29/6/11

Μηχανική, το 2011 δεν εισπράξαμε ούτε ευρώ από το Δημόσιο


Αυστηρή κριτική άσκησε ο πρόεδρος του ομίλου Μηχανική Πρόδρομος Εμφιετζόγλου, κατά του ελληνικού Δημοσίου, κατά τη σημερινή γενική συνέλευση.

«Τους 6 πρώτους μήνες του έτους δεν έχει εισρεύσει στην εταιρεία από το ελληνικό Δημόσιο ούτε ένα ευρώ, ενώ εμείς καλούμαστε να είμαστε συνεπείς στις υποχρεώσεις μας, να πληρώνουμε ΦΠΑ, ΙΚΑ. Η καθυστέρηση της αδειοδότησης στα υδροηλεκτρικά είναι ανεκδιήγητη, ο Υ.Η.Σ Καρπενησιώτη έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί σήμερα.», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Όπως ανέφερε, τα χρήματα που οφείλονται στη Μηχανική από δημόσια έργα ανέρχονται στα 195 εκατ. ευρώ, ενώ το αντίστοιχο ποσό από ιδιωτικά έργα διαμορφώνεται στα 61 εκατ. ευρώ.

Από αυτά (61 εκατ. ευρώ), 40 εκατ. ευρώ χρωστά στην Μηχανική η Lamda Development για έργο που ο κατασκευαστικός όμιλος υλοποίησε στη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν στο πλαίσιο της Γ.Σ.

Όσον αφορά τη χρηματοδότηση του ομίλου από τις τράπεζες μέσω κοινοπρακτικού δανείου, εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί μέσα σε 2-3 μήνες, ενώ η καθυστέρηση οφείλεται στην «αδυναμία εσωτερικής συνεννόησης μεταξύ των τραπεζών», όπως σημείωσε ο κ. Εμφιετζόγλου.

Παράλληλα, η εισηγμένη προχωρά σε περικοπή λειτουργικών δαπανών και σε πώληση ορισμένων assets, όπως το υδροηλεκτρικό έργο στα Θεοδώριανα. Από το τελευταίο, η εταιρεία εξασφάλισε συνολικά 14 εκατ. ευρώ.

Στο εξωτερικό η εισηγμένη έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση από ρωσική τράπεζα για το συγκρότημα Ήρα, ενώ βρίσκεται σε συζητήσεις με ρωσική τράπεζα για τη χρηματοδότηση του δεύτερου project – σηματωρού (Μέγας Αλέξανδρος). Παράλληλα, οι θυγατρικές Ελληνικά Σωληνουργεία και Μάρμαρα Καβάλας αναπτύσσουν εξαγωγική δραστηριότητα προς ΗΠΑ, Κύπρο και Κίνα.

Σημειώνεται ότι το ανεκτέλεστο του ομίλου διαμορφώνεται στα 800 εκατ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: