότι δεν υπάρχουν αρκετά χρήματα για να υλοποιήσουν τις προεκλογικές τους υποσχέσεις. Έτσι, ενώ η νέα κυβέρνηση συνειδητοποίησε μέσα σε λίγες μέρες το μέγεθος του προβλήματος, η Ευρώπη άργησε να αντιδράσει.

Η αργή αντίδραση της Ευρώπης, σχολιάζει το άρθρο, οδήγησε σε μία κρίση που τώρα διανύει τον 21ο της μήνα. Στις 7 ιουνίου, ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα είπε στη Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ ότι «είναι δουλειά της να σταματήσει την «ανεξέλεγκτη πορεία προς τη χρεοκοπία». Στις 14 Ιουνίου, η Κίνα προειδοποίησε για «σοβαρό κίνδυνο» που ελλοχεύει στην Ευρώπη.

«Το καλύτερο σενάριο είναι να καταφέρουμε να ελέγξουμε την κατάσταση», σχολιάζει ο Βέλγος οικονομολόγος Πολ ντε Γκρο. «Το χειρότερο, είναι να ξεφύγει εντελώς η κατάσταση από τον έλεγχό μας».

«Το μόνο που κατάφεραν τα 256 δισ. ευρώ βοήθειας προς την Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία, είναι να κερδίσουν χρόνο», τονίζει ο επικεφαλής ευρωπαϊκών επενδύσεων της Pacific Investment Co, Άντριου Μπολς. «Αν μπορούσαμε να απομονώσουμε Ελλάδα, Ιρλανδία και Πορτογαλία, να τις βγάλουμε από την αγορά, ίσως μπορούσαμε να κερδίσουμε χρόνο για την Ισπανία και τις αγορές».

«Οι καιροί είναι δύσκολοι», δήλωσε στις 20 Ιουνίου ο Όλι Ρεν. «Ο κόσμος έχει κουραστεί από τις μεταρρυθμίσεις και αυτό είναι εμφανές στους δρόμους της Αθήνας, της Μαδρίτης και άλλων πόλεων».

Τώρα, η Ευρώπη διχάζεται ανάμεσα στον πλουσιότερο, υγιέστερο βορά και τον ασθενέστερο, με χαμηλή ανάπτυξη νότο. «Διάσπαση του ευρώ; Όχι αυτή την εβδομάδα, όμως είναι πιθανό να συμβεί έως το 2013», σημειώνει ο επικεφαλής του Κέντρου Οικονομικών και Επιχειρηματικών Ερευνών (CEBR). Η Ελλάδα θα είναι η πρώτη που θα φύγει.

Η συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας για τα σπαρτιάτικα μέτρα που επιβάλει η κυβέρνηση δείχνουν ότι η Ελλάδα δεν έχει πλέον εναλλακτικές. Η κυβέρνηση επιβίωσε οριακά, με 155 έναντι 143 ψήφων. Η ψήφιση της επόμενης εβδομάδας θα καθορίσει αν θα εφαρμοστούν περικοπές 78δισ. ευρώ, που απαιτούν η ΕΕ και το ΔΝΤ σε αντάλλαγμα για δάνειο των 12 δισ. ευρώ που θα κρατήσει τη χώρα μακριά από τη χρεοκοπία, τουλάχιστον έως τον Αύγουστο.

«Η κατάσταση έχει βγει εκτός ελέγχου», τονίζει ο κορυφαίος οικονομολόγος της νεοϋορκέζικης High Frequency Economics Ltd, Καρλ Ουάινμπεργκ. «Είναι σαν να παίζουν ένα παιχνίδι. Η Ελλάδα και η Ευρώπη κοιτάνε ο ένας στα μάτια του άλλου και περιμένουν να δουν ποιος θα τραβήξει πρώτος το βλέμμα».

http://www.bloomberg.com/news/2011-06-22/papandreou-budget-hole-threatens-to-swallow-europe-defies-debt-crisis-fix.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: