31/5/11

Όλο και λιγότερα δάνεια από τις τράπεζες


Σημάδια… «αφυδάτωσης» εμφανίζει πλέον η δανειακή αγορά στην Ελλάδα, αφενός εξαιτίας της τακτικής των τραπεζών για επιλεκτικό δανεισμό -που μειώνει τους κινδύνους- και αφετέρου λόγω της τεράστιας «βουτιά» στη ζήτηση για στεγαστικά, καταναλωτικά δάνεια και κάρτες.

Όταν ανεβαίνουν οι επισφάλειες με ρυθμό 1% και οι τράπεζες αντιμετωπίζουν και την πίεση της ΕΚΤ (για μείωση της έκθεσης), είναι εύλογο να ακολουθούν μια επιλεκτική πολιτική δανεισμού, όταν αυτή, βεβαίως, δεν προκαλεί προβλήματα στους πελάτες που για χρόνια προτιμούν την τράπεζα.

Συγκεκριμένα, στο α’ τρίμηνο ο ρυθμός μείωσης των δανείων διαμορφώνεται πάνω από 2% έναντι του τελευταίου τριμήνου, σύμφωνα με τα στοιχεία από πέντε τράπεζες (Εθνική, Alpha Bank, Εurobank, Τράπεζα Πειραιώς, Marfin Popular), εκ των οποίων προκύπτει ότι το συνολικό δανειακό χαρτοφυλάκιο των πέντε τραπεζών ανήλθε σε 185,8 δισ. ευρώ.

Χαρακτηριστικό της δύσκολης κατάστασης αποτελεί το γεγονός ότι στο α’ τρίμηνο μόνο μία τράπεζα (Πειραιώς) εμφάνισε άνοδο δανεισμού 1% σε μια κατηγορία, στα στεγαστικά δάνεια.

Στο διάστημα, όμως, της πτώσης του δανεισμού, αλλά και της πολιτικής απομόχλευσης που ακολουθούν πολλές τράπεζες, τα ελληνικά ιδρύματα προχώρησαν σε μια σημαντική μείωση της έκθεσής τους από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Εθνική: Πτώση 1%

Τη μικρότερη (ποσοστιαία) μείωση στον ρυθμό πιστωτικής επέκτασης εμφανίζει η Εθνική Τράπεζα με 1% έναντι του τελευταίου τριμήνου του 2010. Στο ίδιο διάστημα, η Εθνική αύξησε κατά 1% περίπου και τα δάνεια σε καθυστέρηση (σε 9,3% από 8,4% πέρυσι).

Το συνολικό χαρτοφυλάκιο της Εθνικής στην Ελλάδα ανέρχεται σε 50,3 δισ. ευρώ.

Marfin Popular Bank: Πτώση 2%

Μείωση 3% σε ετήσια βάση εμφάνισαν τα δάνεια στην Ελλάδα (Marfin Εγνατία), ενώ στο α’ τρίμηνο η πτώση διαμορφώθηκε σε 2% με δάνεια ύψους 13,6 δισ. ευρώ. Το χαρτοφυλάκιο της τράπεζας αποτελείται κατά 18% από στεγαστικά δάνεια, 31% από νοικοκυριά και 13% από καταναλωτικά.

Eurobank: Πτώση 2%

Σε τριμηνιαία βάση τα δάνεια μειώθηκαν κατά 2% στη Εurobank,η διοίκηση της οποίας αναγνωρίζει ότι η πτώση οφείλεται αφενός στην περιορισμένη ζήτηση και αφετέρου στην επιλεκτική πολιτική της τράπεζας στις χορηγήσεις προκειμένου να μειωθούν οι πιστωτικοί κίνδυνοι. Στα 52,3 δισ. ευρώ ανήλθαν τα δάνεια.

Alpha Bank: 2,8%

Μείωση 2,8% εμφάνισε σε ετήσια βάση στα δάνεια η Alpha Bank, η οποία ακολουθεί στοχευμένα μείωση του δανειακού χαρτοφυλακίου με απομόχλευση κατά 800 εκατ. το α’ τρίμηνο. Το σύνολο του δανειακού χαρτοφυλακίου ανήλθε σε 40,4 δισ. ευρώ.

Τράπεζα Πειραιώς: Πτώση 2%

Πτώση 2% εμφάνισε σε ετήσια βάση ο δανεισμός στην Τράπεζα Πειραιώς, με το χαρτοφυλάκιο να φθάνει τα 29,2 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, παρά ταύτα, σε μια κατηγορία (στεγαστικά) η Τράπεζα Πειραιώς εμφάνισε άνοδο κατά 1%. Αντίθετα, το σύνολο των επιχειρηματικών δανείων μειώθηκε κατά 1% σε ετήσια βάση, τα δάνεια σε ιδιώτες κατά 5%.

Πτώση 14% εμφάνισαν τα καταναλωτικά δάνεια και οι κάρτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: