3/6/11

Ανατροπή στη Κύπρο


Πλήγμα στη συγκυβέρνηση Χριστόφια συνιστά το αποτέλεσμα της σημερινής διαδικασίας ανάδειξης προέδρου της νέας Βουλής της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπου νικητής αναδείχθηκε στην τρίτη ψηφοφορία ο ηγέτης του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου, με τη στήριξη και του πρώτου σε δύναμη κεντροδεξιού κόμματος του Δημοκρατικού Συναγερμού.

Ο έως τώρα πρόεδρος του Σώματος και ηγέτης του ΔΗΚΟ Μάριος Καρογιάν, ο οποίος είχε και τη στήριξη του ΑΚΕΛ, περιορίσθηκε στις 27 ψήφους (επί συνόλου 56), ο μοναδικός βουλευτής του Κινήματος Περιβαλλοντιστών απείχε, ενώ ο κ. Ομήρου συγκέντρωσε την προτίμηση 28 βουλευτών: 5 της ΕΔΕΚ, 20 του ΔΗΣΥ, 2 του Ευρωπαϊκού Κόμματος, αλλά και την καθοριστικότερη όλων ψήφο του “αντάρτη” βουλευτή Αμμοχώστου του ΔΗΚΟ Ζαχαρία Κουλία, ο οποίος δεν υπερψήφισε τον πρόεδρο του δικού του κόμματος, διαφωνώντας με τη συνέχιση της συγκυβέρνησης με το ΑΚΕΛ και ιδίως με τη γραμμή του προέδρου Χριστόφια στο εθνικό ζήτημα.

Αιτιολογώντας ο ίδιος την επιλογή του, μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας, ο κ. Κουλίας δήλωσε ότι παρέβη την κομματική γραμμή, διότι, όπως είπε, ο πρόεδρος Χριστόφιας είχε εξασφαλίσει στις προεδρικές εκλογές του 2008 την υποστήριξη του ΔΗΚΟ υποσχόμενος για το Κυπριακό μια πλατφόρμα που προέβλεπε αποστρατιωτικοποίηση του νησιού και αποχώρηση των εποίκων, ενώ αντ΄ αυτών, “επανέρχεται στο τραπέζι το σχέδιο Ανάν”. Πρόσθεσε ότι δεν πρόκειται να παρακολουθεί άπραγος αυτή την κατάσταση ούτε έχει πρόθεση να κάνει το θαλαμοφύλακα, κατά την έκφραση του Προέδρου Χριστόφια.

Ο κ. Κουλίας δηλώνει “στρατιώτης της παράταξης του Μακαρίου, του Σπύρου Κυπριανού και του Τάσσου Παπαδόπουλου”, ωστόσο προεξοφλείται διαγραφή τόσο του ιδίου όσο και των λοιπών κομματικών στελεχών (Γ. Κολοκασίδης, Κ. Κενεβέζος) που, δίνοντας συνέχεια στη σφοδρή εσωκομματική αντιπαράθεση των τελευταίων μηνών, είχαν ταχθεί κατά της υποψηφιότητας Καρογιάν.

Ο Γιαννάκης Ομήρου, ο οποίος δέχθηκε ήδη τηλεφωνικά τα συγχαρητήρια του υπουργού Εξωτερικών Δημήτρη Δρούτσα, στην πρώτη του ομιλία ως πρόεδρος της Βουλής, τόνισε ότι “με δεδομένη τη συνεχιζόμενη τουρκική αδιαλλαξία, η οποία οδηγεί σε στασιμότητα και αδιέξοδο την παρούσα διαπραγματευτική διαδικασία, διακηρύσσουμε τη σταθερή μας άρνηση να αποδεχθούμε τα τετελεσμένα του τουρκικού εγκλήματος και την εμμονή μας σε λύση δημοκρατική, λειτουργική και βιώσιμη στη βάση των αρχών του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου".

Επίσης, διαβεβαίωσε ότι η Βουλή θα εργαστεί με αίσθημα ευθύνης για την αντιμετώπιση των δυσμενών συνεπειών στην κυπριακή οικονομία, για την ευημερία, την ανάπτυξη, την κοινωνική δικαιοσύνη και συνοχή και την προστασία των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού.

Ο Γιαννάκης Ομήρου γεννήθηκε στην Κάτω Πάφο το 1951. Εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής το 1981. Το 1998 ανέλαβε καθήκοντα υπουργού Αμύνης στην κυβέρνηση Γλαύκου Κληρίδη, αλλά παραιτήθηκε στις 4 Ιανουαρίου 1999 διαφωνώντας με την απόφαση της μη εγκατάστασης στην Κύπρο του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-300. Εξελέγη πρόεδρος του Κ.Σ. ΕΔΕΚ στις 22 Ιουλίου 2001 διαδεχόμενος τον Βάσο Λυσσαρίδη και επανεξελέγη στις 18 Μαρτίου 2007.

Δεν υπάρχουν σχόλια: