25/5/11

Δυσαρέσκεια Coca - Cola 3E για το φόρο στα αναψυκτικά


Την περασμένη Άνοιξη, στη γενική συνέλευση της Coca Cola Τρία Εψιλον, ο «πατριάρχης» του ομίλου Γιώργος Δαυίδ είχε στηλιτεύσει τα μέτρα που τότε είχε εξαγγείλει η κυβέρνηση και ιδιαίτερα αυτό της φορολόγησης των διανεμόμενων κερδών για τις θυγατρικές των πολυεθνικών. Ένα χρόνο αργότερα, η διοίκηση του ομίλου στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσης των μετόχων δήλωσε ικανοποιημένη από την ευνοϊκή τροποποίηση των μέτρων, αλλά εξαιρετικά δυσαρεστημένη από την πρόθεση της κυβέρνησης να επιβάλει ειδικό φόρο κατανάλωσης στα αναψυκτικά και μάλιστα νωρίτερα του αναμενόμενου.

Το μήνυμα μπορεί να εστάλη, ωστόσο αυτή τη φορά εξαιρετικά δύσκολα δεν θα επιβληθεί το μέτρο αυτό, αν και ήταν γνωστό στην αγορά πως ασκούνταν μεγάλες πιέσεις προς όλες τις κατευθύνσεις να μην εφαρμοστεί. Ωστόσο, ήδη από την υπογραφή του Μνημονίου ήταν γνωστό πως θα επιβάλλονταν ειδικός φόρος κατανάλωσης στα μη αλκοολούχα ποτά (αναψυκτικά, χυμοί κλπ) εντός του 2012, το αργότερο. Ο νέος φόρος τελικώς συμπεριλήφθηκε στα νέα μέτρα που ανακοίνωσε το οικονομικό επιτελείο, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις από την πλευρά των εταιρειών του κλάδου που αναμένουν αυξήσεις και στον ΦΠΑ.

Ως η μεγαλύτερη εταιρεία στην εγχώρια αγορά, η Coca Cola Τρία Εψιλον εμμένει στη θέση της πως η θέσπιση ειδικού φόρου κατανάλωσης όχι μόνον δεν θα αποδώσει αλλά θα φέρει και τα αντίθετα αποτελέσματα. Ο πρόεδρος του ομίλου ανέφερε πως η επιβολή ΕΦΚ στα προϊόντα του κλάδου θα οδηγήσει σε πτώση της ζήτησης αλλά και σε αύξηση του πληθωρισμού. Επικαλούμενος μελέτη του ΙΟΒΕ βάσει της οποίας αύξηση της φορολογίας κατά 1 ποσοστιαία μονάδα, επιφέρει μείωση 1,5% στις πωλήσεις των προϊόντων του κλάδου, προειδοποίησε πως το μέτρο θα προκαλέσει ζημιά στις εταιρείες και θα συνεισφέρει στην αύξηση της ανεργίας.

Ίσως όχι τυχαία, τις τελευταίες ημέρες αναθερμάνθηκαν τα σενάρια που θέλουν τη Coca Cola Τρία Εψιλον, μια από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις της χώρας, να εξετάζει τη μεταφορά ενός μεγάλου μέρους των (διοικητικών εν πρώτοις) δραστηριοτήτων και ενδεχομένως της έδρας του ομίλου εκτός Ελλάδος. Κατά διαστήματα, εδώ και χρόνια τέτοια σενάρια έρχονται στο φως της δημοσιότητας, με κύκλους του ομίλου κάθε φορά να επαναλαμβάνουν πως δεν έχει εκφραστεί καμία πρόθεση από τους βασικούς μετόχους για κάτι τέτοιο.

Οι εξελίξεις αυτές εντάσσονται σε ένα εξαιρετικά επιβαρημένο περιβάλλον για την αγορά των μη αλκοολούχων ποτών, το μέγεθος της οποίας υπολογίζεται σε περίπου 1 δισ. ευρώ, εάν ληφθούν υπόψη οι πωλήσεις στα σούπερ μάρκετ, στα μικρά σημεία πώλησης (περίπτερα, καταστήματα ψιλικών) και στους χώρους μαζικής εστίασης. Στο σύνολο της περυσινής χρονιάς, οι πωλήσεις των μη αλκοολούχων ποτών υποχώρησαν κατά 8%, ενώ οι πωλήσεις αναψυκτικών μειώθηκαν κατά 12%, με τη Coca - Cola 3Ε να εμφανίζει στην ελληνική αγορά μειωμένο όγκο πωλήσεων κατά 11%.

Δεν υπάρχουν σχόλια: