20/5/11

Yποβάθμιση από Fitch


Σε υποβάθμιση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας, σε εγχώριο και ξένο νόμισμα, κατά τρεις βαθμίδες και συγκεκριμένα σε «B+» από «BB+» προχώρησε ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings, θέτοντας τη χώρα υπό επιτήρηση για πιθανή νέα υποβάθμιση.

Σύμφωνα με την έκθεση, η υποβάθμιση του ελληνικού χρέους είναι αποτέλεσμα του μεγέθους των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Ελλάδα στην υλοποίηση του προγράμματος δραστικών δημοσιονομικών και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που απαιτούνται προκειμένου η ελληνική κυβέρνηση να διασφαλίσει την αξιοπιστία της και να εξασφαλιστεί η βιώσιμη ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

Σύμφωνα με τους αναλυτές της Fitch, ο πολιτικός κίνδυνος και ο κίνδυνος υλοποίησης του δημοσιονομικού προγράμματος της Ελλάδας έχουν αυξηθεί περαιτέρω, ενώ εκτιμούν ότι αυξάνονται οι πιθανότητες καθυστέρησης της χορήγησης των νέων δανείων της ΕΕ και του ΔΝΤ προς την ελληνική κυβέρνηση.

Μετά τη νέα υποβάθμιση, ο διεθνής οίκος τόνισε ότι η επιμήκυνση της διάρκειας του ελληνικού χρέους θα θεωρηθεί χρεοκοπία.

«Απόντος ενός πλήρους χρηματοδοτημένου και αξιόπιστου προγράμματος από το ΔΝΤ και την ΕΕ, η παρούσα αξιολόγηση θα μπορούσε να μετατραπεί σε 'CCC', καταδεικνύοντας ότι το ενδεχόμενο ελληνικής στάσης πληρωμών είναι ιδιαίτερα υψηλό», σημειώνει η Fitch.

Η υποβάθμιση εκ μέρους της Fitch ευθυγραμμίζεται με τις αξιολογήσεις των οίκων Standard & Poor's στο επίπεδο «B» και Moody's στο επίπεδο «B1».

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Goldman Sachs για την κρίση χρέους στην Ελλάδα, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εξετάζουν τρία πιθανά σενάρια: πρώτον, τροποποίηση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής και παροχή πρόσθετων δανείων στην Ελλάδα, δεύτερον «εθελούσια» αναδιάταξη της διάρκειας του δημόσιου χρέους και τρίτον αναδιάρθρωση του (μη βιώσιμου) χρέους

Δεν υπάρχουν σχόλια: