22/5/11

Μη καταβολή της 5ης δόσης θα σήμαινε χρεοκοπία



Μη καταβολή της 5ης δόσης θα σήμαινε κατά πάσα πιθανότητα χρεοκοπία, δηλώνει ο Πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι η συζήτηση με τους εταίρους για τον τρόπο χρηματοδότησης της οικονομίας το 2012 «δεν είναι εύκολη».

Σε μια εφ΄όλης της ύλης συνέντευξή του στην εφημερίδα «Έθνος της Κυριακής», λίγα 24ωρα πριν από τις αποφάσεις για το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, ο κ. Παπανδρέου κάνει λόγο για «σοβαρή και συστηματική διαπραγμάτευση», που έχει ως στόχο όχι μόνο τη μείωση του ελλείμματος, αλλά την επιβίωση της χώρας.

Υπογραμμίζει εκ νέου ότι «η αναδιάρθρωση είναι εκτός συζήτησης», ενώ ερωτηθείς περί «αναδιάταξης του χρέους» σημειώνει ότι η κυβέρνηση «δεν μπαίνει σε δημόσια σεναριολογία».

«Όταν το στοίχημα είναι να σώσουμε τη χώρα, η μοναδική κόκκινη γραμμή είναι αυτή», τονίζει ο Πρωθυπουργός, ενώ σε άλλο σημείο αναφέρει ότι «δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να δημιουργούνται λόμπι σε διάφορους κύκλους στην Ευρώπη και αλλού με ανόμοια συμφέροντα, που θέλουν να εξωθήσουν την Ελλάδα σε χρεοκοπία και σε έξοδο από το ευρώ. Και αυτό μπορούμε να το κόψουμε μαχαίρι, εάν δείχνουμε καθημερινά τη βούλησή μας, ότι είμαστε προσηλωμένοι στον στόχο να κάνουμε την οικονομία μας βιώσιμη και την πολιτεία μας δίκαιη και αποτελεσματική».

Σε ό,τι αφορά τις αποκρατικοποιήσεις, επισημαίνει πως «θα «τρέξουν όσο πιο άμεσα γίνεται» και προσθέτει ότι η κρατική συμμετοχή θα εξαλειφθεί «σε εκείνες τις εταιρείες, όπου το κράτος συμμετέχει απλά και μόνον ως επιχειρηματίας και όπου δεν διακυβεύονται για τον πολίτη ζητήματα, όπως είναι η διαχείριση των δημοσίων αγαθών, ή σημαντικών δικτύων, όπως της ενέργειας ή του νερού».

Για τον τομέα της δημόσιας διοίκησης, ξεκαθαρίζει ότι στόχος της κυβέρνησης δεν είναι οι απολύσεις, αλλά ένας ορθολογικός και αποτελεσματικός δημόσιος τομέας, ενώ για τους υπό μετάταξη υπαλλήλους αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο λέγοντας «δεν είναι λογικό, όταν καταργείς έναν Οργανισμό, να αξιολογείς το προσωπικό, που μέχρι τότε υπηρετούσε, ώστε να δεις εάν μπορεί να καλύψει άλλες πραγματικές ανάγκες στο ευρύτερο Δημόσιο, ποιοι τελικά έχει νόημα να παραμείνουν, έτσι ώστε να μην επιβαρύνεται αδικαιολόγητα ο κρατικός προυπολογισμός, δηλαδή ο Έλληνας φορολογούμενος, ειδικά όταν είσαι σε τέτοια δημοσιονομική κατάσταση;».

Αναφορικά με τις παραινέσεις για συναίνεση, ο Πρωθυπουργός υποστηρίζει πως «η Ελλάδα πρέπει να πείσει τους πάντες πέραν πάσης αμφιβολίας ότι είναι αποφασισμένη. Όχι η κυβέρνηση, όχι η αντιπολίτευση, όχι εγώ, η Ελλάδα. Και καλούμε όλους να βάλουν πλάτη στην προσπάθεια αυτή».

Ερωτηθείς σχετικά με τη στάση της αντιπολίτευσης στην Πορτογαλία και αν αναμένει ανάλογη κίνηση με επιστολή του κ. Σαμαρά, ο κ. Παπανδρέου απαντά πως «είναι η ώρα που οι στενά κομματικές αντιλήψεις πρέπει να πάνε στην άκρη και να προβάλει η εθνική ανάγκη. Έστω και αν είναι αλήθεια ότι δεν έχουμε συνηθίσει στη χώρα μας σε τέτοια στάση σοβαρότητας και ευθύνης από το σύνολο του πολιτικού συστήματος».

«Η πόρτα μου είναι ανοικτή σε όσους μοιράζονται τον έναν και μοναδικό μας στόχο: τη διάσωση και την αλλαγή της χώρας», υπογραμμίζει σε άλλο σημείο και προσθέτει ότι πολλές από τις προτάσεις της ΝΔ είναι πολιτικές που εφαρμόζονται ήδη, ή προγραμματίζονται από την κυβέρνηση, όπως ο περιορισμός των προσλήψεων στο Δημόσιο.

Σχετικά, τέλος, με τη στάση της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ στο μεσοπρόθεσμο και αν θα τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας διαμηνύει πως «αν υπήρχε πιθανότητα να μην ψηφιστεί το μεσοπρόθεσμο, αυτό που θα μας απασχολούσε είναι η κομματική πειθαρχία, ή το που θα βρεθούν άμεσα χρήματα για τη χώρα, ώστε να πληρωθούν μισθοί και συντάξεις;».

«Έχω αμέριστη εμπιστοσύνη στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ. Ανέλαβε ιστορικές ευθύνες για το καλό της πατρίδας. Ευελπιστώ ότι το ίδιο θα πράξουν και άλλες πολιτικές δυνάμεις», συμπληρώνει ο Πρωθυπουργός.

Δεν υπάρχουν σχόλια: