9/6/11

Πωλήσεις, αποκρατικοποιήσεις για να δοθεί η επόμενη δόση



Η τρόικα ζητά από την κυβέρνηση να αποδείξει «εδώ και τώρα», με πράξεις, ότι θα έρθουν 15 δισ. ευρώ μέσα σε 19 μήνες από αποκρατικοποιήσεις ώστε να δώσει το νέο δάνειο.

Οι εκπρόσωποι της τρόικας δεν πείθονται μόνο από την κινητικότητα στον ΟΤΕ και ζητούν να ανοίξουν μέσα στον Ιούνιο οι διαγωνισμοί για μεγάλες εταιρείες του δημοσίου. Κυβερνητικά στελέχη αναφέρουν ότι το επόμενο βήμα θα είναι η ΔΕΠΑ για την οποία μετά την Gazprom, τις γαλλικές Gas De France και Electricite De France και την ιταλική Enel εκδήλωσε ενδιαφέρον και η αζέρικη Socar.

Η κυβέρνηση έχει ήδη προσλάβει συμβούλους για την πώληση ποσοστού 10% με 15% στην ΔΕΠΑ, ενώ ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου αποκάλυψε στη Βουλή την Τρίτη ότι έχει αποφασιστεί και η αποκρατικοποίηση εντός του έτους της ΔΕΣΦΑ (Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Αερίου) αλλά και των ΕΛΠΕ από το 2012.

Πλέον δημιουργείται ένα τρίγωνο που πρέπει να αντιμετωπισθεί καθώς οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές, σύμφωνα με πληροφορίες, διαμηνύουν ότι θέλουν αυτόνομη παρουσία στην ΔΕΠΑ αλλά και να συμμετάσχουν στην ΔΕΣΦΑ.

Η κυβέρνηση σχεδιάζει ανακοινώσεις τις επόμενες ημέρες, ενώ επιχειρεί παράλληλη εκκίνηση πολλών άλλων διαγωνισμών. Επιχειρεί να κλείσει άμεσα το ζήτημα της πώλησης των τεσσάρων αεροσκαφών Airbus, να προωθήσει γρήγορα την ανανέωση των αδειών κινητής τηλεφωνίας, της πώληση του Καζίνο της Πάρνηθας και να προχωρήσει στην ανακοίνωση ενός εντυπωσιακού και μη αμφισβητήσιμου «καλαθιού» ακινήτων.

Στο ίδιο μήκος κύματος έγινε η παρουσίαση του σχεδίου της ‘Ελληνικό ΑΕ’ αλλά και η χθεσινή συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου με την ηγεσία της Εθνικής Τράπεζας, λίγο πριν την κρίσιμη και σε καθεστώς μυστικότητας σύγκρισης με τηλεδιάσκεψη του Eurogroup.

Ένα από τα θέματα που συζητήθηκαν είναι οι αποκρατικοποιήσεις. Για τις Βρυξέλλες το ζήτημα των έντονων ενδοκυβερνητικών διαφωνιών για τα εισπρακτικά μέτρα του 2011 είναι μόνο πολιτικό: έχει συμφωνήσει για το ποσό που αναζητείται και μένει να συμφωνηθεί ποια μέτρα θα το διασφαλίσουν.

Αντιθέτως, ανοικτό παραμένει το ζήτημα, των αποκρατικοποιήσεων και των διασφαλίσεων του νέου δανείου. Τα στοιχεία που έδωσε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου αποκάλυψαν ότι τα 15 δισ. ευρώ που βάσει μνημονίου έπρεπε να έρθουν έως το τέλος του 2013, πλέον αναζητούνται τους ερχόμενους 19 μήνες (έως το τέλος του 2012), ενώ το πρόγραμμα εμπλουτίζεται και με άλλα περιουσιακά στοιχεία του δημοσίου (ΔΕΣΦΑ, ΕΛΠΕ, ΕΛΒΟ, Μεταλλευτικά δικαιώματα κλπ).

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στον προϋπολογισμό που θα κατατεθεί σήμερα ή την ερχόμενη Τρίτη στη Βουλή δεν αναμένεται ότι θα λυθούν όλες οι απορίες. Η τελική μορφή που θα έχει ο φορέας διαχείρισης των αποκρατικοποιήσεων, δηλαδή ο βαθμός παρέμβασης της τρόικας ή στελεχών της ΕΕ αλλά και το ενδεχόμενο διασφαλίσεων- εγγυήσεων για το νέο δάνειο θα ξεκαθαριστούν όταν ληφθεί η απόφαση για το δάνειο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: