26/10/14

Ποιες είναι οι 25 τράπεζες στον πίνακα της ΕΚΤ

Εικοσιπέντε τράπεζες απέτυχαν στα ευρωπαϊκά stress test, και θα χρειαστούν πρόσθετα κεφάλαια συνολικού ύψους 25 δισ. ευρώ μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
 
Από τις τράπεζες που δεν πέρασαν οι 12 έχουν ήδη καλύψει τις κεφαλαιακές ανάγκες μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2014.
 
Σημειώνεται ότι στους υπολογισμούς αυτούς δεν έχουν ληφθεί υπόψη τα πλάνα αναδιάρθρωσης των ελληνικών τραπεζών και άλλες πηγές κεφαλαίων όπως η αναβαλλόμενη φορολογία, με τα οποία οι ανάγκες καλύπτονται και οι ελληνικές τράπεζες δεν θα χρειαστούν κεφάλαια.
 
Γιαυτό και στο σχετικό πίνακα με τις 25 τράπεζες, περιλαμβάνονται τρεις ελληνικές, αλλά υπάρχει υποσημείωση ότι οι ανάγκες αυτές προκύπτουν από το στατικό υπολογισμό των κεφαλαίων, αλλά γίνεται και δυναμικός υπολογισμός των κεφαλαίων, ο οποίος λαμβάνει υπόψη και τα κεφάλαια που αντλήθηκαν μετά την 1η Ιανουαρίου 2014. Με βάση το δυναμικό αυτό υπολογισμό και αφού ληφθούν υπόψιν τα κεφάλαια που αντλήθηκαν οι τράπεζες αυτές (σημειώνονται με την ένδειξη “1” στον πίνακα και περιλαμβάνονται οι τρεις ελληνικές δεν έχουν πρακτικά ανάγκη νέων κεφαλαίων).
 
Σύμφωνα με την ΕΚΤ, οι τράπεζες θα πρέπει να αναθεωρήσουν την αποτίμηση των περιουσιακών στοιχείων τους για να λάβουν υπόψη την αξιολόγηση πρόσθετων 136 δισ. ευρώ ως μη εξυπηρετούμενων. Η συνολική αξία των μη εξυπηρετούμενων δανείων στην ευρωζώνη φτάνει τα 879 δισ. ευρώ.
 
Οι Ιταλικές τράπεζες θα πρέπει να προχωρήσουν στη μεγαλύτερη επανεκτίμηση συνολικής αξίας 12 δισ. ευρώ, οι ελληνικές τράπεζες θα χρειαστούν επανεκτίμηση 7,6 δισ. ευρώ και οι γερμανικές τράπεζες 6,7 δισ. ευρώ.
 
Οι ιταλικές τράπεζες είδαν τα κεφάλαιά τους να υποχωρούν κατά 35,5 δισ. ευρώ, οι γαλλικές κατά 30,8 δισ ευρώ, οι γερμανικές κατά 27 δισ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: