6/10/14

Μαχαίρι σε συντάξεις και εφάπαξ από το 2015

Αντιμέτωποι με νέες αλλαγές θα έρθουν από την 1η Ιανουαρίου οι συνταξιούχοι σε όλα τα Ταμεία, καθώς αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού των συντάξεων.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Τα Νέα, τα ασφαλιστικά Ταμεία θα καταβάλλουν χαμηλότερες συντάξεις από τη νέα χρονιά σε σχέση με ό,τι θα έπαιρναν οι συνταξιοδοτούμενοι αν έβγαιναν στη σύνταξη έως τις 31 Δεκεμβρίου 2014 ή είχαν έως τότε θεμελιώσει τις προύποθέσεις εξόδου από την εργασία.
Ουσιαστικά, από τις αλλαγές γλιτώνουν εκείνοι που είτε έχουν θεμελιώσει είτε θεμελιώνουν το δικαίωμα έως το τέλος του έτους. Τις μεγαλύτερες μειώσεις θα δουν οι ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ και μικρότερες οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ, του Δημοσίου, των ΔΕΚΟ και των τραπεζών που αποχωρούν με 35 έτη ασφάλισης. Σύμφωνα με το νέο σχέδιο που θα εφαρμοστεί, προβλέπονται μειώσεις που κυμαίνονται μεταξύ 7% και 25% ανάλογα με τις αποδοχές των εργαζομένων και τις εισφορές στα Ταμεία τους.
Εξαιτίας των αλλαγών που έρχονται, καταγράφεται κύμα φυγής στη σύνταξη τη φετινή χρονιά και στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα, καθώς χιλιάδες ασφαλισμένοι επισπεύδουν την έξοδό τους.
Ειδικότερα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, από 1/1/2015, θα ισχύσουν οι εξής αλλαγές: 
  • Για το τμήμα της σύνταξης που αντιστοιχεί στα έτη ασφάλισης μετά το 2011, οι συνταξιούχοι θα εισπράττουν αναλογικό ποσό που θα διαμορφώνεται μεταξύ του 0,8% και 1,5%.
  • Η βασική σύνταξη, που θα ονομαστεί εθνική σύνταξη, θα φτάνει τα 360 ευρώ, και σε αυτά θα προστεθεί το υπόλοιπο ποσό ανάλογα με τα χρόνια ασφάλισης του δικαιούχου και τις εισφορές που έχει καταβάλει -η λεγόμενη αναλογική σύνταξη.
  • Μετά το 2015 θα ισχύσει μια μεταβατική περίοδος που θα αφορά όσους συνταξιοδοτηθούν μετά το εν λόγω έτος.
Όσοι θεμελιώνουν δικαίωμα μετά την 1η Ιανουαρίου 2015, θα δουν το τελικό ποσό της σύνταξης να αποτελείται από δύο τμήματα:
  1. Το πρώτο τμήμα θα αφορά τον χρόνο που έχει διανυθεί μεχρι την 31η Δεκεμβρίου 2010 και προσδιορίζεται με τον παλιό τρόπο υπολογισμού.
  2. Το δεύτερο θα αφορά τον χρόνο που έχει διανύσει ο ασφαλισμένος από την 1η Ιανουαρίου 2011 και μετά και μέχρι την ημερομηνία υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: