26/6/11
Μέσω τηλεοράσεως, ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος πήρε πίσω τη ληστρική διάταξη που συμπεριελήφθη στο νομοσχέδιο του μεσοπρόθεσμου
Ούτε λίγο ούτε πολύ, το υπουργείο Οικονομικών επιχείρησε να απαιτήσει από τους πολίτες να επιστρέψουν την έκπτωση φόρου που εξασφάλισαν συλλέγοντας αποδείξεις κατά τη διάρκεια του 2010. Οι αποδείξεις αυτές εμφανίστηκαν στις δηλώσεις του 2011, πολλές από τις οποίες (περίπου 2,5 εκατομμύρια επί συνόλου 5,5 εκατομμυρίων) έχουν ήδη εκκαθαριστεί. Τι ήθελε η κυβέρνηση; Να αναγκάσει τους φορολογούμενους να γυρίσουν πίσω κάθε επιστροφή φόρου άνω των 300 ευρώ. Δηλαδή, αν ένας φορολογούμενος μέσω των αποδείξεων είχε εξασφαλίσει έκπτωση φόρου 1.000 ευρώ, εκτός από το ποσό της έκτακτης εισφοράς θα ήταν υποχρεωμένος να πληρώσει πρόσθετο ποσό 700 ευρώ.
Σε κάθε περίπτωση, ο μηχανισμός υπολογισμού των αποδείξεων αλλάζει. Πλέον πρέπει να προσκομίζουμε αποδείξεις που να αντιστοιχούν στο 25% του εισοδήματός μας για να εξασφαλίσουμε το κουτσουρεμένο αφορολόγητο των 8.000 ευρώ. Το νέο αυξημένο ποσό πρέπει να μαζευτεί εντός του 2011. Το ανώτατο πλαφόν ανεβαίνει από τις 12.000 ευρώ στις 15.000 ευρώ. Ετσι, όποιος δηλώνει 60.000 ευρώ, πρέπει να φέρει αποδείξεις 15.000 ευρώ για να μην επιβαρυνθεί αντί για 12.000 ευρώ που θα έπρεπε να προσκομίσει με το ισχύον καθεστώς. Η μέγιστη έκπτωση φόρου θα φτάνει στα 300 ευρώ ανά άτομο και για να επιτευχθεί πρέπει να μαζευτούν 3.000 ευρώ αποδείξεις πέραν αυτών που απαιτούνται για την κάλυψη του αφορολογήτου.
Οποιος έχει ετήσιο εισόδημα άνω των 40.000 ευρώ καίγεται.
Θα κληθεί να πληρώσει περισσότερα καθώς ψαλιδίζονται όλες οι εκπτώσεις φόρου κατά 50%.
Ενώ για όλες τις εκπτώσεις θα αναγνωρίζεται το 20% της δαπάνης ως έκπτωση φόρου, για τους έχοντες εισόδημα άνω των 40.000 ευρώ, το ποσοστό της μείωσης θα περιοριστεί στο 10%.
Από το ψαλίδισμα δεν γλιτώνουν ούτε οι ιατρικές δαπάνες, ούτε οι τόκοι των στεγαστικών δανείων αλλά ούτε και οι εισφορές που πληρώνουμε στα ταμεία.
* Η ευνοϊκή μεταχείριση για τους τόκους των στεγαστικών δανείων που ίσχυε για όσα δάνεια χορηγήθηκαν έως και το τέλος του 2002 καταργείται. Εχοντες υψηλό εισόδημα μπορούσαν να αφαιρέσουν ακόμη και το 45% των τόκων από το εισόδημά τους. Τώρα θα μπορούν να αφαιρέσουν μόλις το 10%
* Οι ασφαλιστικές εισφορές που υποχρεωτικά καταβάλλουμε στα ασφαλιστικά ταμεία δεν θα αφαιρούνται από το εισόδημα αλλά από τον φόρο. Αυτό ισοδυναμεί με γενναία περικοπή για όσους δηλώνουν από 40.000 ευρώ και πάνω, καθώς, αντί για έκπτωση φόρου έως και 45%, θα παρέχεται έκπτωση φόρου 10%.
Η εισφορά αλληλεγγύης θα υπολογιστεί με βάση τα εισοδήματα του 2010 πρώτη φορά και θα επαναληφθεί μέχρι και το 2015 (δηλαδή τελευταία φορά θα επιβληθεί με βάση τα εισοδήματα του 2014).
Εξαιρούνται όσοι έχουν εισόδημα έως 12.000 ευρώ και οι άνεργοι. Η εισφορά θα υπολογίζεται ακόμη και με βάση το τεκμαρτό εισόδημα. Ακόμη και κάποιος να προσφύγει στα δικαστήρια κατά της εισφοράς, είναι υποχρεωμένος να την πληρώσει (θα βεβαιωθεί ως οφειλή προς το Δημόσιο). Το ποσό πρέπει να καταβληθεί σε έξι μηνιαίες δόσεις. Κάθε δόση πρέπει να είναι 300 ευρώ, ενώ σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής θα υπάρχει έκπτωση 5%. Θα σταλεί εκκαθαριστικό σημείωμα από την ΓΓΠΣ.
Εκτακτη εισφορά θα πληρώσουν όσοι έχουν αυτοκίνητα πάνω από 1.929 κυβικά ηλικίας έως 10 ετών.
Ο φόρος αντιστοιχεί στο 5% του τεκμηρίου, πιθανότατα αυτού που ίσχυσε για τις φορολογικές δηλώσεις του 2011. Αντίστοιχα, στο 5% του τεκμηρίου διαβίωσης θα αντιστοιχεί η έκτακτη εισφορά για τα σκάφη αναψυχής αλλά και τις πισίνες. Δεν υπάρχει έκτακτη εισφορά για τα ακίνητα.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου