27/6/11

Χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι πελάτες του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων ζήτησαν επιμήκυνση δανείων


Περίπου 10.000 πελάτες του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων έχουν ζητήσει επιμήκυνση των δανείων τους. Πρόκειται για δημοσίους υπαλλήλους, οι οποίοι έχουν υποστεί σημαντική μείωση των εισοδημάτων τους και επιδιώκουν τη ρύθμιση των οφειλών τους σε μεγαλύτερη χρονική διάρκεια.

Το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων ανέλαβε πρωτοβουλία να απευθύνει πρόσκληση σε όλους τους πελάτες του, ενήμερους και μη, να υποβάλουν αίτηση για ρύθμιση των οφειλών τους. Αυτή η παροχή δυνατότητας μαζικής αναδιάρθρωσης χρεών που ανακοινώθηκε στους πελάτες του ΤΠΔ στις αρχές Μαΐου, και η οποία απευθύνεται θεωρητικά σε 55.000 περιπτώσεις δανειοληπτών, είναι ενδεικτική της έμφασης των τραπεζών στις αναχρηματοδοτήσεις δανείων. Σημειώνεται, ωστόσο, ότι σε αντίθεση με τις εμπορικές τράπεζες που αντιμετωπίζουν «έκρηξη» καθυστερούμενων δανείων και επισφαλειών, το ΤΠΔ έχει δείκτη επισφαλειών κάτω του 1%. Παρά ταύτα, η διοίκησή του προχώρησε στην πρόσκληση των μαζικών αναδιαρθρώσεων και φέρεται «ανοιχτή» να εξετάσει και νέες διευκολύνσεις αποπληρωμής προς τους πελάτες του εφόσον υπάρξουν περαιτέρω περικοπές στα εισοδήματά τους.

Η ισχύουσα πρόσκληση του ΤΠΔ προς τους πελάτες του έχει ισχύ μέχρι τις 2/9/2011 και αφορά επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής:

α) στεγαστικών δανείων κατά 5 ή 10 χρόνια υπό την προϋπόθεση ότι η συνολική διάρκεια εξόφλησης του δανείου δεν θα υπερβαίνει τα 40 έτη,
β) ενυπόθηκων επισκευαστικών δανείων κατά 5 ή 10 χρόνια υπό την προϋπόθεση ότι η συνολική διάρκεια εξόφλησης του δανείου δεν θα ξεπερνά τα 26 χρόνια, και
γ) δανείων μικροεπισκευών και μικροβελτιώσεων κατά 5 χρόνια υπό την προϋπόθεση ότι η συνολική διάρκεια του δανείου δεν θα υπερβαίνει τα 15 έτη.

Το ΤΠΔ εξετάζει ειδικές περιπτώσεις επιμήκυνσης από 1 έως 9 χρόνια στα στεγαστικά και επισκευαστικά δάνεια και από 1 έως 4 χρόνια στα δάνεια μικροεπισκευών στην περίπτωση που η ηλικία του δανειολήπτη στη λήξη του δανείου δεν επιτρέπει την επιμήκυνση κατά 5 ή 10 χρόνια.

Η δυνατότητα επιμήκυνσης αφορά δάνεια που άρχισαν να εξυπηρετούνται από 1/1/2005 μέχρι και 1/7/2010, η μηνιαία δόση τους είναι ίση ή μεγαλύτερη των 400 ευρώ για τα στεγαστικά δάνεια, 250 ευρώ για τα επισκευαστικά και 150 ευρώ για τα δάνεια μικροεπισκευών και επιπλέον η ηλικία του δανειολήπτη στη διάρκεια της λήξης του δανείου δεν θα υπερβαίνει το 80ό έτος για τα στεγαστικά και επισκευαστικά δάνεια και το 75ο έτος για τα δάνεια μικροεπισκευών.

Επιπλέον, το ΤΠΔ προσφέρει δυνατότητα αναστολής εξυπηρέτησης δανείων και δυνατότητα ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Ετσι, σε εξαιρετικές περιπτώσεις και εφόσον παρά την επιμήκυνση εξακολουθεί να συντρέχει πρόδηλη αδυναμία ανταπόκρισης του δανειολήπτη στις δανειακές του υποχρεώσεις, είναι δυνατή η εξέταση από το διοικητικό συμβούλιο του ΤΠΔ, κατά περίπτωση, αιτημάτων αναστολής εξυπηρέτησης του δανείου μέχρι δύο χρόνια.

Τέλος, μετά από αίτηση του δανειολήπτη, παρέχεται η δυνατότητα για όλα τα δάνεια, ανεξάρτητα από το εάν έχουν υπαχθεί ή όχι στη ρύθμιση της επιμήκυνσης της κανονικής διάρκειας του δανείου, να ρυθμιστούν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές τους, με το ισχύον επιτόκιο εξυπηρέτησης, σε πολλές δόσεις, ανάλογα με το χρόνο καθυστέρησης και με έκπτωση ποσοστού 50% των τόκων υπερημερίας. Το ίδιο ισχύει και για χρέη που έχουν βεβαιωθεί ή για τα οποία έχουν ληφθεί αναγκαστικά μέτρα, αφού καταβληθεί το 5% της ληξιπρόθεσμης οφειλής. Σε περίπτωση καταβολής εφάπαξ της ληξιπρόθεσμης οφειλής του δανείου, ο οφειλέτης θα απαλλάσσεται πλήρως από το συνολικό ποσό των τόκων υπερημερίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: