27/5/11

Η εθνική συνεννόηση δεν ήλθε στο "ραντεβού της ιστορίας"


"Μαύρος καπνός" βγήκε από την "καμινάδα" του Προεδρικού Μεγάρου. Από τα σκυθρωπά πρόσωπα των εξερχομένων πολιτικών αρχηγών φάνηκε ότι οι προσπάθειες για συναίνεση δεν ευοδώθηκαν, ενώ η επιβεβαίωση ήλθε από τον Γιώργο Καρατζαφέρη, ο οποίος ήταν και ο μοναδικός αρχηγός που έκανε δήλωση έξω από το Προεδρικό Μέγαρο: "Δεν κατάλαβαν ότι αν ο Ευρυβιάδης δεν τα είχε βρει με τον Θεμιστοκλή δεν θα τους είχε γράψει η ιστορία. Η καρέκλα κάποιων είναι δυστυχώς πάνω από την Ελλάδα. Οψόμεθα", είπε...

Λίγα λεπτά αργότερα έγινε γνωστό ότι η Προεδρία της Δημοκρατίας δεν επρόκειτο να εκδώσει ανακοίνωση για το έκτακτο συμβούλιο κορυφής –ακριβώς επειδή δεν υπήρξε εθνική συμφωνία. Σ΄αυτό κατέληξε η 30λεπτης διάρκειας κατ΄ιδίαν συζήτηση που είχε ο κ. Παπούλιας με τον πρωθυπουργό μετά την ολοκλήρωση του συμβουλίου.

"Θα συνεχίσουμε την προσπάθεια εθνικής συνεννόησης"

Σε δηλώσεις του το βράδυ της Παρασκευής ο πρωθυπουργός τόνισε "Θα συνεχίσουμε την προσπάθεια εθνικής συνεννόησης", σημειώνοντας ότι "θα βγούμε πιο γρήγορα από τη μάχη αν δουλέψουμε με πνεύμα εθνικής συνεννόησης" και συμπλήρωσε πως κατά τη διάρκεια της συνάντησης δήλωσε στους πολιτικούς αρχηγούς ότι η Ελλάδα πρέπει τώρα περισσότερο από ποτέ να δείξει ενότητα, αποφασιστικότητα και σοβαρότητα.

Τόνισε παράλληλα ότι "οι εκλογές θα γίνουν το 2013 και τότε θα αξιολογηθούμε όλοι. Οι πολίτες έχουν βάλει πλάτη και ζήτησα από τα κόμματα και το πολιτικό σύστημα να κάνουν το ίδιο", ενώ υπογράμμισε: "Και μετά τη σημερινή συζήτηση συνεχίζω να πιστεύω ότι υπάρχουν πολλά που μπορούμε να συγκλίνουμε, αλλά απαιτείται η πολιτική βούληση να ξεπεράσουμε τα συμβατικά κομματικά αντανακλαστικά".

Ο καθένας τις ευθύνες του

Τα σημαντικά σημεία, όπως προέκυψαν από τις πρώτες πληροφορίες, είναι τα εξής:

* Αν και υπήρξαν “κάποιες προσεγγίσεις” Παπανδρέου-Σαμαρά στο θέμα των αποκρατικοποιήσεων, διαπιστώθηκε (όπως αναμενόταν, άλλωστε) ότι τους χωρίζει χάος στο φορολογικό, το οποίο και οι δύο πλευρές χαρακτήρισαν "κομβικό σημείο" για οποιαδήποτε αναζήτηση κοινού βηματισμού.

* Ο κ. Καρατζαφέρης πρότεινε, εκ νέου, το σχηματισμό Οικουμενικής κυβέρνησης. "Να το δούμε", παρατήρησε ο κ. Παπανδρέου. "Οχι", απάντησε κοφτά ο κ. Σαμαράς.

* Λίγο πριν ολοκληρωθεί το συμβούλιο και με δεδομένο, πλέον, το ναυάγιο, ο αρχηγός της ΝΔ ρώτησε τον πρωθυπουργό εάν προτίθεται να στήσει κάλπες. “Θα προχωρήσω μόνος μου, χωρίς εκλογές, μέχρι το 2013 κι ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του” ήταν η απάντηση.

* Σύμφωνα με τους (πλην Γ. Καρατζαφέρη) πολιτικούς αρχηγούς, ο κ. Παπανδρέου δεν εμφανίσθηκε ευέλικτος σε αλλαγές στο Μεσοπρόθεσμο, προβάλλοντας το επιχείρημα ότι το Μεσοπρόθεσμο είναι προϊόν των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, όπως και οι αποκρατικοποιήσεις, ενώ παρουσίασε την εθνική ομοψυχία ως επιτακτική ανάγκη για να προχωρήσει η χώρα.

Διαπραγμάτευση... αλλά σε τι;

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο Α. Σαμαράς του είπε "πάμε μαζί (σ.σ. στους δανειστές) να επαναδιαπραγματευτούμε το Μνημόνιο", για να εισπράξει πρόσκληση από τον κ. Παπανδρέου να πάνε μαζί στους δανειστές να διαπραγματευτούν το φορολογικό. Επανέλαβε πολλές φορές ότι η "λάθος συνταγή" δεν μπορεί να αποδώσει ακόμη κι αν συναινούσε η αντιπολίτευση και εμφανίσθηκε άκαμπτος σε επιμέρους συμφωνίες, προβάλλοντας τη δική του οικονομική πρόταση ως σύνολο, δηλαδή μείωση της φορολογίας-αποκρατικοποιήσεις-αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας-μέτρα επανεκκίνησης της αγοράς.

Ο Αλ.Τσίπρας φέρεται να είπε στον πρωθυπουργό "εκβιαστική συναίνεση δεν υπάρχει", ενώ ο κ. Παπανδρέου παρατήρησε ότι "χρειάζεται καλό κλίμα κι αυτό δεν επιτυγχάνεται όταν με λες Πινοσέτ".

"Δεν μας είπε τίποτα καινούργιο από τις κατ΄ιδίαν συναντήσεις της προηγούμενης εβδομάδας, ενδεχομένως να θέλει να πει στην τρόικα ΄έκανα και συμβούλιο αρχηγών χωρίς αποτέλεσμα΄”, δήλωσε η Αλέκα Παπαρήγα. Παραπέμποντας στον τρόπο με τον οποίο (θεωρείται σίγουρο ότι) θα αξιοποιηθούν τα πρακτικά του ανεπιτυχούς συμβουλίου κορυφής.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, την προσπάθεια τορπίλισε ο αρχηγός της ΝΔ καθώς ο πρωθυπουργός εμφανίσθηκε πρόθυμος να συμφωνήσουν σε επιμέρους, πλην σημαντικές, προτάσεις. Την δραματική κατάσταση της Οικονομίας (και της χώρας) παρουσίασε στην αρχή του συμβουλίου ο κ. Παπανδρέου, με τη συνδρομή του υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, εστιάζοντας στις πολιτικές που πρέπει να ακολουθηθούν για να συνεχισθεί ο δανεισμός της χώρας.

Σε δραματικούς τόνους ο Κάρολος Παπούλιας υπεραμύνθηκε της ανάγκης εθνικής συνεννόησης και επανέλαβε την άποψη που είχε μεταφέρει στον πρωθυπουργό, κατά τη μεταξύ τους συνάντηση την Τετάρτη, ότι πρέπει να διασφαλισθεί η κοινωνική συνοχή και να προστατευθούν τα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα που δεν έχουν τι άλλο να δώσουν. "Είναι ιστορικό καθήκον να συνεννοηθούμε, υπάρχουν περιθώρια συγκλίσεων", φέρεται να τόνισε.

Μετά την έκβαση που είχε το συμβούλιο κορυφής στο τραπέζι έπεσε η πρόταση για ριζικό ανασχηματισμό στο αμέσως επόμενο διάστημα. Μέχρι στιγμής παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο συμμετοχής και τεχνοκρατών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: