20/10/14

Μπροστά σε παγόβουνο Νο2!

Νέο Μνημόνιο, που ίσως έχει άλλο όνομα, αλλά σίγουρα θα περιλαμβάνει επώδυνα μέτρα, θα συνοδεύει τη νέα «προληπτική» γραμμή πίστωσης από την τρόικα, δηλαδή το νέο δάνειο που φαίνεται ότι θα ζητήσει η Ελλάδα μετά το στραπάτσο της πρόσφατης εξόδου στις διεθνείς αγορές.

Οι τεχνοκράτες του Βερολίνου, των Βρυξελλών, της Φρανκφούρτης και της Ουάσινγκτον εργάζονται πυρετωδώς για να ράψουν -στα δικά τους μέτρα, και όχι στα μέτρα της Αθήνας- το κοστούμι της νέας συμφωνίας (με διάρκεια τουλάχιστον δύο ετών), η οποία θα προβλέπει την ένταξη της Ελλάδας σε πρόγραμμα προληπτικής στήριξης, με αντάλλαγμα την υλοποίηση νέων επώδυνων δεσμεύσεων.
Στόχος είναι οι δεσμεύσεις αυτές να φανεί ότι προτείνονται από την κυβέρνηση, στο πλαίσιο ενός «Εθνικού» Σχεδίου Ανάπτυξης, για να αμβλυνθούν οι πολιτικές και κοινωνικές αντιδράσεις.

Τη συμφωνία, πάντως, αυτή η κυβέρνηση θα κληθεί να την υπογράψει «με το πιστόλι στον κρόταφο», δεδομένου ότι το δημόσιο χρέος, παρά το «κούρεμα» του PSI (του 2012), θα κλιμακωθεί φέτος σε μη βιώσιμα επίπεδα. Η Ε.Ε. εκτιμά ότι το 2014 το δημόσιο χρέος θα εκτοξευτεί στο 177,2% του ΑΕΠ,   δηλαδή στα 323 δισ. ευρώ! Και τούτο όταν, αμέσως μετά το PSI (του 2012), το χρέος είχε περιοριστεί στο 157,2% του ΑΕΠ, δηλαδή περίπου στα 305 δισ. ευρώ.

Οι τροϊκανοί ήδη δρομολογούν τις διαδικασίες για το νέο πακέτο χρηματοδότησης προς την Ελλάδα. Τη λήψη προληπτικής γραμμής στήριξης προανήγγειλε επισήμως ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς την περασμένη Παρασκευή, λέγοντας ότι «αποτελεί στοιχείο των διαπραγματεύσεων μια πιθανή προληπτική γραμμή στήριξης, που θα προστάτευε τη χώρα μας από πιθανές αναταράξεις στις αγορές».

Νέο δάνειο, όμως, σημαίνει και νέο Μνημόνιο. Η προσφυγή στη στήριξη του ESM συνεπάγεται αυτόματα στενή επιτήρηση, καθώς ο Μηχανισμός Σταθερότητας απαιτεί την υπογραφή Μνημονίου για να δανείσει οποιοδήποτε ποσό, ακόμα και υπό καθεστώς προληπτικής γραμμής στήριξης. Η προληπτική χρηματοδότηση φέρνει και υποχρέωση για υλοποίηση μεταρρυθμίσεων, μηχανισμό αυτόματης διόρθωσης πιθανών αποκλίσεων από τους δημοσιονομικούς στόχους και προληπτική εποπτεία του Εθνικού Προϋπολογισμού, που θα ελέγχεται και από το Δημοσιονομικό Συμβούλιο, όπου θα μετέχουν Ευρωπαίοι τεχνοκράτες.

Προβλέπεται ειδικό καθεστώς «ενισχυμένης εποπτείας» με μηνιαίες πληροφορίες σχετικά με την οικονομική κατάσταση, ασκήσεις προσομοίωσης για τις τράπεζες, «ευρύ ανεξάρτητο έλεγχο των λογαριασμών της γενικής κυβέρνησης».
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα διενεργεί, σε συνεργασία με την ΕΚΤ  και, ενδεχομένως, με το ΔΝΤ, τακτικές αποστολές επιθεώρησης στο κράτος υπό επιτήρηση, για να επαληθεύσει τις προόδους που έχουν επιτευχθεί όσον αφορά την εφαρμογή των μέτρων που αποφασίστηκαν. Θα γνωστοποιεί, κάθε τρίμηνο, τα πορίσματά της στο Διοικητικό Συμβούλιο και θα αξιολογεί ιδίως, αν χρειάζονται, περαιτέρω μέτρα πολιτικής.

Γκίκας Xαρδούβελης: Δεν παίρνουμε διαζύγιο με το ΔΝΤ!

Υπέρ της νέας γραμμής πίστωσης (και κατ' επέκταση του νέου Μνημονίου) που προτείνουν οι δανειστές τάσσεται ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης. «Είμαι θετικός στην ύπαρξη ενός ισχυρού αποθέματος, στο οποίο μπορούμε να στραφούμε και να αντλήσουμε πόρους σε ώρα ανάγκης» δηλώνει.
Σε συνέντευξή του σε κυριακάτικη εφημερίδα μιλά και για τη σχέση της χώρας με το ΔΝΤ τονίζοντας πως «δεν πρόκειται για διαζύγιο». «Το ονομάζω αλλαγή σχέσης» σημειώνει και συμπληρώνει ότι το ΔΝΤ θα είναι δίπλα μας ως παρατηρητής, χωρίς ενδελεχή ελεγκτική ιδιότητα.

Ειδικότερα, ο κ. Χαρδούβελης επισημαίνει ότι τα μεγαλύτερα προβλήματα για την ελληνική οικονομία και τη διαπραγμάτευση είναι το πολιτικό κλίμα και η αβεβαιότητα. «Δεν θέλω και δεν μπορώ να πιστέψω ότι υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις που συνειδητά δεν θέλουν να τελειώνουμε με το Μνημόνιο» αναφέρει.
Για τα spreads υπογραμμίζει: «Ανέβηκαν παντού και πολύ περισσότερο στην Ελλάδα. Οι λόγοι είναι ευρωπαϊκοί αλλά και ελληνικοί. Η Ελλάδα βρίσκεται ένα βήμα πριν από το τέλος του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής και αυτό αποτελεί πηγή αβεβαιότητας για το τι έπεται στη συνέχεια».

Δεν υπάρχουν σχόλια: