23/6/11

Απροθυμία τραπεζιτών για συμμετοχή στην “διακράτηση” ελληνικού χρέους


Μουδιασμένοι, αν όχι προβληματισμένοι, εμφανίζονται οι επιτελείς των υπουργείων Οικονομικών της Ευρωζώνης από τα πρώτα δείγματα... μη ανταπόκρισης των τραπεζιτών στο κάλεσμα που τους έκαναν για συμμετοχή στο εγχείρημα "μετακύλισης" του ελληνικού χρέους.

Τα συμπεράσματα από την πρώτη απόπειρα προσέγγισης μεταξύ κυβερνητικών και τραπεζικών στελεχών που πραγματοποιήθηκε χθες σε Γερμανία, Γαλλία και Ολλανδία, δεν αφήνουν -προσώρας τουλάχιστον- μεγάλα περιθώρια αισιοδοξίας, καθώς το ενδιαφέρον των τραπεζιτών για οικειοθελή συμμετοχή τους στην επιχείρηση “ανακύκλωσης” του ελληνικού χρέους και μετάθεσης των ομολόγων που ωριμάζουν στην τριετία 2012-2014 σε βάθος πενταετίας ή επταετίας στην καλύτερη των περιπτώσεων κρίνεται... συγκρατημένο!

Μάλιστα δεν έλειψαν και μεμονωμένα περιστατικά εκπροσώπων γερμανικών και γαλλικών τραπεζών που δεν έκαναν καν τον κόπο να παραστούν στα ραντεβού με τα στελέχη των υπουργείων Οικονομικών των χωρών τους! Αλλά κι αυτοί ακόμα που παρέστησαν είχαν ως μόνιμη επωδό τους την απαίτηση να λάβουν κάποια κίνητρα ή εγγυήσεις για να συναινέσουν στην μετακύλιση των χρεογράφων που κρατούν σήμερα στα χαρτοφυλάκιά τους!

Κάτι που εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να συμβεί, αφού θα αποτελούσε την αφορμή που ζητούν οι οίκοι αξιολόγησης για να πυροδοτήσουν ένα ντόμινο “πιστωτικών... ατυχημάτων” στην Ευρωπεριφέρεια.

Σε κάθε περίπτωση οι ιθύνοντες των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων εκτιμούν πως είναι ακόμα νωρίς για να εξαχθούν συμπεράσματα, καθώς σε Γερμανία και Βέλγιο-Ολλανδία οι τοπικές κυβερνήσεις έχουν έναν “άσο” στο μανίκι: επί της ουσίας ελέγχουν μετοχικά μεγάλα τραπεζικά ιδρύματα και μπορούν να “περάσουν” αποφάσεις. Κάτι τέτοιο συμβαίνει για παράδειγμα στη Γερμανία με τις Hypo Real Estate και Commerzbank.

Το πρακτορείο Reuters νωρίτερα σήμερα αναφέρει πως το πρώτο θετικό δείγμα έρχεται από το Βέλγιο, εκεί όπου η Dexia, η οποία ελέγχει περί τα 5,4 δις ευρώ σε ελληνικό χρέος, φέρεται έτοιμη να αποδεχθεί την πρόταση που της έγινε για 5ετές rollover των τίτλων που διαθέτει.

Σε κάθε περίπτωση, κυβερνητικές πηγές σε Γερμανία και Γαλλία δηλώνουν πως η διαδικασία των διαπραγματεύσεων μόλις ξεκίνησε και εξέφρασαν την αισιοδοξία τους πως μέχρι τις 3 Ιουλίου θα έχει ξεκαθαρίσει η εικόνα...

Δεν υπάρχουν σχόλια: