15/10/14

Είναι ξεκάθαρο ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να σταθεί ακόμα στα πόδια της”

Ο φόβος ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να σταθεί στα πόδια της και να αντλήσει χρηματοδότηση από τις αγορές εάν αποφασίσει να εξέλθει πρόωρα από το πρόγραμμα διάσωσης, βυθίζει τα ελληνικά ομόλογα και προκαλεί τη μεγαλύτερη αύξηση στην απόδοση του 10ετούς μετά από τουλάχιστον δύο χρόνια, σύμφωνα με το Bloomberg.
Όπως σημειώνει το πρακτορείο, το sell off στα ελληνικά ομόλογα επεκτάθηκε σήμερα και σε άλλους τίτλους υψηλών αποδόσεων, με τις αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων να σημειώνουν τη μεγαλύτερη πτώση από τον Ιούνιο. Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς bund υποχωρεί σε ιστορικό χαμηλό, εν μέσω ανησυχιών ακόμα και για μια γερμανική ύφεση.
“Ο βασικός παράγοντας που εκτινάσσει τις ελληνικές αποδόσεις είναι η αβεβαιότητα ή το σχέδιό τους για πρόωρη έξοδο από το μνημόνιο. Και είναι σαφές ότι η αγορά δεν ενθαρρύνει κάτι τέτοιο”, λέει ο Jan von Gerich, αναλυτής ομολόγων της Nordea Bank. “Είναι ξεκάθαρο ότι δεν μπορούν να σταθούν ακόμα στα πόδια τους. Εάν χρειαστεί να χρηματοδοτηθούν με μεγάλα ποσά από τις αγορές, δεν πρόκειται να δουλέψει με τις σημερινές αποδόσεις”.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg, τα ελληνικά ομόλογα έχουν χάσει 2,4% την τελευταία εβδομάδα, στη χειρότερη επίδοση ανάμεσα στα ομόλογα που παρακολουθεί το πρακτορείο. Τα κέρδη τους από τις αρχές του έτους περιορίζονται στο 17%, αλλά παραμένουν τα υψηλότερα μετά το +20% των πορτογαλικών τίτλων. Τα γερμανικά ομόλογα δίνουν κέρδη 8% και τα ισπανικά 14%.
“Βασικά, η τάση που βλέπουμε αποδίδεται σε ανησυχίες για την ανάπτυξη όλων των οικονομιών του κόσμου. Γενικά, βλέπουμε τη διάθεση για ρίσκο και τη ζήτηση για ομόλογα με μεγαλύτερη ρευστότητα, και προφανώς τα bunds παραμένουν πρώτη επιλογή”, σημειώνει ο Elwin de Groot, οικονομολόγος της Rabobank.
“Εάν τα πράγματα συνεχίσουν όπως πάνε σήμερα, τότε το QE θα είναι το βασικό σενάριο”, προσθέτει.


Δεν υπάρχουν σχόλια: