17/10/14

Η Ελλάδα δεν θα φύγει από το ΔΝΤ. Πού θα βρει 30 δισ. ευρώ στη 2ετία?

Η ελληνική κυβέρνηση θα συμβιβαστεί τελικά παραμένοντας σε κάποιας μορφής πρόγραμμα, αλλά με μειωμένη επιτήρηση και όρους, εκτιμά η Credit Suisse με σημερινή της έκθεση για την Ελλάδα.
Το πιθανότερο είναι να χρησιμοποιηθεί μία γραμμή πίστωσης (που ήδη προβλέπεται από τα εργαλεία του ESM) ή να σχεδιαστεί κάτι ειδικά για την Ελλάδα. Αυτό που τονίζει ο ελβετικός επενδυτικός οίκος είναι στο σενάριο της γραμμής πίστωσης, οι ελληνικοί τίτλοι θα συνεχίσουν να γίνονται αποδεκτοί ως εγγυήσεις από την ΕΚΤ.
Αλλά η Credit Suisse εκτιμά ότι τελικά και το ΔΝΤ θα παραμείνει στην Ελλάδα, ενδεχομένως με κάποια προσαρμογή του προγράμματος στους όρους και τα χαρακτηριστικά του.
Όπως τονίζει ο οίκος, με δεδομένη την τελευταία αντίδραση των αγορών, είναι απίθανο ότι οι επενδυτές θα δώσουν στήριξη στην Ελλάδα χωρίς ένα πρόγραμμα της τρόικας, για αρκετό καιρό.
Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι οι δανειακές ανάγκες της Ελλάδας είναι μικρές για τους επόμενους μήνες και θα παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα για το υπόλοιπο της δεκαετίας. Ειδικότερα, οι χρηματοδοτικές ανάγκες για την περίοδο 2015-2016 είναι περίπου 30 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 12 δισ. ευρώ χρειάζονται για την αποπληρωμή του ΔΝΤ, περίπου 10 δισ. ευρώ για την αποπληρωμή δανείων και ομολόγων και τα υπόλοιπα για τη χρηματοδότηση του αναμενόμενου ελλείμματος και άλλες μικρές υποχρεώσεις.
Η Ελλάδα αναμένεται να καλύψει τις ανάγκες αυτές εν μέρει με τις υπόλοιπες δόσεις του ΔΝΤ (12 δισ. ευρώ), τα 9 δισ. ευρώ που αναμένονται από τις αποκρατικοποιήσεις και την επιστροφή των κερδών των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών από τα ομόλογα, ενώ τα υπόλοιπα ποσά (περίπου 10 δισ. ευρώ), αναμένεται να προέλθουν από διάφορες πηγές (μεταξύ των οποίων τα υπόλοιπα του ΤΧΣ) και την πρόσβαση στις αγορές.
Όπως σημειώνει η Credit Suisse, ο δανεισμός μέσω των αγορών έμοιαζε απολύτως εφικτός έως πρότινος.


Δεν υπάρχουν σχόλια: