24/5/11
Φοροκαταιγίδα διαρκείας και πώληση του Δημοσίου
Ποια τα μέτρα του 2011
Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν επισήμως για το 2011 περιλαμβάνουν:
1. Εξορθολογισμό της μισθολογικής δαπάνης, με το νέο μισθολόγιο που θα μειώσει το κόστος της μισθοδοσίας κατά 550 εκατ. ευρώ, για φέτος. Περιέχει μείωση συμβασιούχων, δυνατότητα μερικής απασχόλησης, αναστολή μισθολογικής ωρίμανσης, αύξηση ωρών εργασίας από 37,5 σε 40 ώρες την εβδομάδα.
2. Μειώσεις λειτουργικών δαπανών κατά 140 εκατ. ευρώ.
3. Καταργήσεις-συγχωνεύσεις φορέων, μείωση επιχορηγήσεων, με στόχο την εξοικονόμηση 450 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για παρεμβάσεις όπως η μείωση επιχορηγήσεων σε φορείς εκτός γενικής κυβέρνησης, αξιολόγηση και μείωση δαπανών σε φορείς εντός γενικής κυβέρνησης, μείωση επιχορήγησης σε απομακρυσμένες περιοχές, καταργήσεις/συγχωνεύσεις φορέων.
4. Εξορθολογισμό ιατροφαρμακευτικής δαπάνης και δαπανών υγείας, κατά 310 εκατ. ευρώ. Αυτό θα επιτευχθεί με ψηφιοποίηση και έλεγχο συνταγών ΙΚΑ επέκταση λίστας μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων, νέα τιμολογιακή πολιτική στα φάρμακα, εισαγωγή ασφαλιστικής τιμής στο φάρμακο, ειδική συμφωνία παροχής υπηρεσιών από νοσοκομεία σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες.
5. Μείωση δαπανών ΟΚΑ και κοινωνικής δαπάνης κατά 800 εκατ. ευρώ που θα επιτευχθεί με διασταυρώσεις στοιχείων συνταξιούχων και δικαιούχων επιδομάτων και αναπηρικών συντάξεων, εφαρμογή αυστηρότερων κριτηρίων στη χορήγηση επιδομάτων ΟΑΕΔ ΟΕΕ-ΟΕΚ, ΕΚΑΣ), ενιαίο κανονισμό παροχής επιδομάτων υγείας, αύξηση εισφοράς αλληλεγγύης στις υψηλές συντάξεις, ειδική εισφορά για συνταξιούχους κάτω των 60 ετών με υψηλές συντάξεις (που δεν έχουν βγει υποχρεωτικά σε σύνταξη), μείωση εφάπαξ στο Δημόσιο, μείωση επικουρικών συντάξεων στα Ταμεία με ελλείμματα.
6. Εισφοροδιαφυγή και άλλα έσοδα ΟΚΑ, με στόχο την είσπραξη 380 εκατ. ευρώ, με την αντιμετώπιση εισφοροδιαφυγής, εισφορά αλληλεγγύης υπέρ ανεργίας στο δημόσιο τομέα, αύξηση εισφοράς υπέρ ανεργίας στον ιδιωτικό τομέα.
Κατανομή φορο-βαρών
«Τσουνάμι» επιβαρύνσεων χτυπά όλους ανεξαιρέτως τους φορολογούμενους, καθώς το πρόσθετο «πακέτο» μέτρων που ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση για φέτος θα «κοστίσει» επιπλέον 2,2 δισ. ευρώ.
Μετά την 6ωρη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου το οικονομικό επιτελείο ανακοίνωσε ότι οι πρόσθετες παρεμβάσεις για φέτος θα έχουν «στόχο» όχι μόνο τους «έχοντες και κατέχοντες» αλλά και χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους, οι οποίοι θα δουν τα εισοδήματά τους να μειώνονται και πάλι από την κατάργηση φοροαπαλλαγών και επιδομάτων, αλλά και την αύξηση μιας σειράς από φόρους.
Συγκεκριμένα, από την 1η Ιουλίου:
* μετατάσσονται βασικά καταναλωτικά προϊόντα από το χαμηλό συντελεστή 13% του ΦΠΑ στον υψηλό 23%, με στόχο να εισρεύσουν περισσότερα από 400 εκατ. ευρώ,
* αλλάζει η δομή του φόρου καπνού, που θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της τιμής των τσιγάρων
* επιβάλλεται Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο φυσικό αέριο
* επιβάλλεται ΕΦΚ στα αναψυκτικά, με στόχο την είσπραξη 300 εκατ. ευρώ.
Επίσης, εντός του καλοκαιριού, θα έρθει η νέα έκτακτη εισφορά η οποία θα επιβληθεί με βάση περιουσιακά στοιχεία, ενώ υπάρχει σκέψη, για να διασκεδαστούν οι εντυπώσεις, να «βαπτιστεί» φόρος αλληλεγγύης.
Ειδικότερα, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πλαίσιο, στις παρεμβάσεις του 2011 προβλέπεται η «η αύξηση της φορολογίας σε σκάφη, πισίνες, πολυτελή οχήματα, ακριβά ακίνητα».
Επίσης θεσπίζεται ειδική εισφορά για συνταξιούχους κάτω των 60 ετών και με υψηλές συντάξεις, ενώ παράλληλα αυξάνεται η εισφορά αλληλεγγύης στις υψηλές συντάξεις.
Στα πρόσθετα μέτρα περιλαμβάνονται ακόμη:
- η αύξηση, κατά 20%, των τελών κυκλοφορίας, η οποία υπολογίζεται ότι θα αποφέρει 300 εκατ. ευρώ
- η «τακτοποίηση» των αυθαιρέτων, που υπολογίζεται ότι θα αποφέρει στα δημόσια ταμεία περισσότερα από 100 εκατ. ευρώ
- η αξιολόγηση και μείωση φορολογικών εξαιρέσεων και απαλλαγών.
Θα πρέπει να αναφερθεί ότι όλοι ανεξαιρέτως οι φορολογούμενοι θα δουν τα εισοδήματά τους να μειώνονται ακόμη περισσότερο με την επικείμενη κατάργηση των φοροαπαλλαγών και των κοινωνικών επιδομάτων, η οποία μελετάται να γίνει με βάση εισοδηματικά κριτήρια.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το όριο πάνω από το οποίο, όπως έχει ήδη αποκαλύψει η «Ν», μελετάται να καταργηθούν πλήρως οι φοροαπαλλαγές που τίθεται με βάση τις τελευταίες προτάσεις των παραγόντων του υπουργείου στις 60.000 ευρώ, εξετάζεται να τεθεί ακόμη χαμηλότερα στις 40.000 ευρώ, ποσό που ικανοποιεί τους επικεφαλής της τρόικας.
Παράλληλα το υπουργείο θα προχωρήσει στη διεύρυνση της φορολογικής βάσης του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας η οποία, σε συνδυασμό με τις νέες αντικειμενικές αξίες που θα ισχύσουν από το φθινόπωρο με την ελπίδα να αποφέρει επιπλέον 600 εκατ. ευρώ στα ταμεία του κράτους, θα αυξήσει τον αριθμό των υπόχρεων στον ΦΜΑΠ καθώς χιλιάδες φορολογούμενοι, των οποίων η αξία των ακινήτων τους βρίσκεται λίγο κάτω από το αφορολόγητο όριο των 400.000 ευρώ, θα υποχρεωθούν αυτομάτως στην καταβολή ΦΜΑΠ.
Παράλληλα, για να εισπραχθούν περισσότερα έσοδα, τα στελέχη του υπουργείου εισηγούνται και τη μείωση του αφορολογήτου ορίου των 400.000 ευρώ, οπότε θα αυξηθεί ο αριθμός των υπόχρεων που θα πέσουν στα «δίχτυα» του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας, ενώ περισσότερους θα πιάσει και η «τσιμπίδα» της έκτακτης εισφοράς.
Εκτός βέβαια από την αύξηση των αντικειμενικών αξίων, από το φθινόπωρο το οικονομικό επιτελείο έχει ήδη αποφασίσει να προχωρήσει και στην εξίσωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης.
Θα πρέπει να αναφερθεί ότι το οικονομικό επιτελείο δρομολογεί και τη μείωση του αφορολογήτου ορίου που θα φέρει νέα μείωση στα εισοδήματα μισθωτών και συνταξιούχων από την 1η Ιουλίου, καθώς θα ισχύσει νέα κλίμακα παρακράτησης φόρου.
Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι το οικονομικό επιτελείο εξετάζει σοβαρά και πρόταση που προβλέπει όπως η εφαρμογή του ανωτέρω μέτρου, δηλαδή της μείωσης του αφορολογήτου ορίου, ισχύσει αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου, γεγονός που σημαίνει ότι θα είναι ιδιαίτερα υψηλός ο πρόσθετος φόρος που θα κληθούν να καταβάλουν το 2012 οι υπόχρεοι.
Σε κάθε περίπτωση πάντως η μείωση του αφορολογήτου ορίου θα πλήξει για μια ακόμη φορά τις ασθενέστερες οικονομικά ομάδες του πληθυσμού, που έχουν ήδη δει τα εισοδήματά τους να μειώνονται αισθητά, ενώ θα επιβαρύνει υπέρμετρα χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους με εισοδήματα έως 12.000 ευρώ, εάν ληφθεί υπόψη ότι το νέο αφορολόγητο όριο αναμένεται να τεθεί περί τις 8.000 ευρώ, ποσό που καλύπτει το μέσο όρο της Ε.Ε.
Μεσοπρόθεσμα μέτρα 2012-15
Τα μέτρα στα οποία θα στηριχθεί η εξοικονόμηση των 22 δισ. ευρώ, στην περίοδο 2012-15 είναι:
- Εξορθολογισμός μισθολογικής δαπάνης, για την εξοικονόμηση 1.190 εκατ. ευρώ.
- Μειώσεις λειτουργικών δαπανών για εξοικονόμηση 1.204 εκατ. ευρώ.
- Καταργήσεις/συγχωνεύσεις φορέων, μείωση επιχορηγήσεων για την εξοικονόμηση 705 εκατ. ευρώ.
- Αναδιοργάνωση ΔΕΚΟ, για την εξοικονόμηση 1.497 εκατ. ευρώ.
- Μείωση αμυντικών δαπανών κατά 1.200 εκατ. ευρώ.
- Εξορθολογισμός δαπανών υγείας με προσδοκώμενο όφελος 694 εκατ. ευρώ.
- Εξορθολογισμός ιατροφαρμακευτικής δαπάνης με όφελος 735 εκατ. ευρώ.
- Μείωση δαπανών ΟΚΑ και κοινωνικής δαπάνης κατά 2.630 εκατ. ευρώ.
- Ενίσχυση της φορολογικής συμμόρφωσης με νέα φορολογικά μέτρα, για όφελος 3.000 εκατ. ευρώ.
- Μείωση φοροαπαλλαγών και άλλα φορολογικά έσοδα με συνολική απόδοση 2.449 εκατ. ευρώ.
- Βελτίωση εσόδων ΟΚΑ και καταπολέμηση εισφοροδιαφυγής για την απόδοση εσόδων ύψους 2.435 εκατ. ευρώ.
- Αύξηση εσόδων των ΟΤΑ κατά 600 εκατ. ευρώ.
- Λοιπές δαπάνες θα μειωθούν κατά 825 εκατ. ευρώ.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου