18/10/11
Tο Βερολίνο μειώνει τις προσδοκίες
Το Βερολίνο κατέβασε τον «πήχη των προσδοκιών» για τα αποτελέσματα της συνόδου κορυφής της 23ης Οκτωβρίου, επαναφέροντας στην πραγματικότητα όλους όσοι ελπίζουν στην οριστική επίλυση των προβλημάτων της Ευρωζώνης, απογοητεύοντας τις χρηματοοικονομικές αγορές, οι οποίες ευελπιστούν σε ένα σχέδιο διάσωσης ικανό να διασφαλίσει ότι τα προβλήματα χρέους δεν θα «λυγίσουν» το τραπεζικό σύστημα.
Ο εκπρόσωπος της Γερμανίδας καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ, Στέφεν Ζάιμπερτ, δήλωσε μεν ότι στη σύνοδο κορυφής της Κυριακής θα συμφωνηθεί ένα πακέτο μέτρων, αλλά προειδοποίησε να μην υπάρχουν «φρούδες ελπίδες» ότι θα δοθεί αποφασιστική και τελική λύση στην κρίση χρέους της Ευρωζώνης, εξηγώντας ότι «όσοι ονειρεύονται ότι θα συμβεί αυτό θα δουν ξανά τις ελπίδες τους να διαψεύδονται».
Ο κ. Ζάιμπερτ επανέλαβε ωστόσο τη θέση της Γερμανίδας καγκελαρίου ότι μέχρι στιγμής έχουν «γίνει σημαντικά βήματα σε ένα μακρύ ταξίδι, ένα ταξίδι που είναι σίγουρο ότι θα συνεχιστεί και το επόμενο έτος». Ο εκπρόσωπος είπε ακόμη ότι η Γερμανία και η Γαλλία συμφώνησαν να μην αποκαλύψουν τη συμφωνία τους μέχρι τη σύνοδο κορυφής, όπου θα δοθούν απαντήσεις σε κάποια ερωτήματα, ενώ διευκρίνισε ότι η κα Μέρκελ δεν πρόκειται να έχει συνάντηση με κορυφαίους τραπεζίτες πριν από τη σύνοδο κορυφής.
Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και τα σχόλια του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, νωρίτερα, ο οποίος τόνισε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα συμφωνήσουν σε νέα μέτρα για να βάλουν τέλος στην αβεβαιότητα των αγορών, με την επισήμανση όμως ότι στη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών δεν αναμένεται να δοθεί οριστική λύση στην κρίση χρέους.
Βεβαίως και ο κ. Σόιμπλε τόνισε ότι η κρίση χρέους θα πρέπει να επιλυθεί γρήγορα για να περιοριστεί ο αντίκτυπος στη γερμανική οικονομία και ότι χρειάζεται μια βιώσιμη λύση για την Ελλάδα, που θα περιλαμβάνει και μείωση του ελληνικού χρέους, επισημαίνοντας ωστόσο ότι κάποια μέτρα, όπως η αλλαγή των συνθηκών της Ε.Ε., θα χρειαστούν πολύ χρόνο.
Δεν απέκλεισε δε το ενδεχόμενο περαιτέρω αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, καλώντας την ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και λέγοντας ότι ίσως να ήρθε η ώρα για τολμηρές αποφάσεις στην Ευρώπη. «Μολονότι στην περίπτωση της Ελλάδας μπορεί να χρειαζόταν περαιτέρω αναδιάρθρωση του χρέους της, αυτό δεν αποτελεί πανάκεια, γιατί χωρίς τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, τα ελλείμματα και το χρέος της χώρας θα επιστρέψουν ξανά σε μη βιώσιμα επίπεδα», είπε χαρακτηριστικά.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου