27/10/11

Μόνιμη εποπτεία στην Αθήνα, κούρεμα» 50%


Μετά από ένα ολονύκτιο θρίλερ διαπραγματεύσεων, που άρχισε στις εννιά το βράδυ της Τετάρτης και ολοκληρώθηκε στις πέντε το πρωί της Πέμπτης, οι 17 ηγέτες της Ευρωζώνης μετά από ένα σκληρό μπρα ντε φερ με τις τράπεζες, βρήκαν την χρυσή τομή και αποφάσισαν το "κούρεμα" κατά 50% του ελληνικού χρέους.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, η νέα δανειακή σύμβαση που θα πρέπει να εγκριθεί από τα κοινοβούλια των 17 κρατών-μελών της Ευρωζώνης, θα περιλαμβάνει και νέα μέτρα. Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έκαναν λόγο για ακόμη πιο σκληρή λιτότητα το 2012. Παράλληλα, η τρόικα εγκαθίσταται μόνιμα στην Αθήνα, προκειμένου να ελέγχει καθημερινά την εφαρμογή του μεσοπρόθεσμου προγράμματος.

Σε όλη την διάρκεια της νύχτας οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών ήταν τόσο σκληρές, που αρκετές φορές διεκόπηκαν, ενώ δεν έλειψαν και οι υψηλοί τόνοι. Οι ιδιώτες ζητούσαν το "κούρεμα" να μην ξεπεράσει το 40%, σε αντίθεση με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Νικολά Σαρκοζί, που ζητούσαν πάνω από 50%. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ ανέφερε πως επετεύχθη μια βιώσιμη λύση για την Ελλάδα, ενώ υπογράμμισε ότι η απόφαση αυτή θα διασφαλίσει το στόχο να καταστεί βιώσιμο το χρέος της Ελλάδας στο 120% έως το 2020.

Επίσης, μίλησε για επιπλέον δημοσιονομική προσαρμογή σε χώρες με δημοσιονομικά προβλήματα. Μάλιστα, ανέφερε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση χαιρετίζει τις δεσμεύσεις της Ιταλίας να υιοθετήσει τις μεταρρυθμίσεις οι οποίες κυρίως αφορούν στη βελτίωση της ανάπτυξης.

Προανήγγειλε εξάλλου δέκα μέτρα για την βελτίωση της οικονομικής διακυβέρνησης της Ευρωζώνης, «τα οποία θα αναλογιστούμε από κοινού με συγκεκριμένες αλλαγές στην ευρωπαϊκή Συνθήκη. Αυτά θα γίνουν τον Δεκέμβρη, με αίτηση που θα ετοιμάσω και θα ολοκληρωθούν τον Μάρτιο του 2012».

Από την πλευρά του ο Μανουέλ Μπαρόζο ανέφερε συμφωνήθηκε ένας πιο ενεργός ρόλο της Κομισιόν στην παρακολούθηση της εφαρμογής όσων έχουν συμφωνηθεί στην Ελλάδα, ενώ τόνισε ότι οι ηγέτες της ευρωζώνης δεσμεύτηκαν η νέα δανειακή σύμβαση για την Ελλάδα να οριστικοποιηθεί έως το τέλους του 2011.

Μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε πως η ευρωζώνη στάθηκε στο ύψος των προσδοκιών και έκανε αυτό που έπρεπε για το ευρώ συμφωνώντας σε ένα τεράστιο πρόγραμμα για την καταπολέμηση της κρίσης χρέους.


Ο Γάλλος Πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί ανέφερε πως υπήρξε μία εθελοντικού χαρακτήρα συμφωνία για απομείωση 50% του ελληνικού χρέους, κάτι που σημαίνει διαγραφή 100 δισ. ευρώ. Ακόμη, τόνισε πως θα υπάρξουν εγγυήσεις στις ελληνικές τράπεζες, ύψους 30 δισ. ευρώ, ενώ μίλησε για τετραπλασιασμό του EFSF με μόχλευση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: