Υπάρχει μια μερίδα εφησυχαστών που θεωρούν ότι οποιαδήποτε αναφορά σε κινδύνους που ενδεχομένως απειλούν τις καταθέσεις αποτελεί προσπάθεια πολιτικής χειραγώγησης της κοινής γνώμης, για την επίτευξη μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων.
Πρόκειται μια αμβλύνοια αν συνυπολογίσει κάποιος τα δεδομένα.
Τι είδους μικροπολιτική σκοπιμότητα είναι να ποντάρει κάποιος αν η δημοσιονομική κατάρρευση, η κατάρρευση των ασφαλιστικών ταμείων, ή το bail in θα γίνει επί της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου ή μια κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ;
Το να πιστεύει κάποιος πως η Ελλάδα μπορεί να αποφύγει τα χειρότερα με βάση την εξέλιξη των οικονομικών δεδομένων είναι σαν να πιστεύει στα θαύματα. Το 2010 ή έστω το 2012 ίσως…
Πριν λίγες μέρες το Bloomberg είχε άλλη μια εκτενή ανάλυση για την ελληνική περίπτωση. Δεν έλεγε τίποτα παραπάνω από όσα είναι γνωστά, εκτός από κάποιες φυσιολογικές αποκλίσεις στα νούμερα. Κατά το δημοσίευμα λοιπόν στην ελληνική πραγματικότητα φαίνεται πως υπάρχει μια «τρύπα» 164 δισεκατομμυρίων ευρώ σε ιδιωτικές επισφάλειες.
Ξεχάστε λοιπόν το χρέος των 300 δισ. ευρώ, αυτό οι ξένοι θα αναγκαστούν να το «λουστούν». Δεν είμαστε σε θέση να διαχειριστούμε ούτε τη τρύπα των 164 δισ. ευρώ. Αυτή τη φορά ποιος θα βάλει το χέρι στη τσέπη.
Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στις ελληνικές τράπεζες έχουν φτάσει σχεδόν τα 80 δισεκατομμύρια ευρώ. Τον Αύγουστο μόνο οι ληξιπρόθεσμες οφειλές στο δημόσιο έφτασαν τα 69 εκατομμύρια ευρώ, ενώ οι καθυστερήσεις από τα ασφαλιστικά ταμεία έχουν υπερβεί τα 14,5 δισεκατομμύρια ευρώ….»
Οι τράπεζες έχουν ένα μαξιλάρι 11 δισ. ευρώ για ανάγκες περαιτέρω ανακεφαλαίωσης και μαλώνουν με το κράτος ποιος θα το πρώτο χρησιμοποιήσει.
Και τα τριπλά να διέθεταν, το πρόβλημα θα ήταν εκεί.
Νοικοκυριά και επιχειρήσεις αθροίζουν κόκκινα δάνεια περί τα 80 δισ. ευρώ. Ο τρόπος που θα αντιμετωπιστεί αυτό το πρόβλημα προδιαγράφει και τις πολιτικές και οικονομικές επιδιώξεις.
Κυβέρνηση και αντιπολίτευση διαγκωνίζονται ποιος θα χαρίσει τα περισσότερα σε όποιους νομίζει πως λόγω οφέλους θα τους ψηφίσουν.
Η δουλειά των τραπεζών είναι να συγκεντρώνουν καταθέσεις από ιδιώτες και επιχειρήσεις και να δανείζουν ιδιώτες και επιχειρήσεις. Αν οι τελευταίοι δεν πληρώσουν το 50% των δανείων που έχουν λάβει οι πρώτοι θα χάσουν το 50% των καταθέσεων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου