17/10/14

Κατέρρευσε το σχέδιο Σαμαρά για πρόωρη έξοδο από το μνημόνιο

Για κατάρρευση του σχεδίου του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, για πρόωρη έξοδο της Ελλάδας από το μνημόνιο, κάνει λόγο το πρακτορείο Bloomberg, επικαλούμενο οικονομολόγους που συμμετείχαν σε έρευνά του.
Όπως γράφει το πρακτορείο, τη στιγμή που η Ελλάδα, δημοσίως, μέσω του Αντώνη Σαμαρά, δήλωσε πως επιθυμεί να βγει εκτός μνημονίων, νωρίτερα απ' ό,τι είχε συμφωνηθεί, οι αγορές αντέδρασαν. Οι αποδόσεις των 10ετών ελληνικών ομολόγων εκτινάχθηκαν στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων εννέα μηνών, και έτσι το σχέδιο του Σαμαρά για πρόωρη έξοδο κατέρρευσε, λέει το δημοσίευμα, συμπληρώνοντας πως αντίθετοι με το σχέδιο εξόδου είναι και οι δανειστές, αλλά και οι υπουργοί Οικονομικών που συναντήθηκαν στη Σύνοδο της 13ης Οκτωβρίου στο Λουξεμβούργο.
«Αυτό που πρέπει να κάνει η Ελλάδα είναι να δεσμευτεί σε ένα ισχυρό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων. Η κυβέρνηση κάποια στιγμή πήρε το πόδι της από το πεντάλ του γκαζιού για να αυξήσει τη δημοτικότητά της», λέει στο πρακτορείο ο οικονομολόγος Τζέιμς Νίξον της Oxford Economics Ltd.
Από την πλευρά του ο οικονομολόγος Γκιγιόμ Μενουέ σημειώνει πως «ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα προσθέσει πολλούς κινδύνους στην εύθραυστη ψυχολογία των ξένων επενδυτών. Μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα ανεβάσει ακόμα υψηλότερα τον βαθμό αντιπαράθεσης με τους δανειστές».
Σε έρευνα που διενήργησε το πρακτορείο, στην οποία συμμετείχαν οικονομολόγοι, το 85% έκρινε λανθασμένη και χωρίς νόημα την κίνηση Σαμαρά, ειδικά από τη στιγμή που ο Μάριο Ντράγκι επιμένει ότι οι χώρες σαν την Ελλάδα οφείλουν να παραμείνουν κάτω από κάποιο είδος προγράμματος επιτήρησης, αν θέλουν να επωφεληθούν από τα νέα μέτρα της ΕΚΤ. Το 73% των ερωτηθέντων είπε ότι η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί νέο πακέτο και το ήμισυ ότι δεν θα μπορέσει να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χωρίς τα χρήματα του ΔΝΤ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: