24/5/11

Οικολόγοι Πράσινοι εναντίον των αιολικών(αν ζεις στη Εκάλη & την Αγ. Παρασκευή, η Πτολεμαΐδα μάλλον είναι κάπου στον βορρά)


Σε μια περίοδο κατά την οποία διατυπώνονται ανοιχτά φωνές υπέρ της αναθεώρησης του σχεδίου για το ενεργειακό μείγμα του 2020, τη μείωση της συμμετοχής των ΑΠΕ και το χαμήλωμα του πήχη για τους εθνικούς στόχους εναντίον της κλιματικής αλλαγής, λόγω των έκτακτων οικονομικών συνθηκών, το κόμμα των οικολόγων πρασίνων προχώρησε σε μια κίνηση που αν μη τι άλλο προκαλεί ενδιαφέρον.

Ειδικότερα, όπως ανακοινώθηκε χθες, με πρωτοβουλία του ευρωβουλευτή Μιχάλη Τρεμόπουλου, η Κομισιόν ξεκινά έρευνα για την καταλληλότητα χωροθέτησης δύο αιολικών πάρκων σε Σκύρο και Κρήτη, ενώ μετά την ερώτηση που κατατέθηκε από τον εκπρόσωπο των οικολόγων πρασίνων η Ε.Ε. θα παρακολουθεί την αναδιατύπωση της ελληνικής νομοθεσίας προκειμένου να ευθυγραμμιστεί με την απόφαση C-293/07 του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου περί ανεπαρκούς προστασίας των Ζωνών Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ).

Ξενίζει το ύφος

Ωστόσο σύμφωνα με αρμόδιες πηγές της αγοράς των αιολικών, ο αρμόδιος επίτροπος επί της ουσίας δίνει ξεκάθαρη και συγκεκριμένη απάντηση στο ερώτημα εάν επιτρέπεται η εγκατάσταση αιολικών στις περιοχές natura, γεγονός που επιμελώς αποκρύπτεται στην ανακοίνωση των οικολόγων πρασίνων.

Η Ε.Ε., τονίζουν οι συγκεκριμένες πηγές, στην απάντησή της τονίζει ότι σε ευαίσθητες περιοχές natura και ΖΕΠ επιτρέπεται η εγκατάσταση αιολικών σύμφωνα με τις διαδικασίες που ορίζονται από την οδηγία. «Ο τόνος που δίνεται από τους Πράσινους είναι ‘αντι-ΑΠΕ’ και δεν ανταποκρίνεται στην απάντηση του Επιτρόπου» αναφέρουν χαρακτηριστικά πηγές της αγοράς των αιολικών. Οι ίδιες πηγές εκφράζουν την απορία τους καθώς μέχρι σήμερα οι οικολόγοι πράσινοι είχαν τηρήσει γραμμή υποστηρικτική απέναντι στην αιολική ενέργεια.

"Καθορίστε επιτέλους τους όρους"

Επιπρόσθετα, σε σχέση με το σκέλος της απάντησης του Επιτρόπου που αναφέρει ότι θα παρακολουθείται η συμμόρφωση της χώρας στη δικαστική απόφαση για την ανεπαρκή προστασία των ΖΕΠ, ο κλάδος των αιολικών έχει τοποθετηθεί υπέρ της υπογραφής της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης, που ακόμη παραμένει στα συρτάρια του ΥΠΕΚΑ.

Η υπογραφή της ΚΥΑ θα περιγράφει τις μελέτες που θα πρέπει να γίνονται ώστε να μην υπάρχουν περιθώρια αμφισβήτησης και περαιτέρω καθυστερήσεων των επενδύσεων. Επιπλέον ο επενδυτής θα γνωρίζει εκ των προτέρων τις αναλυτικές διαδικασίες στις οποίες θα πρέπει να ακολουθήσει για την προστασία των πτηνών. «Για να επενδύσουμε κάνουμε διαρκείς μετρήσεις, στέλνουμε ανθρώπους και μελετάμε τις επιπτώσεις στην πανίδα των περιοχών, καλό θα είναι να υπάρχει και επισήμως αναλυτικά καταγεγραμμένο το τι απαιτείται και ποιες διαδικασίες θα πρέπει να ακολουθούνται», τονίζουν εκπρόσωποι της αγοράς αιολικών.

Όσο για το λόγο που δεν υπογράφεται η ΚΥΑ, η αιτία εντοπίζεται στις αντιδράσεις ισχυρών λόμπι, καταλήγουν οι ίδιες πηγές των «αιολικών».

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Οι Οικολόγοι Πράσινοι υποστηρίζουμε σταθερά τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας -ΑΠΕ γιατί είμαστε υπέρ της βιωσιμότητας σε όλους τους τομείς. Στο ευρωκοινοβούλιο, όπου ο Μιχάλης Τρεμόπουλος έχει κάνει πλήθος παρεμβάσεις υπέρ των ΑΠΕ και για πιο φιλόδοξους στόχους κατά της κλιματικής αλλαγής, εκφράσαμε τον προβληματισμό μας για συγκεκριμένες περιπτώσεις έργων και ζητήσαμε την τήρηση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, που κάθε άλλο παρά μπορεί να θεωρηθεί εχθρική προς τις ΑΠΕ.
Καταθέτουμε, μάλιστα, άμεσα ερώτηση στο ευρωκοινοβούλιο ζητώντας κατοχύρωση της εγγυημένης τιμής για τις ΑΠΕ, που απειλείται από την τρόικα.
Θυμίζουμε το θέμα της απεξάρτησης από το λιγνίτη και τις παρεμβάσεις που έχουν γίνει και σε ευρωπαϊκό επίπεδο από τους Οικολόγους Πράσινους, θυμίζουμε τη σταθερή μας στάση ενάντια στην πυρηνική ενέργεια, για να καταλήξουμε στο "μονόδρομο" των ΑΠΕ. Έχουμε καταθέσει και στην υπουργό Περιβάλλοντος την πάγια θέση μας για ανέβασμα του πήχη των στόχων για το 2020 στο 30% ενέργεια από ΑΠΕ και συνδέουμε το στόχο αυτό και με την έξοδο από την κρίση, ειδικά αν οι επιλογές αυτές συνδυαστούν με κίνητρα που με τη σειρά τους θα οδηγήσουν σε νέες θέσεις εργασίας για τις τοπικές κοινωνίες (όπως στην Κοζάνη).
Όλα αυτά απέχουν έτη φωτός από κάθε αντι-ΑΠΕ τόνο. Ακατανόητη και η παραποίηση των θέσεων των Οικολόγων Πράσινων -εκτός κι αν στοχεύει στην εξασφάλιση άκριτης αποδοχής εκ μέρους μας κάθε επιλογής των εταιρειών "της αγοράς αιολικών".
Εκτιμούμε πως η ίδια η δημιουργία έργων ΑΠΕ συνδεδεμένων με τις τοπικές κοινωνίες, σύμφωνα με το μοντέλο της Δανίας και της Γερμανίας που υποστηρίζουμε, θα βοηθήσει να καταρριφθούν αρκετές από τις προκαταλήψεις που τις συνοδεύουν και θα υποβοηθήσει συνολικά την ανάπτυξή τους. Θεωρούμε, λοιπόν, απολύτως εφικτό αλλά και απολύτως αναγκαίο για τη μακροχρόνια διατήρηση της βιοποικιλότητας, να πιάσουμε και να υπερβούμε κατά 50% όλους τους στόχους του 2020, με ταυτόχρονο σεβασμό στη βιοποικιλότητα κατά τη φάση της κατασκευής και λειτουργίας. Αυτό ακριβώς προσπαθούμε να διασφαλίσουμε με το σύνολο των παρεμβάσεών μας.

Με εκτίμηση
Γιάννης Παρασκευόπουλος
Εκπρόσωπος Τύπου των Οικολόγων Πράσινων