3/10/14

Νέα “τρύπα” άνω του €1 δισ. βρήκε(ξανά) στα Ταμεία η τρόικα

Εμβρόντητοι έμειναν οι ελεγκτές των τεχνικών κλιμακίων της τρόικας, όταν ανακάλυψαν ότι η κυβέρνηση συνεχίζει να ανακυκλώνει τη δημοσιονομική τρύπα ύψους άνω του 1 δισ. ευρώ, εξαιτίας των απλήρωτων συντάξεων και εφάπαξ που συνωστίζονται στην ουρά.
Σύμφωνα με πληροφορίες τα τεχνικά κλιμάκια γέμισαν τα μπλοκάκια τους με σημειώσεις προσπαθώντας να μαζέψουν όλα τα στοιχεία, ώστε να δώσουν πλήρη αναφορά στους τρείς επικεφαλής των κλιμακίων, σχετικά με ακόμα μία δημοσιονομική βόμβα η οποία κρύβεται στα Ασφαλιστικά Ταμεία.
Όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, τα συγκεκριμένα στοιχεία αναφορικά με τα σχεδόν 40.000 εφάπαξ και ακόμα 13.000 συντάξεις που βρίσκονται εδώ και χρόνια στην αναμονή, τα παρέδωσαν στους επικεφαλής μαζί τα στοιχεία που δείχνουν ότι η χρηματοδότηση των Ασφαλιστικών Ταμείων, πρίν τελειώσει ο χρόνος βρίσκεται σχεδόν εκτός ορίων, με αποτέλεσμα τα Ταμεία να χρειάζονται περισσότερα χρήματα.
Σε αντίθετη περίπτωση, η “ουρά” για νέες συντάξεις και εφάπαξ θα μεγαλώσει ακόμα περισσότερο, αυξάνοντας το μέγεθος της “τρύπας” των Ταμείων. Όπως εξηγούν στο Capital.gr στελέχη που βρίσκονται σε θέση να γνωρίζουν και τα στοιχεία αλλά και την πορεία της διαπραγμάτευσης με την τρόικα, τα στοιχεία που σημείωσαν στα μπλοκάκια τους τα τεχνικά κλιμάκια, θα αποτελέσουν το κύριο μοχλό πίεσης από την πλευρά της τρόικας, ώστε να ζητήσει και νέες παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό, πέρα από την εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, η οποία θα φέρει και νέες μειώσεις στις συντάξεις.
Τα στοιχεία, δείχνουν ότι μόνο για τα εφάπαξ τα οποία εκκρεμούν, το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων πρέπει να καταβάλει πάνω από 1 δισ. ευρώ, ποσό όμως το οποίο δεν έχει αυτή τη στιγμή στο ταμείο του. Αντίστοιχα για τις συντάξεις που βρίσκονται στην “ουρά”, αλλά και τα αναδρομικά που δικαιούνται οι νέοι συνταξιούχοι, το ποσό προσεγγίζει τα 300 εκατ. ευρώ.
Σε αυτό το πλαίσιο, οι ίδιες πηγές θεωρούν ότι η τρόικα θα απαιτήσει από την κυβέρνηση, να προχωρήσει στη λήψη νέων μέτρων στο πεδίο των συντάξεων, ώστε να περιοριστεί άμεσα το δημοσιονομικό κενό που προκύπτει.
Σε αντίθετη περίπτωση, εφόσον η κυβέρνηση επιμείνει στη θέση που εκφράζει μέχρι σήμερα για τη μη λήψη νέων μέτρων στο πεδίο των μισθών και των συντάξεων του Δημοσίου, θα απαιτήσει ακόμα μεγαλύτερη περικοπή δαπανών από του τους Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης, ώστε να περιορίστει η δημοσιονομική τρύπα που έχει ήδη δημιουργηθεί.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να βρεθεί η χρυσή τομή με την τρόικα, επιχειρώντας αρχικά να κερδίσει χρόνο, έως ότου βγουν οι μελέτες των Ασφαλιστικών Ταμείων σχετικά με τη βιωσιμότητα τους.
Ωστόσο, αργά η γρήγορα η κυβέρνηση θα πρέπει να δώσει τη λύση για το πως θα καλυφθούν οι πρόσθετες ανάγκες των Ταμείων χωρίς να μπει σε κίνδυνο η εκτέλεση του προϋπολογισμού και μάλιστα τη στιγμή που οι απώλειες των εσόδων τους αυξάνονται διαρκώς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: