13/10/14

Εντολές από Λαγκάρντ: Εφαρμόστε το πρόγραμμα και βλέπουμε! Κανένα γραπτό αίτημα για αποχώρηση

Με κομμένα φτερά αναχώρησαν από την Ουάσινγκτον ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας και ο σύμβουλος του πρωθυπουργού Σταύρος Παπασταύρου μετά τη συνάντησή τους με την επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κριστίν Λαγκάρντ χθες το απόγευμα, καθώς έγινε σαφές ότι οι συζητήσεις για τον πρόωρο τερματισμό του ελληνικού προγράμματος θα είναι επίπονες και δεν θα ολοκληρωθούν πριν από το τέλος του έτους, στην καλύτερη περίπτωση. Οι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν τον Δεκέμβριο στο Eurogroup και στη Σύνοδο Κορυφής αλλά μπορεί να επεκταθούν το 2015.

Έτοιμη

Η ελληνική αποστολή δεν υπέβαλε χθες γραπτό αίτημα για την ταχύτερη ολοκλήρωση του προγράμματος του ΔΝΤ (λήγει τον Μάρτιο του 2016). Ωστόσο, η κυβέρνηση εμφανίζεται έτοιμη να στείλει επιστολή όταν αποσπάσει τη συναίνεση των Ευρωπαίων εταίρων της και αφού προηγουμένως αυτοί φροντίσουν για την περαιτέρω ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, ώστε να ικανοποιηθούν και οι όροι που θέτει το ΔΝΤ. Οι όροι που θέτει η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ είναι: (α) επιτυχής ολοκλήρωση του τρέχοντος ελέγχου της τρόικας, (β) ένταξη της Ελλάδας σε προληπτική γραμμή στήριξης και (γ) διασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους από τους Ευρωπαίους. Επιπλέον, η συζήτηση για την επόμενη μέρα του Μνημονίου δεν μπορεί να προχωρήσει πριν από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των stress tests της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) στις 26 Οκτωβρίου.
Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε μέλος της ελληνικής αποστολής μετά το κρίσιμο ραντεβού, «θα γίνουν ακόμα πολλές συζητήσεις. Στο τέλος του έτους θα έχουμε τελειώσει το πρόγραμμα και ελπίζουμε να έχουμε προχωρήσει και σε λύση».

Στη 40λεπτη συνάντηση, στην οποία μετείχαν επίσης ο εκπρόσωπος της χώρας μας στο Ταμείο Θάνος Κατσάμπας, ο διευθυντής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν και ο εκπρόσωπος Τύπου του διεθνούς οργανισμού Τζέρι Ράις, η «σιδηρά κυρία» του ΔΝΤ δεν άφησε περιθώριο πλήρους αποδέσμευσης. Είναι ενδεικτικό ότι η επίσημη ανακοίνωση του Ταμείου αναφέρει ότι η κυρία Λαγκάρντ «ενθάρρυνε τις Αρχές να εφαρμόσουν αποφασιστικά διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις-κλειδιά σύμφωνα με τις δεσμεύσεις του προγράμματος» και «επανέλαβε τη δέσμευση του Ταμείου να στηρίξει την Ελλάδα, προκειμένου να συνεχίσει να πετυχαίνει τους στόχους του προγράμματος». Η ανακοίνωση αποφεύγει οποιαδήποτε ευθεία αναφορά στον τερματισμό  της συμμετοχής του ΔΝΤ στο τέλος του 2014, αλλά αόριστα αναφέρει: «Στη συνάντηση συζητήθηκαν η πρόοδος του προγράμματος και πιθανά επόμενα βήματα».

Ο κ. Χαρδούβελης, ο οποίος είχε και ολιγόλεπτο τετ α τετ με την κυρία Λαγκάρντ, δήλωσε ότι «το Ταμείο είναι πολύ ικανοποιημένο από τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης και διαβεβαίωσε ότι θα είναι αρωγός στις προσπάθειές μας». Σύμφωνα με πληροφορίες, η επικεφαλής του ΔΝΤ προέτρεψε «να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις, ώστε να γίνουν κτήμα του ελληνικού λαού», ανοίγοντας την πόρτα σε ένα εθνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων που θα εγκριθεί από τους δανειστές και θα εφαρμοστεί κατά γράμμα. Ο κ. Χαρδούβελης πετάει σήμερα για το Λουξεμβούργο, όπου συνεδριάζει το Eurogroup, έχοντας στην ατζέντα του και το ελληνικό θέμα.


Δεν υπάρχουν σχόλια: