27/5/11

Εξαφανίζονται από τα ράφια οι μετρητές ραδιενέργειας στην Ιαπωνία


Σε μια χώρα γνωστή για την αγάπη της στην τεχνολογία και στα gadgets, το πιο περιζήτητο αξεσουάρ αυτήν την περίοδο δεν είναι ένα «έξυπνο» κινητό ή κάποιο ανθρωπόμορφο ρομπότ - υπηρέτης. Ιδιαίτερα μετά την παραδοχή των αρχών ότι και στους τρεις αντιδραστήρες του πυρηνικού εργοστασίου της Φουκουσίμα σημειώθηκε τήξη πυρήνων, οι Ιάπωνες σπεύδουν να προμηθευτούν μετρητές ραδιενέργειας, γνωστούς και ως μετρητές Geiger, για προσωπική χρήση.

«Παλαιότερα, κανείς δεν κοιτούσε τους μετρητές και οι περισσότεροι δεν γνώριζαν καν πώς ονομάζονται», λέει ένας πωλητής σε κατάστημα ηλεκτρονικών, όπου οι συσκευές αυτές έχουν εξαντληθεί. «Σήμερα πουλάμε 100 φορές περισσότερους σε σχέση με πριν».

Στο εργοστάσιο της Fuji Electric, ενός από τους λίγους ομίλους που έχουν καταγράψει κέρδη εξαιτίας της πυρηνικής κρίσης, οι εργάτες κάνουν υπερωρίες για να ανταποκριθούν στη ζήτηση, παράγοντας περίπου 2.000 μετρητές ραδιενέργειας το μήνα. «Κατασκευάζουμε τέσσερις με πέντε φορές περισσότερους μετρητές Geiger σε σχέση με πριν», λέει ο διευθύνων σύμβουλός της, προσθέτοντας ότι τα τελευταία χρόνια, ο όμιλος παράγει και πιο εύχρηστες συσκευές, ιδανικές για προσωπική χρήση.

Δυόμισι μήνες μετά από το σεισμό και το τσουνάμι που πυροδότησαν το πυρηνικό ατύχημα, πολλοί Ιάπωνες δηλώνουν δύσπιστοι απέναντι στην επίσημη πληροφόρηση. Εκτός αυτού, ίχνη ραδιενέργειας σε επίπεδα υψηλότερα από τα επιτρεπτά έχουν εντοπιστεί σε λαχανικά, ψάρια και νερό, στο Τόκιο, το οποίο βρίσκεται σε απόσταση 240 χιλιομέτρων νοτίως της Φουκουσίμα.

Νέα έκθεση των Ηνωμένων Εθνών εξάλλου, υπογραμμίζει πόσο ευάλωτη και ανέτοιμη ήταν η Ιαπωνία να αντιμετωπίσει μια φυσική καταστροφή. Η κατάρρευση των υποδομών της χώρας, αναφέρουν χαρακτηριστικά οι συντάκτες, ήταν τέτοια που παρέπεμπε σε αναπτυσσόμενο κράτος. «Αμέσως μετά από την καταστροφή, κατέστη σαφές ότι ακόμη και σε αυτήν την πολύ εκλεπτυσμένη και καλά προετοιμασμένη κοινωνία, οι συνέπειες των φυσικών καταστροφών στις υποδομές, μπορούν εύκολα να οδηγήσουν σε καταστάσεις, τις οποίες κανονικά συσχετίζει κανείς με φτωχότερες χώρες: μεγάλες ελλείψεις σε τρόφιμα και νερό, κρίση σε ό,τι αφορά τα καταφύγια, κατάρρευση της υλικοτεχνικής υποδομής».

Δεν υπάρχουν σχόλια: