26/10/11

Η κρίση χτυπά την παλαιότερη τράπεζα του κόσμου


Στο κέντρο της κρίσης κινδυνεύει να βρεθει η παλαιότερη τράπεζα του κόσμου. Ο λόγος για την Banca Monte dei Paschi di Siena SpA, η οποία, σύμφωνα με τη Wall Street Journal, βρίσκεται σε δύσκολη θέση.

Η τράπεζα έχει ένα επιπλέον πρόβλημα να διαχειριστεί. Βρίσκεται στην Ιταλία, η οποία είναι μπροστά σε μεγάλα προβλήματα και προκαλεί πονοκέφαλο σε όλη την Ευρώπη. Η Banca Monte dei Paschi di Siena αναμένεται να ενισχυθεί με 2 δισ. ευρώ προκειμένου να κρατηθεί στα 'πόδια" της, όπως αναφέρουν αναλυτές.

Ήδη η τράπεζα έχει προχωρήσει σε τεράστιες περικοπές, κατά 80%, στις φιλανθρωπικές δωρεές που πραγματοποιούσε σε όλη την περιοχή.

Το μεγάλο "δράμα" των Ιταλικών τραπεζών είναι ότι έχουν αγοράσει ιταλικό δημόσιο χρέος, κάτι που φαινόταν ως μια συντηρητική και καλή επένδυση στο παρελθόν. Ανάμεσα σε αυτές είναι και η Monte di Paschi που έχει 32,5 δισ. ευρώ ιταλικού χρέους στα χέρια της.

Η τράπεζα ελέγχεται από ίδρυμα, μέσω συνεχών κληρονομιών και όπως είναι φυσικό θέλει να κρατήσει τον έλεγχο, όμως πλέον η τράπεζα είναι εκτεθειμένη και μια μεγαλύτερη τράπεζα θα μπορούσε να ξεκινήσει μια επιθετική εξαγορά.

Η Monte di Paschi έχει ιδρυθεί το 1472 και έχει 3000 εγαζόμενους. Είναι ο μεγαλύτερος εργοδότης στη Σιένα και έχει δώσει 6 στα δέκα δάνεια που έχουν πάρει κάτοικοι της περιοχής.

"Στην Σιένα, η Monte dei Paschi δεν είναι τράπεζα. Είναι η τράπεζα", είπε ο Angelo Riccaboni, πρύτανης του Πανεπιστημίου της Σιένα

Δεν υπάρχουν σχόλια: