22/6/11

Σόιμπλε και Λαγκάρντ παζαρεύουν με τους ξένους ιδιώτες για τα ομόλογα


Η μεγαλύτερη και πιο συντονισμένη διαπραγμάτευση μεταξύ κυβερνητικών στελεχών και τραπεζιτών της Ευρωζώνης ξεκίνησε σήμερα. Και έχει ... πρωταγωνίστρια την Ελλάδα!

Επί της ουσίας, αρχής γενομένης από τη Γερμανία και τη Γαλλία, διεξάγονται κρίσιμες διαπραγματεύσεις μεταξύ των κυβερνήσεων και των τραπεζών και ασφαλιστικών εταιριών, με αντικείμενο την "εθελοντική" συμμετοχή των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων στο νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα.

Από το πρωί τα ειδησεογραφικά πρακτορεία μετέδιδαν πληροφορίες για το πότε, πως και κυρίως με ποιο αντικείμενο θα διεξαχθούν αυτές οι διαπραγματεύσεις, αλλά μόλις τώρα αρχίζουν να προκύπτουν κάποια πρώτα στοιχεία.

Βάσει αυτών το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών και ο ίδιος ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ηγείται των διαπραγματεύσεων με τα τραπεζοασφαλιστικά ιδρύματα της χώρας. Στην πρώτη αυτή συνάντηση θα συζητηθούν όλες οι εναλλακτικές επιλογές για τις τράπεζες και τις ασφαλιστικές εταιρίες προκειμένου να διασφαλιστεί η συμμετοχή τους στη νέα βοήθεια προς την Ελλάδα, κυρίως όμως να διαφυλαχθεί η φερεγγυότητα της χώρας μας και φυσικά να αποφευχθεί οποιοδήποτε “πιστωτικό επεισόδιο”.

Το πρακτορείο Reuters μεταδίδει πως το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας είχε ήδη αποστείλει επιστολές στις διοικήσεις των γερμανικών τραπεζών στις οποίες περιέγραφε ως «μία πιθανότητα το να παραταθούν οι επενδύσεις στα ελληνικά ομόλογα με την λήξη των υφιστάμενων».

Βασικά εκείνο που προσπαθεί να επιτύχει η κυβέρνηση Μέρκελ είναι το να πείσει τις τράπεζες, τις ασφαλιστικές εταιρείες και όσους περισσότερους θεσμικούς επενδυτές μπορεί να μετακυλίσουν το ελληνικό χρέος που έχουν στην κατοχή τους, ιδίως τα ομόλογα λήξης 2012-2014. Με δυο λόγια να αγοράσουν νέα, χωρίς όμως σημαντικές μεταβολές στους όρους έκδοσης, κάτι που θα έδινε στους οίκους αξιολόγησης την αφορμή που ψάχνουν για να περικόψουν έτι περαιτέρω την αξιολόγηση της Ελλάδας και ουσιαστικά να πυροδοτήσουν ένα ντόμινο στην Ευρωπεριφέρεια.

Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στο επιτελείο του χερ Σόιμπλε εκείνο που θα τεθεί ως επιχείρημα στους ... διαφωνούντες Γερμανούς τραπεζίτες είναι η έλλειψη plan B για την Ελλάδα, δηλαδή το ότι είτε συμφωνούν σε εθελοντικό roll over, είτε ωθούν την Ελλάδα σε χρεοκοπία και χάνουν τα λεφτά τους!

Πάντως οι γερμανικές τράπεζες πιέζουν την γερμανική κυβέρνηση να τους δώσει εγγυήσεις, ζητώντας τουλάχιστον το δικαίωμα της προνομιακής μεταχείρισης έναντι άλλων πιστωτών της Ελλάδας (senior bond holder).

Στον αντίποδα το Βερολίνο διαθέτει την “πειθώ” της ... προηγούμενης διάσωσης που είχε επιχειρήσει για τις μεγάλες γερμανικές τράπεζες, με δυο λόγια το γεγονός πως το γερμανικό δημόσιο διαθέτει μεγάλα μετοχικά μερίδια σε αρκετές γερμανικές τράπεζες που κατέχουν τα περισσότερα ελληνικά ομόλογα. Ο λόγος για την Hypo Real Estate (που φέρεται “ανοικτή” σε ελληνικούς τίτλους αξίας σχεδόν 8 δισ. ευρώ), την KfW (με άλλα 8 δισ. ευρώ ελληνικά χαρτιά) και την Commerzbank με 2,9 δισ. ευρώ.

Στις συζητήσεις θα παραστούν και οι διοικήσεις της Deutsche Bank και του ασφαλιστικού κολοσσού της Allianz. Συνολικά πάντως, η έκθεση των γερμανικών τραπεζών στο ελληνικό χρέος δεν υπερβαίνει τα 20 δισ. ευρώ και των ασφαλιστικών εταιρειών τα 6 δισ. ευρώ.

Την ίδια στιγμή ανάλογες συζητήσεις γίνονται σε ανώτατο επίπεδο και στη Γαλλία. Όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires νωρίτερα σήμερα πραγματοποιήθηκε συνάντηση αξιωματούχων της γαλλικής κυβέρνησης με εγχώρια τραπεζικά στελέχη για να συζητήσουν την προοπτική συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στο επόμενο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές σε αυτή την πρώτη “αναγνωριστική” συνάντηση μετείχαν οι διοικήσεις των Societe Generale και Credit Agricole. Επίσης στη συνάντηση μετείχε και ο επικεφαλής της Ένωσης ασφαλιστικών εταιριών της Γαλλίας (FFSA).

Τέλος, η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt γράφει πως οι ιθύνοντες της Ευρωζώνης ζήτησαν και από το Ινστιτούτο Διεθνούς Χρηματοοικονομικής (Institute of International Finance – IIF) να εξετάσει τις εναλλακτικές για τη μετακύλιση του ελληνικού χρέους. Το περί ου ο λόγος Ινστιτούτο είναι επί της ουσίας μια διεθνής ένωση χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, με μέλη του τις περισσότερες από τις κορυφαίες εμπορικές και επενδυτικές τράπεζες του κόσμου καθώς και των περισσοτέρων ασφαλιστικών ομίλων και εταιρειών διαχείρισης κεφαλαίων.

Πρόεδρός του είναι ο Josef Ackermann, δηλαδή ο διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bank.

Δεν υπάρχουν σχόλια: