23/5/11

Υποβάθμιση πέντε ελληνικών τραπεζών από την Fitch


Στην υποβάθμιση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής αξιολόγησης πέντε ελληνικών τραπεζών, προχώρησε την Δευτέρα ο οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Fitch Ratings.

Πρόκειται για τις Εθνική Τράπεζα, EFG Eurobank, Alpha Bank, Τράπεζα Πειραιώς και ATEbank.

Όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε η Fitch, η υποβάθμιση σημειώνεται μετά από εκείνην του αξιόχρεου της Ελλάδας στο επίπεδο ΄B+΄/RWN (με αρνητικές προοπτικές) από ΄BB+΄ προηγουμένως.

Αντίστοιχα, και οι αξιολογήσεις των πέντε ελληνικών τραπεζών φέρουν την επισήμανση (Rating Watch Negative - RWN).

Ειδικότερα, και για τις πέντε τράπεζες η Fitch υποβάθμισε την μακροπρόθεσμη αξιολόγηση σε ΄B+΄ από ΄BB+΄ και την έθεσε σε καθεστώς RWN. Επίσης επιβεβαίωσε την βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση σε ΄B΄.

Η Fitch επιβεβαίωσε ταυτόχρονα τη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση της T Bank σε ΄B-΄ και την τοποθέτηση σε RWN.

Σε περίπτωση και νέας υποβάθμισης του ελληνικού αξιόχρεου, σημειώνει ο Οίκος, θα υπάρξει και νέα αντίστοιχη για τις ελληνικές τράπεζες, δεδομένου ότι αυτές διακρατούν ελληνικά ομόλογα εκτιμώμενης αξίας 63 δισ. ευρώ.

Νωρίτερα, ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch ανακοίνωσε την υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης του ΟΤΕ στη βαθμίδα BB από ΒΒΒ-.

Η υποβάθμιση έρχεται ως συνέχεια της υποβάθμισης του αξιόχρεου της Ελλάδας από τον Fitch την περασμένη Παρασκευή κατά τρεις βαθμίδες και αντανακλά, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του οίκου, περισσότερο το γεγονός αυτό παρά την πρόσφατη περαιτέρω εξασθένηση των οικονομικών αποτελεσμάτων του ΟΤΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: