16/10/14

Σπάει το "κοντέρ" με ταχύτητα άνω του 8,98% η απόδοση του 10ετούς ομολόγου

Το τίμημα της πολιτικής αβεβαιότητας και των ανησυχιών ότι Ελλάδα δεν θα τα καταφέρει μακριά από τους δανειστές της, είναι βαρύ και οι αγορές τιμωρούν, όπως αποτυπώνεται στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων που σκαρφαλώνουν και σήμερα σε δυσθεώρητα ύψη, προσεγγίζοντας το 9%.

Το selloff ελληνικών ομολόγων συνεχίζεται με την απόδοση του 10ετούς τίτλου να ξεπερνά 8% για πρώτη φορά από τον Φεβρουάριο και να βρίσκεται κοντά στο 9%.

Ειδικότερα, η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου διαμορφώνεται στο 8,98% με τη ψαλίδα από το γερμανικό bund να ανοίγει στις 826 μονάδες βάσης.

Οι αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων βρίσκονται τις τελευταίες ημέρες σε απαγορευτικό επίπεδο, έχοντας ξεπεράσει από προχθές το ψυχολογικό όριο του 7%.

Αναλυτές και ξένα ΜΜΕ αποδίδουν τις ρευστοποιήσεις στην αγορά ομολόγων και στο ελληνικό χρηματιστήριο στην πολιτική αβεβαιότητα που επικρατεί στη χώρα αλλά και στις ανησυχίες που προκαλούν τα σχέδια της Ελλάδας για πρόωρη έξοδο από τον πρόγραμμα διάσωσης και απεμπλοκής από το ΔΝΤ. Όπως ανέφερε χθες ανώτερος αξιωματούχος της ευρωζώνης,

Εκτός από το προβάδισμα του αντιμνημονιακού ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις, ο οποίος έχει ταχθεί υπέρ της διαγραφής "σημαντικού μέρους του χρέους", τους επενδυτές τρομάζει και το ενδεχόμενο η Ελλάδα να παρεκκλίνει της μεταρρυθμιστικής της πορείας σε περίπτωση που απαλλαγεί από την στενή εποπτεία της τρόικας. Το κλίμα επιβαρύνεται και από τις ευρύτερες ανησυχίες για τις προοπτικές ανάπτυξης της ευρωζώνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: