15/10/14

Κλείνουν οι στρόφιγγες των αγορών για το κράτος και τις ιδιωτικές επιχειρήσεις. 'Άλλη μια επιτυχία της κυβέρνησης Σαμαρά

Κλείνει το δρόμο για χρηματοδότηση από τις αγορές με εκδόσεις ομολόγων για το Κράτος, αλλά και για τις ιδιωτικές επιχειρήσεις η εκτόξευση των αποδόσεων (επιτοκίων) λόγω της πολιτικής αβεβαιότητας, αλλά και επειδή οι αγορές πιστεύουν ότι δεν είναι ασφαλές να αφεθεί η Ελλάδα χωρίς επιτήρηση, εκτός μνημονίου.
Οι δύο αυτοί παράγοντες προκάλεσαν ξεπούλημα μετοχών και ομολόγων, με το γενικό δείκτη του χρηματιστηρίου να κλείνει με απώλειες -6,25%, στις 888 μονάδες (ενδοσυνεδριακά η πτώση άγγιξε το 10%) και τις αποδόσεις (επιτόκιο) του δεκαετούς κρατικού ομολόγου να φτάνει το 7,9%, τη στιγμή που είχε υποχωρήσει μέχρι 5,5% στις αρχές του περασμένου καλοκαιριού.
Η κρίση, όμως, άγγιξε και τα εταιρικά ομόλογα, οι αποδόσεις των οποίων ανέβηκαν έως και κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες. Είναι ενδεικτικό ότι λόγω της θύελλας στις αγορές, μια εισηγμένη εταιρεία η οποία προγραμμάτιζε την έκδοση ομολογιακού δανείου, αναγκάστηκε να αναβάλει την κίνηση αυτή.
Το CNCB φτάνει στο σημείο να μιλά για πιθανή ευρωπαϊκή κρίση χρέους No2, καθώς όπως σημειώνει, όταν η απόδοση του 10ετούς ξεπερνά το 7% θεωρείται ότι έχει πλέον φτάσει στο σημείο χωρίς γυρισμό.  Το CNBC αποδίδει την εκτίναξη των spreads στις ανησυχίες για το σχέδιο της Αθήνας να βγει πρόωρα από το μνημόνιο. “Οι Έλληνες πιστεύουν ότι μπορούν να ξεφύγουν με ελιγμούς από τις δεσμεύσεις του μνημονίου και όλοι οι άλλοι ανησυχούν ότι πρόκειται για deja-vu”, λέει ο Bill Blain, στρατηγικός αναλυτής ομολόγων της Mint Partners. “Ο σκεπτικισμός και οι ανησυχίες είναι η άποψη της αγοράς για την Ελλάδα”.
Για το Bloomberg, οι εξελίξεις στις αγορές δείχνουν ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να σταθεί μόνη της στα πόδια της. “Ο βασικός παράγοντας που εκτινάσσει τις ελληνικές αποδόσεις είναι η αβεβαιότητα ή το σχέδιό τους για πρόωρη έξοδο από το μνημόνιο. Και είναι σαφές ότι η αγορά δεν ενθαρρύνει κάτι τέτοιο”, λέει ο Jan von Gerich, αναλυτής ομολόγων της Nordea Bank. “Είναι ξεκάθαρο ότι δεν μπορούν να σταθούν ακόμα στα πόδια τους. Εάν χρειαστεί να χρηματοδοτηθούν με μεγάλα ποσά από τις αγορές, δεν πρόκειται να δουλέψει με τις σημερινές αποδόσεις”.
Εν τω μεταξύ, στην οικονομία επικρατεί κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, με την κυβέρνηση να μιλά για «μέρες του 2010» και στο οικονομικό επιτελείο να «ψάχνονται» τι φταίει και τι θα κάνουν, για την θύελλα που ξέσπασε σε αγορές ομολόγων και μετοχών. Κύκλοι της κυβέρνησης συνδέουν τις δραματικές εξελίξεις με το «θολό» πολιτικό τοπίο και τις συζητήσεις για άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ. «Οι αγορές ακούνε τον Τσίπρα, ο ΣΥΡΙΖΑ ρίχνει τις αγορές επειδή θέλει μας γυρίσει στο 2010» σχολίαζαν κύκλοι της κυβέρνησης, που ρωτήθηκαν για την κατάσταση.


Δεν υπάρχουν σχόλια: