7/10/14

Stop και στο γάλα λένε οι Έλληνες

Όταν οι εκπρόσωποι της Βουλής δεν τολμάνε να πάνε κόντρα στα συμφέροντα των παραγωγών και των συντεχνιών, τελικά το "μάρμαρο" το πληρώνει ο απλός πολίτης. Αυτό συμβαίνει λοιπόν και στην περίπτωση των εμποδίων που η ομάδα βουλευτών από την επαρχία της ΝΔ υπό τον ΙορδάνηΤζαμτζή αλλά και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ υπό τον κ. Κασσή έθεσαν στην νομοθετική παρέμβαση για το γάλα που επιχείρησε ο τέως υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης.
 
Το γάλα παραμένει ακριβό, οι τιμές δεν λένε να πέσουν παρά τις προσπάθεις εσχάτως του υφυπουργού Γεράσιμου Γιακουμάτου και έτσι οι Έλληνες στερούνται ενός βασικού διατροφικού αγαθού. Δεν το λέμε εμείς αυτό. Το είπε έρευνα ανεξάρτητου φορεα. Πιο συγκεκριμένα, συρρίκνωση της κατηγορίας του λευκού γάλακτος στην ελληνική αγορά για το 2014, καταγράφει η 7η έκδοση του Δείκτη Γαλακτοκομικών Προϊόντων (Dairy Index) της Tetra Pak Hellas. Όπως αναφέρεται η οικονομική κρίση ευθύνεται για τις επιπτώσεις στην κατανάλωση λευκού γάλακτος στην ελληνική αγορά, η οποία συνεχίζει να συρρικνώνεται και το 2014, παρουσιάζοντας τους πρώτους 8 μήνες μείωση που υπερβαίνει το 3% σε σχέση με το 2013. 
 
Οι χάρτινες συσκευασίες παραμένουν πρώτες στις προτιμήσεις των καταναλωτών στην Ελλάδα, με μερίδιο αγοράς να προσεγγίζει το 78% (παστεριωμένο, υψηλής θερμικής επεξεργασίας, μακράς διάρκειας – UHT) με τις πλαστικές συσκευασίες να ακολουθούν. Σε ό,τι αφορά την παγκόσμια κατανάλωση, η έκθεση αναφέρει ότι θα αυξηθεί κατά 36% μέχρι το 2024, δημιουργώντας ακόμη μεγαλύτερο χάσμα μεταξύ των ανεπτυγμένων και των αναδυόμενων αγορών γαλακτοκομικών προϊόντων.


Δεν υπάρχουν σχόλια: