30/6/11

Νέο δάνειο από το ΙΚΑ, για την πληρωμή των συντάξεων


Μόνον όσοι οφειλέτες ρυθμίσουν τα χρέη τους στα ασφαλιστικά ταμεία θα καρπωθούν τα οφέλη της απόφασης για αναστολή των αναγκαστικών μέτρων έως το τέλος του 2012. Για όλους τους υπόλοιπους, τα μεγάλα ασφαλιστικά ταμεία ήδη, κινούν τις διαδικασίες, ώστε από το μέσα ή το αργότερο το τέλος του καλοκαιριού, να ξεκινήσουν οι κατασχέσεις, οι πλειστηριασμοί, ακόμη και οι δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών. Μάλιστα, εκτιμάται ότι είναι τέτοια η ανάγκη για έσοδα, που για πρώτη φορά, οι «απειλές» μπορεί και να πραγματοποιηθούν. Είναι χαρακτηριστικό ότι, βάσει των εκτιμήσεων του υπουργείου Εργασίας, που μπορεί να αποδειχθούν και αισιόδοξες, το 2011, ύφεση και ανεργία στερούν από τα ταμεία τουλάχιστον 1,7 δισ. ευρώ.

Πρώτον, οι εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία είναι μειωμένες κατά 1,1 με 1,2 δισ. ευρώ, λόγω της αύξησης του ποσοστού ανεργίας.

Δεύτερον, οι ασφαλιστικές εισφορές μειώνονται κατά 600-800 εκατ. ευρώ, επιπλέον λόγω της μείωσης των ονομαστικών μισθών των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα.

Τρίτον, οι ασφαλιστικές εισφορές θα μειωθούν κατά περίπου 860 εκατ. ευρώ επιπλέον, λόγω της εφαρμογής προγραμμάτων επιδότησης ασφαλιστικών εισφορών για τη στήριξη της απασχόλησης μέσω του ΟΑΕΔ.

Σε αυτά, πρέπει να προστεθούν και οι αυξημένες δαπάνες του ΟΑΕΔ για τακτικά και εποχικά επιδόματα ανεργίας, κατά περίπου 400 εκατ. ευρώ, που δεν βαρύνουν τα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά τους εργαζόμενους, που μέσω του μεσοπρόθεσμου καλούνται να καταβάλλουν αυξημένες εισφορές υπέρ ανεργίας.

Στο μεγαλύτερο ασφαλιστικό φορέα της χώρας, το ΙΚΑ, υπολογίζεται ότι κάθε μήνα, οι εισφορές μειώνονται κατά μέσο όρο, 10%. Για το λόγο αυτό άλλωστε, εκτός από τα ρέπος που δανείζεται βάζοντας ως εγγύηση ομόλογο του ελληνικού δημοσίου το οποίο λήγει στο τέλος του 2011 (και έχει προεξοφληθεί ότι θα το ρευστοποιήσει), προχώρησε στη λήψη και νέου δανείου, ύψους 100 εκατ. ευρώ, από τον τομέα ασφάλισης προσωπικού της ΔΕΗ.

Πρόκειται για «εσωτερικό» δανεισμό, μικρής διάρκειας, 10 ημερών, αφού ο τομέας της ΔΕΗ έχει ενταχθεί, με διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια, στο ΙΚΑ. Με υπουργική απόφαση ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης ενέκρινε την αποδέσμευση από την Τράπεζα της Ελλάδος, των 100 εκατ. ευρώ του Τομέα Ασφάλισης Προσωπικού ΔΕΕΗ, για τη χορήγηση εντόκου δανείου προς το Ίδρυμα. Το δάνειο χορηγείται με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου και βάσει του νομοθετικού πλαισίου που προβλέπει ότι το επιτόκιο αντιστοιχεί με το ποσοστό απόδοσης του «Κοινού Κεφαλαίου νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου και Ασφαλιστικών Φορέων» (Κοινό Κεφάλαιο) που διαχειρίζεται η ΤτΕ, όπως διαμορφώθηκε στο τέλος της τελευταίας διαχειριστικής χρήσης του κοινού κεφαλαίου.

Με στόχο την αύξηση των εσόδων, η διοίκηση του ΙΚΑ έχει ήδη αποστείλει στους οφειλέτες του ταμείου επιστολή με την οποία τους καλεί να ρυθμίσουν τα χρέη τους, βάσει της νέας, πάγιας ρύθμισης που προβλέπει διακανονισμό της οφειλής με πολύ ευνοϊκούς όρους. Μάλιστα, με έγγραφό του προς της αρμόδιες υπηρεσίες, ο διοικητής του ΙΚΑ Ρ. Σπυρόπουλος επισημαίνει ότι για όσους από τους εργοδότες – οφειλέτες διαπιστωθεί ότι δεν έχουν υπαχθεί σε καθεστώς ρύθμισης, ή έχουν εκπέσει του δικαιώματος τους, θα επισπεύδεται η διαδικασία λήψης αναγκαστικών μέτρων, τόσο σε βάρος των περιουσιακών στοιχείων των νομικών προσώπων καθώς και σε κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών.

Σύμφωνα με το έγγραφο, όχι αργότερα από τις 30 Ιουνίου, θα πρέπει να έχει αποτιμηθεί η πορεία ένταξης στο διακανονισμό και να ληφθούν εφόσον κριθεί απαραίτητο, επιπρόσθετα μέτρα για την είσπραξη των οφειλών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: