29/6/11

Όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι μπορούν να αλλάξουν ασφαλιστικό φορέα & να περάσουν στο ΙΚΑ


Τη δυνατότητα... μετάταξης από την ασφάλιση του δημοσίου στο ΙΚΑ αποκτούν όλοι οι τακτικοί δημόσιοι υπάλληλοι, τακτικοί και μετακλητοί υπάλληλοι της Βουλής, των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου και τον Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς στο ταμείο των μισθωτών του Ιδιωτικού τομέα υπάρχουν ακόμη ευκαιρίες για συνταξιοδότηση με ευνοϊκότερους όρους!

Κοινή υπουργική απόφαση των υπουργείων Εργασίας και Οικονομικών καθορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις της προαιρετικής υπαγωγής, η οποία προβλέπεται στον ασφαλιστικό νόμο για τους δημοσίους υπαλλήλους του περασμένου καλοκαιριού. Στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης εκτιμούν ότι κάποιες χιλιάδες δημοσίων υπαλλήλων, που ασφαλίζονταν μέχρι σήμερα στο δημόσιο θα ενδιαφερθούν, είτε γιατί είχαν προηγούμενη ασφάλιση στο ΙΚΑ (διαδοχική), είτε γιατί είχαν ασφάλιση σε άλλο φορέα αντίστοιχο του ΙΚΑ (π.χ. δικηγόροι) ή ακόμη γιατί απλώς τους συμφέρει να συνταξιοδοτηθούν με τους όρους και τις προϋποθέσεις που προβλέπονται στο ταμείο των μισθωτών και να βγουν νωρίτερα στη σύνταξη.

Στα αρμόδια υπουργεία γνωρίζουν ότι η συγκεκριμένη διάταξη προκαλεί απώλεια εσόδων στον κρατικό προϋπολογισμό, λόγω της απόδοσης των εισφορών για κύρια σύνταξης το ΙΚΑ, αλλά και σημαντική δαπάνη καθώς το δημόσιο θα υποχρεωθεί στην καταβολή εισφορών υπέρ του ΙΚΑ, ως εργοδότης. Εκτιμάται, ότι κατά μέσο όρο η απώλεια εσόδων ανέρχεται σε 1.160 ευρώ ετησίως κατ’ άτομο, η δε δαπάνη σε περίπου 2.300 ευρώ ετησίως.

Δυνατότητα... μετάταξης στο ΙΚΑ έχουν οι δημόσιοι υπάλληλοι καθώς και οι ιερείς και υπάλληλοι των εκκλησιαστικών νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, υπάλληλοι της Βουλής, των ΝΠΔΔ και των ΟΤΑ α και β βαθμίδας, που έχουν προσληφθεί μέχρι τις 31/12/2010. Άλλωστε, οι προσλαμβανόμενοι από το 2011 και μετά, ασφαλίζονται εξ αρχής στο ΙΚΑ.

Αίτηση μετάβασης...

Αυτό που πρέπει να κάνουν οι ενδιαφερόμενοι, σύμφωνα με την υπουργική απόφαση είναι να καταθέσουν αίτηση, η οποία δεν μπορεί να ανακληθεί, στον εκκαθαριστή των αποδοχών τους. Να σημειωθεί ότι, παρά την μεταπήδηση στο ΙΚΑ, όσοι κάνουν χρήση του νόμου, θα εξακολουθούν να ασφαλίζονται για ασθένεια, επικουρική σύνταξη και εφάπαξ βοήθημα στους φορείς που υπάγονταν πριν την υπαγωγή τους στην ασφάλιση του ΙΚΑ.

Ειδικά για όσους δημοσίους υπαλλήλους έχουν υπαχθεί στην ασφάλιση μέχρι το τέλος του 1992, και για τους οποίους ισχύει υποχρεωτική ασφάλιση στο Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητα Αυτοαπασχολουμένων, η ασφάλιση στο ΙΚΑ μπορεί να γίνει, μόνον εφόσον έχουν προσληφθεί και απασχολούνται με άλλη ιδιότητα απ’ αυτή για την οποία ασφαλίζονται στο ΕΤΑΑ, ενώ για όσους από αυτούς έχουν υπαχθεί στην ασφάλιση από το 1993 και μετά, εφαρμόζονται οι διατάξεις του νόμου Σιούφα, βάσει των οποίων υποχρεωτική είναι η ασφάλιση σε έναν φορέα κύριας ασφάλισης.

Η ασφάλιση στον κλάδο κύριας ασφάλισης του ΙΚΑ για όσους υπηρετούσαν μέχρι τις 21 Ιουλίου 2010 αρχίζει από την πρώτη ημέρα του επόμενου μήνα από εκείνο εντός του οποίου υποβάλλεται η αίτηση. Για όσους έχουν προσληφθεί μετά τις 21 Ιουλίου και μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2010, και επιλέγουν την ασφάλιση στο ΙΚΑ, αυτή ισχύει από την ημερομηνία δημοσίευσης της πράξεως διορισμού στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ) εφόσον η ανάληψη υπηρεσίας έγινε μέσα σε ένα μήνα από την κοινοποίηση της πράξης διορισμού, διαφορετικά από την ημερομηνία ανάληψης υπηρεσίας.

Όσον αφορά στις εισφορές, αυτές καταβάλλονται για κάθε ημέρα εργασίας και υπολογίζονται στις πάσης φύσεως αποδοχές του ασφαλισμένου, όπως ισχύουν κάθε φορά.

Να σημειωθεί ότι με εγκύκλιό του, το υπουργείο Εργασίας καθορίζει την υποχρεωτική και αυτοδίκαιη υπαγωγή στον κλάδο κύριας σύνταξης του ΙΚΑ, όλων των τακτικών και μετακλητών δημοσίων υπαλλήλων, που προσλαμβάνονται για πρώτη φορά από την 1η Ιανουαρίου του 2011 και μετά. Διευκρινίζεται δε, ότι η υποχρεωτική υπαγωγή ισχύει για όσους δεν έχουν καμία προϋπηρεσία με οποιαδήποτε σχέση εργασίας στο Δημόσιο πριν από την 1/1/2011, καθώς και ότι υπάλληλος που έχει ΦΕΚ διορισμού μέσα στο 2010 και η ανάληψη υπηρεσίας γίνει εντός του 2011, η επιλογή φορέα ασφάλισης ανήκει στον ίδιο.

Εξαιρέσεις

Στο ΙΚΑ ασφαλίζονται πλέον, ακόμη και οι στρατιωτικοί, με εξαίρεση τους στρατεύσιμους παθόντες στην υπηρεσία οπλίτες, που κατατάσσονται από 1η Ιανουαρίου του 2011 και μετά.

Από την υποχρεωτική υπαγωγή εξαιρούνται τα πρόσωπα για τα οποία προκύπτει από την ισχύουσα νομοθεσία, υποχρεωτική ασφάλιση στο Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητα Αυτοαπασχολουμένων (ΕΤΑΑ). Όσοι από αυτούς έχουν υπαχθεί στην ασφάλιση μέχρι 31 Δεκεμβρίου του 1992, θα υπαχθούν στο ΙΚΑ (κλάδο κύριας σύνταξης) μόνον εφόσον έχουν προσληφθεί και απασχολούνται με άλλη ιδιότητα απ’ αυτή για την οποία ασφαλίζονται στο ΕΤΑΑ, ενώ για τους υπαγχθέντες για πρώτη φορά στην ασφάλιση από το 1993 και μετά, εφαρμόζονται οι διατάξεις του Ν. 2084 (νόμος Σιούφα).

Ασφαλιστικές εισφορές

Για την ασφάλιση στον κλάδο σύνταξης του ΙΚΑ, για κάθε ημέρα εργασίας θα καταβάλλονται οι αναλογούσες ασφαλιστικές εισφορές εργοδότη και εργαζόμενου. Οι εισφορές θα υπολογίζονται στις πάσης φύσεως αποδοχές , όπως προβλέπονται από τη νομοθεσία, για τους προ και τους μετά το 1992 ασφαλισμένους.

Για την ασφάλιση των απασχολούμενων σε εργασίες και ειδικότητες που καλύπτονται από τον Κανονισμό Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων (ΒΑΕ) και θα καλύπτονται και μετά τις προωθούμενες αλλαγές από την ειδική επιτροπή, που συνεδρίασε την περασμένη Πέμπτη, η εγκύκλιος προβλέπει την καταβολή επιπλέον ειδικής εισφοράς, όπως επίσης και πρόσθετη ειδική εισφορά που προβλέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία για τις ειδικές κατηγορίες ασφαλισμένων του ΙΚΑ.

Για τους προ το 1992 ασφαλισμένους, οι εισφορές υπολογίζονται επί του ανώτατου ορίου μηνιαίων ασφαλιστέων αποδοχών, όπως αυτό ορίζεται κάθε φορά από την κείμενη νομοθεσία του ΙΚΑ, ενώ για τους υπαγχθέντες στην ασφάλιση από το 1993 και μετά, επί των αποδοχών που ορίζει ο νόμος Σιούφα, που δεν μπορούν να υπερβαίνουν κατά μήνα, το 8πλάσιο του μέσου μηνιαίου κατά κεφαλή ΑΕΠ, προσαρμοζόμενου με το εκάστοτε ποσοστό αύξησης των συντάξεων των δημοσίων υπαλλήλων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: