25/5/11

Ξεκινά σήμερα ο δεύτερος γύρος διαπραγματεύσεων με την τρόικα


Σε καθεστώς μεγάλης δυσπιστίας και αμφισβήτησης για την απόδοση και των νέων μέτρων 28,4 δισ. ευρώ αλλά και για τη βούληση της Ελλάδας να φέρει σε πέρας τις αποκρατικοποιήσεις των 50 δισ. ευρώ ξεκινά σήμερα ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας.

Οι διαπραγματεύσεις υπολογίζεται ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον 10 ημέρες έως ότου ολοκληρωθούν καθώς τα μέτωπα είναι πολλά και οι δυσκολίες μεγάλες.

* Τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση τη Δευτέρα αποτελούν μόνο ένα μέρος του συνολικού πακέτου των 28,4 δισ. ευρώ. Αποτελούν ένα σχέδιο επί χάρτου που θα εξεταστεί για την απόδοσή του ένα προς ένα, ενώ δράσεις αξίας 1,6 δισ. ευρώ για το 2011 και πάνω από 6 δισ. ευρώ για τα επόμενα χρόνια ακόμη αναζητούνται.

* Το πακέτο αποκρατικοποιήσεων βασίζεται στην άμεση πώληση του ΟΤΕ. Ζητούνται διασφαλίσεις για την τήρηση του χρονοδιαγράμματος, ειδικά στο πεδίο των ακινήτων. Η τρόικα θέλει να δει αναλυτικότερη παράθεση περιουσιακών στοιχείων και κοστολόγησή τους, αλλά και διασφαλίσεις με την μορφή εγγυήσεων προς τους δανειστές ως αντάλλαγμα νέου δανείου που θα καλύψει τις πρόσθετες ανάγκες της χώρας.

Σήμερα, ξεκινούν οι αρχηγοί της τρόικας από το υπουργείο Οικονομικών. Ο κ. Πολ Τόμσεν του ΔΝΤ, ο Ματθίας Μορς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ο Κλάους Μαζούχ της ΕΚΤ θα ξεκινήσουν την διαπραγμάτευση από τον υπουργό Οικονομικών. Ωστόσο, οι επαφές τους διευρύνονται. Πληροφορίες θέλουν σήμερα να έχουν ζητήσει ραντεβού και με τον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά με στόχο την αναλυτική παρουσίαση και κοστολόγηση του δικού του πακέτου και για να βολιδοσκοπήσει τις πιθανότητες συναίνεσης.

Η τρόικα θέλει πάση θυσία να διασφαλίσει το 2011. Δηλαδή τα μέτρα που θα αποφασιστούν για φέτος στα πεδία των αποκρατικοποιήσεων και των εισπρακτικών μέτρων να τηρηθούν κατά γράμμα. Το ίδιο θα συμβεί και στο μέτωπο των μεγάλων διαθρωτικών μεταρρυθμίσεων που επίσης καθυστερούν.

Θεωρείται βέβαιο ότι ακόμη και αν δοθεί το πράσινο φως για τη δόση του Ιουνίου, τον Αύγουστο, στην επόμενη αξιολόγηση των ελληνικών επιδόσεων, τα πράγματα θα είναι πάρα πολύ δύσκολα αν δεν έχουν γίνει πράξη όσα έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση και έχει περιλάβει τόσο στο κείμενο του αναθεωρημένου Μνημονίου όσο και στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα των νέων εισπρακτικών μέτρων.

Ό,τι αποφασιστεί στην Αθήνα, θα οδεύσει προς έγκριση στην ΕΕ, στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών του Ιουνίου και ενδεχομένως στη Σύνοδο Κορυφής. Αφού δοθεί το πράσινο φως και ενταχθούν στο νομοσχέδιο του μεσοπρόθεσμου τυχόν επιπλέον μέτρα που ζητήσουν οι επιτηρητές θα ψηφιστεί από τη Βουλή το νομοσχέδιο για να εκταμιευθεί η δόση του Ιουνίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: