27/10/11

Οι αποφάσεις της Συνόδου


Οι Ευρωπαίοι ηγέτες επιβεβαίωσαν σήμερα το βράδυ ότι «εργάζονται σε ένα πανευρωπαϊκό σχέδιο δημιουργίας εγγυήσεων για τις τραπεζικές υποχρεώσεις», έτσι ώστε να βοηθήσουν τις τράπεζες να έχουν πρόσβαση στη χρηματοδότηση.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά από τη συνάντηση των 27 ηγετών των χωρών-μελών της ΕΕ στις Βρυξέλλες, οι εγγυήσεις δεν μπορούν να δοθούν σε εθνικό επίπεδο όπως έγινε το 2008 καθώς αυτό «ίσως να μην αποτελέσει μια ικανοποιητική λύση, με τις τρέχουσες συνθήκες της αγοράς».

Για αυτό, «μια πραγματικά συντονισμένη προσέγγιση σε επίπεδο ΕΕ είναι αναγκαία σχετικά με τα κριτήρια εισόδου, τιμών και όρων», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Οι ηγέτες δήλωσαν ακόμη ότι η Κομισιόν «θα πρέπει άμεσα να εργαστεί με την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και την ΕΚΤ», για τους τρόπους με τους οποίους θα επιτευχθεί αυτός ο στόχος.

Η ανακοίνωση δεν περιελάμβανε κανένα νούμερο σχετικά με το απαραίτητο μέγεθος του σχεδίου επανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, το οποίο στις αρχές της εβδομάδας, αξιωματούχοι είχαν αναφέρει ότι θα κυμανθεί στα 107-108 δισ. ευρώ.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι Ευρωπαίοι ηγέτες συζήτησαν την κατάσταση και υπογράμμισαν την κοινή τους βούληση να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για την υπέρβαση της κρίσης και την αντιμετώπιση, σε πνεύμα αλληλεγγύης, των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση και η ζώνη του ευρώ.

Σημείωσαν με ικανοποίηση τη συναίνεση επί των μέτρων αποκατάστασης της εμπιστοσύνης στον τραπεζικό τομέα στην οποία κατέληξε το Συμβούλιο (ECOFIN) στις 22 Οκτωβρίου. Βάσει αυτών, συμφώνησαν επί του κειμένου που επισυνάπτεται στην παρούσα δήλωση εν αναμονή συμφωνίας σχετικά με τα μέτρα που αναφέρονται στο κείμενο αυτό και αποτελούν μέρος ευρύτερης δέσμης στην οποία περιλαμβάνονται και οι αποφάσεις που πρόκειται να ληφθούν κατά τη σημερινή σύνοδο κορυφής της ευρωζώνης. Το Συμβούλιο (ECOFIN) θα οριστικοποιήσει τις εργασίες και θα υιοθετήσει τα απαραίτητα επακόλουθα μέτρα.

Συμφωνία επί της δέσμης για τις τράπεζες

1. Η λήψη μέτρων για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στον τραπεζικό τομέα (δέσμη για τις τράπεζες) αποτελεί επιτακτική ανάγκη και είναι απαραίτητη στο πλαίσιο της ενίσχυσης του προληπτικού ελέγχου του τραπεζικού τομέα της ΕΕ. Τα μέτρα αυτά πρέπει να ανταποκρίνονται:

α. στην ανάγκη να διασφαλιστεί η μεσοπρόθεσμη χρηματοδότηση των τραπεζών, με στόχο την αποφυγή της πιστωτικής ασφυξίας και τη διασφάλιση της ροής πιστώσεων στην πραγματική οικονομία, καθώς και να υπάρξει συντονισμός των μέτρων προς τον σκοπό αυτό·

β. στην ανάγκη να ενισχυθούν η ποιότητα και η ποσότητα των κεφαλαίων των τραπεζών, ώστε να αντέξουν τους κλυδωνισμούς, καθώς και να επιτευχθεί η ενίσχυση αυτή με αξιόπιστο και εναρμονισμένο τρόπο.

Μεσομακροπρόθεσμη χρηματοδότηση

2. Θα απαιτηθούν εγγυήσεις για τις υποχρεώσεις των τραπεζών ώστε να τους παρασχεθεί αμεσότερη στήριξη για την πρόσβασή τους σε μεσομακροπρόθεσμη χρηματοδότηση (βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση διατίθεται από την ΕΚΤ και τις οικείες εθνικές κεντρικές τράπεζες), όπου κρίνεται σκόπιμο. Οι εγγυήσεις αυτές αποτελούν επίσης ουσιαστική συνιστώσα της στρατηγικής για τον περιορισμό των ενεργειών απομόχλευσης.

3. Απλή επανάληψη της εμπειρίας του 2008, με πλήρη εθνική διακριτική ευχέρεια ως προς τη συγκρότηση καθεστώτων ρευστότητας, ενδέχεται να μην προσφέρει ικανοποιητική λύση υπό τις τρέχουσες συνθήκες της αγοράς. Κατά συνέπεια, απαιτείται πραγματικά συντονισμένη προσέγγιση σε ενωσιακό επίπεδο, όσον αφορά τα κριτήρια εισόδου, τον καθορισμό των τιμών και τους όρους. Η Επιτροπή θα πρέπει να διερευνήσει κατεπειγόντως μαζί με την ΕΑΤ, την ΕΤΕπ και την ΕΚΤ τους τρόπους επίτευξης του στόχου αυτού και να υποβάλει έκθεση στην ΟNΕ.

Κεφαλαιοποίηση των τραπεζών

4. Κεφαλαιακός στόχος: Υπάρχει ευρεία συμφωνία ως προς την απαίτηση για σημαντική ενίσχυση του δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας υψίστης ποιότητας στο 9%, μετά από λογιστική αποτίμηση της αγοραίας αξίας της έκθεσης σε κρατικά ομόλογα, με ισχύ από την 30ή Σεπτεμβρίου 2011, ώστε να δημιουργηθεί προσωρινό απόθεμα ασφαλείας, το οποίο δικαιολογούν οι εξαιρετικές περιστάσεις. Αυτός ο ποσοτικός κεφαλαιακός στόχος θα πρέπει να επιτευχθεί έως την 30ή Ιουνίου 2012, με βάση τα σχέδια που θα συμφωνηθούν με τις εθνικές εποπτικές αρχές και θα συντονιστούν από την ΕΑΤ. Αυτή η συνετή αποτίμηση δεν θα επηρεάσει τους ισχύοντες κανόνες χρηματοοικονομικής πληροφόρησης. Οι εθνικές εποπτικές αρχές, υπό την αιγίδα της ΕΑΤ, πρέπει να διασφαλίσουν ότι τα σχέδια των τραπεζών για κεφαλαιακή ενίσχυση δεν θα συνεπάγονται εκτεταμένη απομόχλευση και ότι θα διατηρούν τη ροή πιστώσεων προς την πραγματική οικονομία, λαμβανομένων υπόψη των σημερινών επιπέδων έκθεσης του ομίλου και των αντίστοιχων θυγατρικών στο σύνολο των κρατών μελών, και έχοντας επίγνωση της ανάγκης να αποφευχθεί η αδικαιολόγητη πίεση στην πιστωτική επέκταση στις χώρες υποδοχής ή στις αγορές κρατικών ομολόγων.

5. Χρηματοδότηση της κεφαλαιακής ενίσχυσης: Οι τράπεζες θα πρέπει πρωτίστως να χρησιμοποιήσουν ιδιωτικούς κεφαλαιακούς πόρους, μεταξύ άλλων μέσω αναδιάρθρωσης και μετατροπής του χρέους σε μετοχικούς τίτλους. Οι τράπεζες θα πρέπει να υπόκεινται σε περιορισμούς ως προς την καταβολή μερισμάτων και πρόσθετων παροχών έως ότου επιτευχθεί ο στόχος. Εφόσον χρειαστεί, οι εθνικές κυβερνήσεις θα πρέπει να παρέχουν σχετική στήριξη και σε περίπτωση που αυτή δεν μπορεί να παρασχεθεί, η ανακεφαλαιοποίηση θα πρέπει να χρηματοδοτηθεί μέσω δανείου του ΕΤΧΣ, εφόσον πρόκειται για κράτη της Ευρωζώνης.

Κρατική ενίσχυση

6. Οποιαδήποτε μορφή δημόσιας στήριξης, είτε εθνική είτε σε επίπεδο ΕΕ, θα υπόκειται στις προϋποθέσεις που ορίζονται στο ισχύον ειδικό πλαίσιο κρατικής ενίσχυσης για την αντιμετώπιση της κρίσης, το οποίο θα εφαρμόζεται όπως ανέφερε η Επιτροπή με την απαιτούμενη αναλογικότητα λόγω του συστημικού χαρακτήρα της κρίσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: