24/10/11

Την Τετάρτη τα καλύτερα: Λιτότητα, Haircut, Μνημόνια, Επιτήρηση για όλα τα βαλάντια...


Χωρίς απόφαση, αλλά με σαφή δείγματα γραφής, αναχώρησαν από τις Βρυξέλλες οι ηγέτες των 27 της ΕΕ και της ευρωζώνης, καθώς όλα τα φλέγοντα ζητήματα προωθήθηκαν για την ερχόμενη Τετάρτη.

Στην καταληκτική συνέντευξη Tύπου, οι Πρόεδροι της ΕΕ και της Κομισιόν, εμφανίστηκαν αισιόδοξοι για συνολική συμφωνία.

Το τελευταίο τριήμερο χρησίμευσε για πάμπολλες παρασκηνιακές διαβουλεύσεις, έτσι ώστε να είναι περίπου ευδιάκριτο το περίγραμμα των αποφάσεων της ερχόμενης Συνόδου Κορυφής. Το πλαίσιο περιέγραψε ο Πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρομπέι, ο οποίος επισήμανε ότι «οι άμεσες προκλήσεις είναι τόσο μεγάλες που καθιστούν αναγκαία τη λήψη μέτρων σε πέντε μέτωπα, ώστε να διασφαλιστεί η σταθερότητα στην ευρωζώνη».

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές κοντά στη διαπραγμάτευση, υπάρχει συμφωνία για το ελληνικό haircut σε ποσοστό άνω 50%. Όμως, παραμένει άγνωστο εάν αυτό το κούρεμα θα χαρακτηριστεί «πιστωτικό γεγονός», κάτι που πρακτικά θα σημαίνει την χρεωκοπία της Ελλάδας, την παράταση του αποκλεισμού της από τις αγορές και την ενεργοποίηση των CDS. Μάλιστα, στο ζήτημα αυτό παρατηρείται διαφορά απόψεων μεταξύ εκτιμήσεων της ελληνικής κυβέρνησης και κοινοτικών ειδικών.

Και ο κ. Μπαρόζο από την πλευρά του ανέφερε ότι το «εργοτάξιο προχωρεί καλά», αναφέρθηκε στην ανάγκη για συνολική απάντηση την Τετάρτη, ενώ για την Ελλάδα υπενθύμισε την απόφαση για την εκταμίευση της 6ης δόσης και ότι βρίσκονται σε εξέλιξη οι συζητήσεις για τη νέα στήριξη μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Συνέδεσε μάλιστα το haircut με την έκθεση της τρόικας για τη βιωσιμότητα του ελληνικού δημόσιου χρέους.

Επί της ουσίας, η καταρχήν απόφαση για την ανακεφαλαίοποιηση των τραπεζών, προβλέπει ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα πρέπει να βρουν 108 δισ. σε διάστημα εννέα μηνών, κάτι που βολεύει και τον Ν. Σαρκοζί, που θα έχει τη δυνατότητα να «προωθήσει» τα προβλήματά του για μετά τις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία.

Βεβαίως, η διαφορά απόψεων με το ΔΝΤ παραμένει, και το υπερατλαντικό ταμείο εκτιμά ότι το πραγματικό πρόβλημα των κοινοτικών τραπεζών αξίζει 220 δισ. Η διαφορά της εκτίμησης αποδίδεται στο ότι οι ιθύνοντες του ΔΝΤ υπολογίζουν ακόμα μεγαλύτερο haircut, αλλά και επέκταση του μέτρου και σε άλλα δημόσια χρέη.

Είναι μάλιστα προφανές ότι τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στην Ιταλία, εξού και οι προτροπές των Μέρκελ και Σαρκοζί προς τον κ. Μπερλουσκόνι για «πρόσθετα μέτρα».

Το ζήτημα συνδέεται και με την ενίσχυση του EFSF, ζήτημα στο οποίο ελάχιστη πρόοδος έχει σημειωθεί λόγω της γερμανικής άρνησης να συνδράμει με περισσότερα χρήματα των Γερμανών φορολογουμένων. Στο παρασκήνιο φέρεται να αποκτά δυναμική η συμβιβαστική φόρμουλα για ενοποίηση του προσωρινού μηχανισμού EFSF και του μόνιμου μηχανισμού ESM. Κάτι τέτοιο θα σήμαινε πως αυτό το νέο υβρίδιο θα αποκτούσε μια οικονομική δυνατότητα της τάξης του 1 τρισ. ευρώ τον Ιούνιο του 2012, εφόσον όμως συμφωνηθεί η επίσπευση της συγκρότησης του ESM που έχει προγραμματισθεί για το 2013.

Αξίζει να σημειωθεί ότι -με βάση τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής- αποκτά ακόμη μεγαλύτερη ισχύ ο θεσμός του ευρωπαϊκού εξαμήνου και όλοι οι ηγέτες συμφώνησαν στην ανάγκη εφαρμογής των συστάσεων της Κομισιόν και του Συμβουλίου για την επιτάχυνση των διαρθρωτικών αλλαγών και της δημοσιονομικής προσαρμογής (δραστική μείωση δαπανών).

Επιπλέον, υπήρξε και καταρχήν συμφωνία για τον τρόπο προώθησης των αλλαγών στη Συνθήκη, κάτι που θέλει διακαώς η Γερμανία, ώστε να προβλέπεται η επιτροπεία των απείθαρχων από τις Βρυξέλλες αλλά κι ο εξοβελισμός από την ευρωζώνη, με αποφάσεις πλειοψηφίας.

Έτσι, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Βαν Ρομπέι και ο πρόεδρος της Κομισιόν κ. Μπαρόζο θα παρουσιάσουν μέχρι το Δεκέμβριο τις προτάσεις τους, στις οποίες θα πρέπει να συμφωνήσουν και οι 27, μία νίκη στα σημεία για την Βρετανία και τον Ν. Κάμερον.

Δεν υπάρχουν σχόλια: