23/6/11

Χρωστάει στην Ελλάδα 575 δισ. ευρώ η Γερμανία


"Η Γερμανία είναι αυτή που οφείλει στην Ελλάδα και όχι το αντίστροφο" αναφέρει ο Ζακ Ντελπλά, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Les Echos.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του δε, η Γερμανία οφείλει στην Ελλάδα τουλάχιστον 575 δισ ευρώ από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Γι αυτό, για ιστορικούς λόγους, αλλά και για την αποφυγή της εξάπλωσης της κρίσης ο ίδιος προτάσσει την έννοια της οικονομικής αλληλεγγύης.

Ο Ντελπλά, μέλος του Συμβουλίου Οικονομικών Αναλύσεων της γαλλικής κυβέρνησης και οικονομικός σύμβουλος της τράπεζας ΒΝΡ Paribas, υποστηρίζει ότι η Γερμανία θα έπρεπε να θυμηθεί ότι μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο χρωστούσε 16 φορές το ΑΕΠ της, το οποίο κανείς δεν της ζήτησε έκτοτε. Όμως σε αντάλλαγμα η υπόλοιπη Ευρώπη της ζητά πολιτική και οικονομική αλληλεγγύη.

Ο Ζακ Ντελπλά εξηγεί ότι η στάση της Γερμανίας έναντι του προβλήματος χρέους της ευρωζώνης, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην πτώχευση της Ελλάδας. "Όμως αν χρεοκοπήσει η Ελλάδα, αυτό θα σημάνει ένα καρδιακό επεισόδιο για το τραπεζικό της σύστημα. Η Ελλάδα θα είναι στην ευρωζώνη χωρίς όμως να μπορεί να χρησιμοποιεί το ευρώ. Η έξοδός της από την ευρωζώνη θα προκαλούσε γιγαντιαία ύφεση στη χώρα και τρομερούς κινδύνους στην υπόλοιπη Ευρώπη" δηλώνει ο Ντελπλά.

Η Γερμανία οφείλει να σώσει την Ελλάδα
"Σε αυτό το πλαίσιο η Γερμανία, όπως και ολόκληρη η Ευρώπη, οφείλει σήμερα να σώσει την Ελλάδα". Η Ευρώπη θα έπρεπε να απορροφήσει το ολόκληρο χρέος της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας χρηματοδοτώντας αυτές τις χώρες με επιτόκιο 3%-4% για 10-20 χρόνια. Σε αντάλλαγμα αυτές οι χώρες οφείλουν να συνεχίσουν τις αναγκαίες δημοσιονομικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, συμπληρώνει ο Ντελπλά. "Είναι η μόνη λύση" προσθέτει.

Ιδιαίτερα για την Ελλάδα ο Γάλλος οικονομολόγος εκτιμά ότι θα μπορούσε μέσα στην επόμενη 15ετία να μειώσει το χρέος της κάτω από το 60% "αξιοποιώντας την πλούσια αρχαιολογική κληρονομιά και τα νησιά της που καθιστούν τη χώρα θαυμάσιο προορισμό για ολόκληρη την Ευρώπη". Ο ίδιος απορρίπτει την ιδέα της αναδιάρθρωσης του χρέους ως "αυτοκαταστροφική" για την Ελλάδα, ενώ θεωρεί ότι η "διχοτόμηση" της ευρωζώνης σε ένα "σκληρό πυρήνα" και μια "περιφέρεια" θα κατέστρεφε τις οικονομίες της "δεύτερης ταχύτητας".

Επίσης εκτιμά ότι οι αγορές δεν θα απασχολήσουν την Ελλάδα για τα επόμενα 10-20 χρόνια, αφού όπως λέει το δημόσιο χρέος θα χρηματοδοτείται κυρίως από τα ευρωπαϊκά κράτη και δευτερευόντως από το χρηματοοικονομικό τομέα βάσει της "Πρωτοβουλίας της Βιέννης".


http://www.lesechos.fr/economie-politique/monde/interview/0201458716889-jacques-delpla-l-allemagne-doit-575-milliards-d-euros-a-la-grece-184540.php

Δεν υπάρχουν σχόλια: