24/5/11

Μείωση συντάξεων, αύξηση εισφορών, περικοπές επιδομάτων


Με στόχο την εξοικονόμηση επιπλέον 1,5 δισ. ευρώ μέσα στους εναπομείναντες 7 μήνες του 2011, το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής για το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης προβλέπει αύξηση εισφορών, μείωση των συντάξεων και δραστικό περιορισμό στα κοινωνικά επιδόματα, πλην του επιδόματος ανεργίας.

Στο επίπεδο των εισφορών, προβλέπεται η αύξηση κατά 1% στον ιδιωτικό τομέα, η οποία θα επιμεριστεί κατά 0,5% για τους εργοδότες και κατά 0,5% για τους εργαζόμενους. Στόχος είναι η στήριξη του ΟΑΕΔ, ο οποίος λόγω των ελλειμμάτων του ΙΚΑ, παρουσιάζει «τρύπα» 500 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα, εισφορά αλληλεγγύης υπέρ των ανέργων θα θεσπιστεί και στο δημόσιο τομέα. Σύμφωνα με πληροφορίες η εισφορά αυτή θα είναι μικρότερη απ’ ό,τι στον ιδιωτικό τομέα, καθώς ο εργοδότης – δημόσιο δεν προβλέπεται να πληρώσει.

Αύξηση εισφορών αναμένεται και στα ταμεία κύριας ασφάλισης που αντιμετωπίζουν ελλείμματα. Η αρχή θα γίνει από τον ΟΓΑ, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες θα ακολουθήσει και το ταμείο των αυτοαπασχολουμένων (ΕΤΑΑ).

Στο επίπεδο των συντάξεων, τελικά πέρασε η πρόταση για αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης στις υψηλές συντάξεις, καθώς και νέα ειδική εισφορά στους συνταξιούχους κάτω των 60 ετών που λαμβάνουν υψηλές συντάξεις, άνω των 1.700 ευρώ σύμφωνα με πληροφορίες, και έχουν φύγει πρόωρα, κυρίως με προγράμματα εθελούσιας εξόδου.

Να σημειωθεί ότι με την τελευταία μεγάλη ασφαλιστική μεταρρύθμιση Λοβέρδου – Κουτρουμάνη, επεβλήθη ειδική εισφορά, από 1η Αυγούστου του 2010, στις συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ. Η εισφορά παρακρατείται μηνιαία και είχε καθοριστεί ως εξής: Από 1.401 έως 1.700 ευρώ, 3%. Από 1.701 έως 2.300, 5%. Από 2.301 έως 2.900, 7%. Από 2.901 και άνω, 9%. Για συντάξεις άνω των 3.500,01 ευρώ, εισφορά 10%. Στις περιπτώσεις που ο συνταξιούχος παίρνει πάνω από µία σύνταξη, λαμβάνεται υπόψη το άθροισμα των συντάξεων και η παρακράτηση γίνεται από τον φορέα µε τη μεγαλύτερη σύνταξη.

Εχθές, αποφασίστηκε και νέα αύξηση της ειδικής εισφοράς, ίσως για τις συντάξεις άνω των 1.700 ευρώ, ενώ ειδική εισφορά θα θεσπιστεί, από 1η Σεπτεμβρίου του 2011 και για τις επικουρικές συντάξεις. Η εισφορά θα είναι και σε αυτή την περίπτωση κλιμακωτή και θα ξεκινά για τις συντάξεων άνω των 300 ευρώ.

Στις αρχικές αποφάσεις του υπουργείου Οικονομικών, ήταν η μείωση του εφάπαξ που καταβάλλεται στο δημόσιο, όμως σύμφωνα με πληροφορίες, το ενδεχόμενο αυτό παραπέμφθηκε για το μέλλον, τις αρχές του 2012 και αφού ληφθούν εκ νέου υπόψη οι τότε δημοσιονομικές συνθήκες.

Παράλληλα προβλέπεται μείωση των επικουρικών συντάξεων, από τις αρχές του 2012 βάσει των αναλογιστικών μελετών, όχι μόνο για τους νέους αλλά και για τους ήδη ασφαλισμένους.

Παρέμβαση αναμένεται και στο πλαφόν των υψηλών συντάξεων, καθώς τελικά πέρασε η πρόταση να παραμείνει μεν στο 2.750 ευρώ, να ενσωματωθούν δε σε αυτό, και τα επιδόματα που σήμερα καταβάλλονται εκτός συντάξιμου μισθού, με αποτέλεσμα η τελική σύνταξη να είναι κατά πολύ μειωμένη.

Όσον αφορά τις κοινωνικές παροχές, προβλέπεται η εφαρμογή αυστηρών εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων για τις παροχές των Οργανισμών Εργατικής Κατοικίας και Εργατικής Εστίας, που σύμφωνα με πληροφορίες θα συγχωνευθούν, ενώ όσον αφορά τα επιδόματα ανεργίας, προβλέπεται η αύξηση του αριθμού των απαιτούμενων ημερών ασφάλισης. Περικοπές θα υπάρξουν και στις αναπηρικές συντάξεις, μέσω διασταυρώσεων στοιχείων των συνταξιούχων.

Βάσει του σχεδίου που παρουσιάστηκε χθες, θα υπάρξει ενιαίος κανονισμός επιδομάτων υγείας για όλους ανεξαιρέτως τους ασφαλισμένους.

Στο πλαίσιο του εξορθολογισμού της ιατροφαρμακευτικής δαπάνης και των δαπανών υγείας, προβλέπεται τέλος, η ψηφιοποίηση και ο έλεγχος των συνταγών του ΙΚΑ, η επέκταση της λίστας μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων, νέα τιμολογιακή πολιτική στα φάρμακα, εισαγωγή ασφαλιστικής τιμής στο φάρμακο, αλλά και ειδικές συμβάσεις παροχής υπηρεσιών μεταξύ νοσοκομείων και ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: