30/10/14

Οι τιμές μειώθηκαν αλλά πληρώνουμε περισσότερα!

Μπορεί οι τιμές των φαρμάκων στην Ελλάδα να είναι από τις χαμηλότερες στην Ευρώπη (καθώς η τιμολόγηση γίνεται με βάση το μέσο όρο των τριών φθηνότερων στην Ε.Ε.), μπορεί μεγάλος αριθμός σκευασμάτων, και ειδικά όσα έχουν χάσει πλέον τα δικαιώματα ευρεσιτεχνίας τους (πατέντα), να έχουν δεχτεί σημαντική μείωση στην τιμή τους, μπορεί τέλος τα γενόσημα φάρμακα, που κατά βάση είναι φθηνότερα από τα πρωτότυπα, να προωθούνται από τον ΕΟΠΥΥ με σκοπό τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης, εντούτοις οι ασφαλισμένοι πληρώνουν στο ταμείο των φαρμακείων κάθε φορά και περισσότερα.
Για παράδειγμα, όπως φαίνεται από συνταγές που προσκομίζουν φαρμακοποιοί, για σκεύασμα για τον έλεγχο της χοληστερίνης με λιανική τιμή πέρσι το Δεκέμβριο 8,95 ευρώ και ίδια ασφαλιστική τιμή, -την τιμή που αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ δηλαδή-, ο ασφαλισμένος πλήρωνε μόνο την συμμετοχή του 25%, δηλαδή 2,24 ευρώ. Το ίδιο φάρμακο φέτος τον Απρίλιο είχε μεν μικρότερη λιανική τιμή στα 8,50 ευρώ, αλλά και χαμηλότερη  ασφαλιστική τιμή στα 4,25 ευρώ. Έτσι οι ασφαλισμένοι καλούνταν να πληρώσουν τη διαφορά ανάμεσα σε λιανική και ασφαλιστική τιμή, δηλαδή 4,25 ευρώ, συν 2,13 ευρώ για τη συμμετοχή τους, συν το ένα ευρώ για την εκτέλεση της συνταγής, δηλαδή 7,38 ευρώ.
Ομοίως για φάρμακο για την καρδιά των 20mg (14 χάπια) με τιμή 11,04 ευρώ, ο ΕΟΠΥΥ αποζημιώνει μόνο 2,68 ευρώ, ενώ ο ασφαλισμένος καλείται να πληρώσει στο ταμείο 8,35 ευρώ, έχοντας όμως ήδη πληρώσει και 10 ευρώ στο γιατρό προκειμένου να πάρει τη συνταγή, γενονός που στην πραξη ανεβάζει κατακόρυφα την τιμή των φαρμάκων. Χαρακτηριστική είναι και η περίπτωση της φαρμακευτικής ουσίας ροσουβαστατίνης που χορηγείται για περιπτώσεις δυσλιπιδαιμίας. Το 2010 είχε λιανική τιμή 25,6 ευρώ και φέτος τον Ιούλιο 19,6 ευρώ. Οι ασφαλισμένοι το 2010 όμως πλήρωναν 6,4 ευρώ (ποσοστό συμμετοχής 25%) και σήμερα καταβάλλουν 15,5 ευρώ (ποσοστό συμμετοχής 79%). 
Τα παραδείγματα δεν τελειώνουν εδώ. Για τα φάρμακα με τιμή κάτω των 3 ευρώ, ο ΕΟΠΥΥ αποζημιώνει μόνο το 1 ευρώ, το οποίο όμως ο ασφαλισμένος υποχρεούται να καταβάλει για κάθε συνταγή που εκτελέιται από το φαρμακοποιό “υπέρ του Οργανισμού”. Όπως εξηγούν μάλιστα οι φαρμακοποιοί, αν και τυπικά η συμμετοχή των ασφαλισμένων είναι 25%, επειδή πληρώνουν και τη διαφορά ανάμεσα σε λιανική και ασφαλιστική τιμή, η συμμετοχή στην ουσία ξεπερνά το 35%, ενώ για ορισμένες κατηγορίες φαρμάκων είναι πολύ μεγαλύτερη, ακόμη και για γενόσημα φάρμακα.
Την ίδια ώρα, με σκοπό να μειωθούν οι κρατικές δαπάνες για το φάρμακο, πολλά είναι τα σκευάσματα που μετακινούνται από τη θετική λίστα φαρμάκων στη λίστα με τα μη αποζημιούμενα, και παρά το γεγονός πως χορηγούνται κατόπιν ιατρικής συνταγής, δεν αποζημιώνονται καθόλου από τα ταμεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: